Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 05.02.2022. 14:30

Što donosi Pravilnik o vinogradarstvu?

U javnom je savjetovanju Pravilnik o vinogradarstvu kojim se propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze...

Foto: Vedran Stapić
  • 1.305
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Pravilnik o vinogradarstvu

Njime se, kako navode, propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje se nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze kao dopuštenih, preporučenih i autohtonih kultivara, uvjeti upravljanja vinogradarskim potencijalom u Vinogradarskom registru, obveze proizvođača i rokove za izvještavanje o proizvodnji, prometu, zalihama grožđa i vina i upravljanju s nusproizvodima.

Pokriva i obrasce za obvezne registre, propisuju se obrasci u nacionalnom postupku zaštite vina kao zaštićene oznake izvornosti, načini prijave, promjena specifikacija zaštićene oznake i tradicionalnog izraza, obrasci zahtjeva za odobrenje, izmjenu, prigovor ili odustajanja od zahtjeva u postupku zaštite na razini Europske unije.

"Objavljivanje Pravilnika o vinogradarstvu nužno je kako bi se što prije omogućila postupanje po odredbama predmetnog Pravilnika koji je u skladu s odredbama Zakona o vinu koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. godine", stoji u opisu.

Zakon o vinu, dodaju, značajno veću ulogu stavlja pred vinske nadzornike i njihovu prisutnost na terenu koju treba uspostaviti Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Jednako tako je značajno povećana uloga Regionalnih organizacija vinogradara i vinara te Savjeta za vinarstvo u određivanju važnih pitanja i dodatnih nacionalnih pravila za vinogradarstvo, predlaganja preporučenih i autohtonih kultivara te uspostave povijesnih vinogradarskih položaja.

Između ostalog, u Pravilniku se navodi da se Vinogradarska regija Slavonija i Hrvatsko Podunavlje dijeli na podregije Hrvatsko Podunavlje i Slavonija.

Hrvatska Istra i Kvarner dijeli se na podregije: Hrvatska Istra, Kvarner i Hrvatsko primorje. Regija Dalmacija dijeli se na podregije: Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska zagora  te Srednja i Južna Dalmacija.

Vinogradarska regija Središnja bregovita Hrvatska dijeli se na podregije: Moslavina, Prigorje – Bilogora, Zagorje – Međimurje, Plešivica i Pokuplje.

Napominju i da se novim provedbenim okvirom dosadašnjih 18 provedbenih propisa u cijelosti stavlja van snage donošenjem novih pravilnika, a područje vinogradarstva i vinarstvo se uređuje s dva provedbena propisa, jer su najvažniji uvjeti propisani vrlo detaljno delegiranim i provedbenim uredbama EU.

Cjelovit Pravilnik o vinogradarstvu pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 7. ožujka 2022.


Tagovi

Pravilnik o vinogradarstvu Javno savjetovanje Zakon o vinu Vinogradarske regije Kultivari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.