Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline
  • 07.09.2013.

Sortiment najprofitabilnijih maslina u Hrvatskoj

Sortiment maslina na uzgojnom području Hrvatske

Foto: RGBStock.com
  • 35.618
  • 779
  • 1

Maslina se u svijetu uzgaja više od 4 000 godina. Od samog počeka uzgoja, uzgajivači su se bavili selekcijom. Prvotna selekcija bila je usmjerena na odabir fenotipova krupnijih plodova, redovitije rodnih i boljih prinosa. Zahvaljujući vegetativnom umnažanju gukama, reznicama i navrtanjem, prvotno odabrani fenotipovi danas se mogu naći u uzgoju u raznim dijelovima uzgojnog područja masline.

Hrvatsko uzgojno područje masline je sjeverno rubno područje uzgoja. Tu se maslina uzgaja više od 2 000 godina, a predpostavlja se da su je u naše krajeve donijeli Feničani i stari Grci. Gledano genetski, maslina je veoma stabilna biljna vrsta te je pretpostavka da su se donešeni fenotipovi aklimatizirali na naše uzgojno područje i kao takve ih možemo i danas pronaći na terenu. Ove genotipove mi danas nazivamo autohtonim i udomaćenim sortama maline. Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da se i danas nalaze masline koje žive i preko 1600 godina, poput masline u Kaštel Novom, koja još i danas rađa.

Oblica

Oblica - naša najraširenija sorta

Oblica se uzgaja na cijelom uzgojnom području Hrvatske. Ima veoma krupne plodove težine do 6 grama čiji radman ulja doseže i do 21%. Meso i pokožica ploda su čvrsti te se može koristiti i za konzerviranje. Dobro podnosi sušu pa se uspješno uzgaja na škrtim i plitkim tlima. Pored suše, oblica je otporna i na niske temperature i rak masline. Srednje je otporna na paunovo oko i druge bolesti masline. Veliki nedostatak ove sorte je alternativna rodnost. Razlog tome su višestruki, a najvažniji je što ona ima više od 40% funkcionalno muških cvjetova u cvatu, a mogućnost samooplodnje je veoma niska.

Pendolino ima dugo vrijeme cvatnje

Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatsku je, većinom iz Italije, introduciran veći broj sorti visoke rodnosti i radmana ulja među kojima je izdvojena sorta pedolino. Pendolino se potvrdio kao dobar oprašivač za veći broj sorti, pa tako i za oblicu. Osobina dobrog oprašivača proizlazi iz činjenice da ova sorta ima veoma dugo vrijeme cvatnje, pa se u tome poklapa sa velikim brojem sorti, a isovremeno ima i visoki postotak klijavog peluda. Istraživanja su pokazala da pedolino kao opravač za oblicu, nije najbolji izbor za sve podregije uzgoja. Daljnji nedostatak ove sorte je što preferira uzgoj na zemljištima bolje bonitetne klase i u uvjetima intenzivne agrotehnike, te je osjetljiva na rak masline i paunovog oka. Unošenjem ove sorte u naše maslinike, rodnost oblice značajno je povećana.

Lastovka - redovito rađa

Druga važna domaća sorta maline je lastovka. Ona vodi porijeklo s otoka Korčule i u tome području se najviše uzgaja. To je sorta uspravnog uzrasta i sitnog lista. Plod je nešto sitniji (oko 3 grama) s radmanom ulja i do 20%. Redovite je rodnosti, a razlog leži u velikom broju hermafroditnih cvjetova i visokom postotku klijavog peluda. Pozitivna osobina ove sorte je i dobar postotak samooplodivih cvijetova u cvatu. Prema nekim istraživanjima u mnogim slučajevima pokazalo se kao dobar oprašivač sorte oblice. Nedostatak ove sorte je osjetljivost na rak masline kao i na niske temperature.Danas se najviše uzgaja u Dubrovačko nertvanskoj županiji i na području južno od Trogira.

Levantinka - dalmatinska vrijedna sorta

Četvrta važna sorta u našem uzgojnom području je sorta levantinka, podrijetlom sa otoka Šolte, pa je neki uzgajivači i zovu Šoltanka. Ovo je veoma vrijedna sorta sa srednje krupnim plodovima težine oko 4 grama i radmanom ulja oko 19%. Razvija velika i dobro razgranata stabla i ima izuzetno velike listove. Rodnost je redovita i obilna, a uvjetovana je visokim postotkom samooplodivih cvjetova. U nekom područjima ova sorta se pokazala kao dobar oprašivač oblice. Za postizanje redovite i obilne rodnosti preferira zemljište bolje bonitetne klase i intenzivni uzgoj. Danas se najviše sadi u Splitsko dalmatinskoj županiji s tendencijom širenja na cijelo uzgojno područje. Postignuti su dobri rezultati u uzgoju ove sorte na području Istre i Konavlima.

Drobnica se najviše uzgaja na području otoka Korčule, Pelješca, te na području Zadra. Ova sorta je veoma vrijedna i morala bi zauzimati veća proizvodna područja. Preporuča se uzgoj u komercijalnim maslinicima.

Istarska bjelica je sorta lokalnog značaja, a njen areal rasprostranjenosti je uglavnom Istra i kvarnerski otoci. Važnost ove sorte je otpornost na niske temperature, pa je možemo preporučiti za područja koja nisu tipično maslinarska. Simjaca se uzgaja na području otoka Cresa i dijelom u Istri, a veoma je otporna na niske temperature. Bijelica ili žutica se uzgaja na području Dubrovnika, a njena važna osobina je da je samooplodna sorta.

Pored navedenih sorti postoji velik broj manje poznatih sorti kao što su Buža, Mezanica, Velika lastovka, Crnica, Plominka, Dužica, uzgajaju se na pojedinim podregijama uzgoja i nisu dovoljno istražene pa se njihovo uzgojno područje zadržalo na ograničenom prostoru. S obzirom na mikroklimu pojedine podregije uzgoja potrebno je konzultirajući struku izvršiti pravilan izbor sortimenta kao najvažnijeg preduvjet kvalitetne maslinarske proizvodnje. Za proizvodne nasade potrebno je kombinirati tri do četiri sorte.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Pedolino Lastovka Levantinka Drobnica Pedolino Maslina Fenotip


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]