Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 15.09.2015. 09:35

Starinska berba na uzornom gospodarstvu

Dubravka i Slavko Glogović iz Prigorja Brdovečkog, gdje nas savsko-sutlanska dolina i vinorodni brigi spajaju sa Slovenijom, ne samo da su održali vinogradarsko-voćarsku tradiciju svojih predaka, nego su imanju dali etnografski autohtoni štih.

  • 390
  • 43
  • 0

Dubravka i Slavko Glogović iz Prigorja Brdovečkog, gdje nas savsko-sutlanska dolina i vinorodni brigi spajaju sa Slovenijom, ne samo da su održali vinogradarsko-voćarsku tradiciju svojih predaka, nego su imanju dali etnografski autohtoni štih.

Ono što je svakoj ponudi domaće hrane i pića na pragu potrebno, dakle turističko-gastromski identitet i ugođaj neposrednosti.

Pravi domaćini ne stignu na veselice?

Upravo kod njih glavnom feštom završila je brdovečka tradicionalna manifestacija berbe na starinski način kojoj su osim općine Brdovec, Turističke zajednice, ekološke udruge Ekoturistiko, prisustvovale i mesnica Vugrinec s finim krajskim kobasicama, domaći poduzetnici, ljubitelji i uzgajivači konja (čak 16 konjskih zaprega provozalo je posjetitelje oklnim selima), najviše ugođaja dalo je domaće stanovništvo pjesmom, plesom, pa sve do pučkog igrokaza.

Berba u savsko-sutlanskoj dolini

Istina je uvijek, da dok neki beru po berbama, pravi domaćini beru grožđe u svojim vinogradima pa ne stignu na veselice. Istina je i to da veselice nekome ulaze u redovni radni staž, a opipljivu podlogu veselicama daju proizvođači u dobrom domaćinskom duhu. Upravo ti proizvođači su razlog onome što i lokalna uprava stalno potiče, da se u brdovečkome kraju izletnici, ljubitelji prirode i gastronomije imaju čime dočekati.

Glogovićevi tako osim uzornog vinograda (vina i rakije) imaju i starinski voćnjak s većinom starih autohtonih sorti, ali i obnovljenu staru seosku kuću s etno zbirkom, te puno volje da o sve ponude i pokažu i izvan manifestacija.


Fotoprilog


Tagovi

Berba grožđa Vugrinec Tradicionalna manifestacija Slavko Glogović Pučki igrokaz Starinski voćnjak Ekoturistiko Mesnica Vino Rakija Berba


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt