• Zadružni Savez Dalmacije
  • 06.11.2015. 11:30

Sve o trendovima u vinarstvu na jubilarnoj Sabatini

U vremenu na kraju vinogradarske godine, iza berbe, jubilarna 25. Sabatina još jednom je okupila vinogradarsku i vinarsku struku na jednom mjestu.

  • 205
  • 26
  • 0

U vremenu na kraju vinogradarske godine, iza berbe, jubilarna 25. Sabatina još jednom je okupila vinogradarsku i vinarsku strruku na jednom mjestu. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, ovo druženje, natjecanje i educiranje, svake godine poprima sve veći obim i značaj, baš kao i prizvodnja vina u RH. Uz dinamično moderiranje Želimira Bašića, održana su i stručna predavanja ovogodišnjeg jubilarnog skupa vinogradara i vinara Sabatina 2015. u hotelu Alga u Tučepima, u srcu Makarske rivijere.

Nagrađeni su brojni stručnjaci, vinogradari, zadruge. Poljoprivredni portal Agroklub ove je godine dobitnik Zlatnog pera Sabatine za medijski doprinos afirmaciji vinogradarstva, vinarstva i zadrugarstva.

Izvozimo bolja vina nego što uvozimo

Godina za vinogradare je kako kažu, iznad prosjeka. Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe govorila je o iznimno dobrom početku godine, dobrim prinosima, visokim šećerima i zdravstvenom stanju grožđa koje je zadovoljavajuće. Vremenske prilike su poslužile za dobro dozrijevanje, a godina nije previše zahtjevna i vinari će ju pamtiti kao odličnu. Neka vinogorja pretrpjela su manje štete uzrokovane vremenskim prilikama kao što je tuča. U Istri je pak došlo do napada bolesti fitoplazme pa su cijeli vinogradi ugroženi, sa milijunskim štetama. Ipak, nešto veći i prinosi i ranija berba od prosjeka čine ovu godinu iznimno povoljnom za proizvodnju kvalitetnih vina, a zaključak je da izvozimo bolja vina nego što uvozimo.

Vinogradi u RH zauzimaju 2,4% poljoprivrednih površina

O stanju vinogradarstva i vinarstva u RH i svijetu govorila je Ivana Vladimira Petric, iz HCPHS. "U svijetu je 7.573.000 ha vinograda. Mi od toga zauzimamo 0,4%. Većina vinograda se nalazi u Europi, a između 21 i 25 tisuća hektara imamo u RH. 2,4% zauzimaju vinogradi u odnosu na sve poljoprivredne površine u RH. U svijetu se prošle godine proizvelo 73 milijuna tona grožđa. Dominira graševina, plavac mali, malvazija, merlot i cabarnet sauvignon, koji čine više od 50% u RH.

93% vinograda u RH manja od 1 hektara

Europa najviše proizvodi i najviše troši vina u svijetu, a ima i najveće zalihe vina. U RH dominiraju kvalitetna i vrhunska vina, dok su stolna vina u padu. U Europi se proizvede 41% grožđa. Zanimljivo je da je 93% vinogradarskih površina u RH manja od jednog hektara. Trgovina se još uvijek najviše odvija sa zemljama članicama CEFTE."

Wine gastro show

Novi projekt u okviru Sabatine kojeg su osmislili i realizirali Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova jest Wine gastro show, radionica o sljubljivanju hrane s vinima, a cilj joj je promicanje identiteta hrvatskih vina i ostalih hrvatskih autohtonih proizvoda. Ova radionica je namijenjena prije svega hotelijerima, ugostiteljima i nositeljima OPG-a, koji pružaju usluge smještaja i prehrane u svom domaćinstvu, ali i svim ostalim zainteresiranima koji žele naučiti nešto više.

Tema prve radionice je Hrvatski otočni proizvod. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, ali i razvojno istraživačkog rada i inovacije, koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta, a rade se u malim serijama. Izvornost, izvrsnost i tradicija njihovi su glavni atributi.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina Višnja Šimunović Agroklub Zlatno pero Zadružni savez Dalmacije Želimir Bašić Vinogradi Fitoplazma CEFTA Izvoz Ivana Vladimira Petric HCPHS EU


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: [email protected] web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4 nova Manitoua za Petrokemiju

Našem dugogodišnjem partneru Petrokemija d.d. isporučili smo čak 4 nova Manitou stroja te smo nastavili uspješnu suradnju. S obzirom na teške uvjete rada, svi strojevi is...

Pročitaj cijelu bilješku