Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 09.05.2017. 09:00

Suzbijanje američkog cvrčka u vinovoj lozi

Pojava bolesti zlatne žutice vinove loze sve češća je u hrvatskom vinogradarstvu. To je karantenska bolest čiju prisutnost u vinogradima treba iskorijenitite spriječiti njeno dalje širenje.

  • 7.381
  • 147
  • 0

Pojava bolesti zlatne žutice vinove loze sve češća je u hrvatskom vinogradarstvu. To je karantenska bolest čiju prisutnost u vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njeno dalje širenje.

Zlatna žutica je jako opasna bolest uzrokovana mikroorganizmima smještenima u žilnom staničju floema, stanične strukture slične bakterijama, ali bez čvrste stjenke.

Kada se uzročnici ove bolesti umnože dolazi do začepljena žilnog staničja koje provodi hranjive tvari iz lišća u grozdove, drvo i korijen. Posljedica toga su simptomi kao uvijanje plovke prema naličju, žućenje lišća, a crvenjenje kod tamnih sorata, sušenje cvata, uvenuće formiranog grozda te slabljenje odrvenjavanja mladice na inficiranom trsu. Simptomi žutice vinove loze na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće početkom ljeta, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se uglavnom na čitavom trsu ali mogu zahvatiti i samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnji ili rezniku.

Američki cvrčak - prirodni vektor bolesti

Epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor ove bolesti, američki cvrčak (S. titanus). Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem na zdrave trsove.

Odrasli oblik američkog cvrčka

Američki cvrčak je porijeklom iz Sjeverne Amerike u Europi je otkriven u Francuskoj 1958. godine. Razvija samo jednu generaciju godišnje. Odrasli kukci su relativno male veličine cca. 0,5 cm. Boja krila mu je bijelo žuta do smeđa. Na glavi ima ispupčeno tjeme s nekoliko poprečnih tamnih linija. Krila su uglavnom blijedo žute do smeđe boje. Jaja su mala, stisnuta na stranama, vretrenasto u prednjem i zaobljeno u stražnjem dijelu, poluprozirne bjelkaste boje. Dugačka su 1,5 mm.

Ličinke se razviju do odraslih kukaca kroz pet razvojnih stadija. Ličinke mogu skakati. Ženke odlažu jaja pod koru dvogodišnjeg drva, pod stariju koru grana ili u zrelu jednogodišnju rozgvu. Simptomi sisanja su slabo vidljivi.

Redovno provjeravati vinograde

Do ove godine zlatna žutica je nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te su sukladno tome određena i proglašena demarkirana područja. Vinogradari trebaju provjeriti nalaze li se njihovi vinogradi u žarištu zaraze ili u sigurnosnom području i prema tome moraju obvezno provoditi mjere navedene u točki VII. i točki VIII. "Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju uzrokuje štetni organizam Grape vine flavescence dorée MLO" ("Narodne novine" br. 7/13).

Fitosanitarne mjere koje se poduzimaju nakon nalaza zlatne žutice imaju za cilj iskorjenjivanje (eradikaciju) bolesti, odnosno sprječavanje ili ograničavanje njenog širenja. Kako bi se to postiglo, nužno je pravodobno otkriti nova žarišta ove bolesti. Simptomi zlatne žutice i drugih fitoplazmoza ("žutica") vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Simptomi zaraze žutice vinove loze

Pratiti pojavu simptoma i odmah reagirati

Vinogradari Hrvatske obavještavaju se da prate pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu pojavu zlatne žutice te da o tome bez odgode obavijeste nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja.

Obvezne mjere suzbijanja i sprječavanja širenja zlatne žutice propisane su "Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grape vine flavescence dorée MLO" ("Narodne novine" br. 7/13).

Prema spomenutoj naredbi, svi posjednici vinove loze u demarkiranim područjima obvezni su pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča, dok su u žarištu zaraze svi posjednici vinove loze obvezni suzbijati američkog cvrčka.

U sigurnosnom području, suzbijanje američkog cvrčka obvezno je u vinogradima i rasadnicima u kojima je određena njegova nazočnost. U nezaraženom području, koje još uvijek obuhvaća većinu vinogorja Hrvatske, suzbijanje američkog cvrčka obvezno je u rasadnicima vinove loze ako je utvrđena njegova nazočnost.

Preporuka za suzbijanje

Za suzbijanje ličinki i odraslog oblika američkog cvrčka Chromos Agro preporuča jedan od upravo registriranih pripravaka u hrvatskoj Reldan 22 EC. Reldan 22 EC je kontaktno želučani insekticid koji djelotvorno suzbija i ličinke i odrasle oblike američkog cvrčka. Na štetne kukce djeluje kontaktno i želučano i putem dišnih organa. Odlikuje ga vrlo brzo početno djelovanje i dugo rezidualno djelovanje.

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva tretiranja u količini 1,5 L/ha, uz utrošak vode 400-1000 l/ha. Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje sredinom lipnja. Prvim tretiranjem suzbijaju se ličinka trećeg razvojnog stadija L3 prije nego što one postanu zarazne, te se sprečava daljnje širenje zlatne žutice.

Drugo tretiranje provodi se početkom srpnja, tj. dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja (poklapa se s tretiranjem druge generacije grožđanog moljca). Za treće tretirane cvrčaka preporuča se Rotor Super kontaktno želučani insekticid širokog spektra djelovanja u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 1000 l/ha kod pojave štetnika.

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Američki cvrčak Štetnik Reldan Djelovanje Primjena Vinova loza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰