Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kutjevački vinari
  • 02.04.2014. 09:00

Svaki pravi vinar mora biti i vinogradar

Kutjevački vinari su, zahvaljujući lošoj politici prema Slavoniji i općenito poljoprivredi, osnovali udugu Veteri castra kako bi osigurali dobar urod i olakšali proizvodnju, a u pripremi je i projekt "Kuća graševine".

Foto: depositphotos.com
  • 298
  • 30
  • 0

Tradicija vinogradarstva na području vetovačkog vinogorja seže i do 1.000 godina u prošlost. Vinar Branko Jakobović kaže kako je podneblje pogodno za proizvodnju grožđa od kojeg nastaju vina vrhunske kvalitete, a bavi se time od 1991., dok je njegov djed započeo s vinogradarstvom još davne 1923. Prije 20-ak godina došlo je i do procvata hrvatsog vinarstva, barem što se tiče kvalitete vina. Od sorti loze, na 70 ha, imaju graševinu, rizling rajnski, chardonnay, pinot sivi, cabernet souvignon, pinot crni, frankovku, a od toga rade desetak vina, od predikatnih do sortnih, kvalitetnih do vrhunskih. Branko Jakobović kaže kako je problem hrvatskog vinarstva veliki trošak uspostave vinograda i podruma. "Svaki pravi vinar mora biti i vinogradar jer tako zna što proizvodi, a da bi dobio željeni rezultat, mora znati i kako to proizvesti."

Kutjevački vinari udruženi s potrebom - "Veteri castra"

U Vetovu je osnovana i najmlađa udruga vinogradara, vinara i voćara u županiji, čiji je član i Branko Jakobović. Kutjevački vinari su, zahvaljujući lošoj politici prema Slavoniji i općenito poljoprivredi, osnovali udugu Veteri castra kako bi osigurali dobar urod i olakšali proizvodnju. Jakobović zaključuje kako Vetovo, uz vina, može ponuditi i brojne prirodne te povijesne znamenitosti. Jakobović dodaje kako je za kvalitetnu sirovinu najznačajnije tlo koje se na vetovačkom području sastoji od minerala, soli i metala. No, na to kakva će godina biti za vinare, utječu vremenske prilike. 2014.-ta je započela s neobično toplom zimom, a zbog toga bi moglo biti problema, što je sad velika mogućnost.

"Kušaonice vina su budućnost vinogradarstva na ovim područjima. S obzirom na razvijenost kraja, neminovno je da radimo u tom pravcu. Industrije nemamo, manje smo zagađen kraj, a to trebamo pretvoriti u svoju prednost."

Projekt "Kuća graševine"

Projekt Kuća graševine započela je Turistička zajednica, zajedno sa veleučilištem. To je jedan vrlo značajan projekt, a uključuje značajna sredstva od 6-7 milijardi eura. No, unatoč tome, opet ima otpora. To bi bio jedan edukacijsko-nastavni-muzejski prostor gdje bi bilo smještajnih kapaciteta, ali i privatni podrum, a radilo bi se na predstavljanju vinarstva. Markica kutjevačkih vinara, kako smatra Branko, nije još dovoljno promovirana, ali se možemo pohvaliti da ona prezentira vrhunsku kvalitetu, što dokazuju i brojne nagrade.

Nedavno je na inicijativu Turističke zajednice i Grada Kutjeva došlo do inicijative, jer nam je problem uvijek bila dostava vina. "Postigao se dogovor da to ide po povlaštenim cijenama i da se dostavlja brzo i efikasno. Sve je funkcioniralo dobro, no došlo je do krize vlasti u Gradu Kutjevu i prekidu te suradnje, ali dostavu vina opet smo nasreću uspostavili."

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Branko Jakobović Veteri castra Kutjevački vinari Vrhunska kvaliteta Tlo Vremenske prilike Kušaonice vina Kuća graševine Markica Urod Proizvodnja Povijesna znamenitost


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]