Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrada za životno djelo
  • 21.11.2018. 15:00

Slobodan Čapin: Hrvatska vina su u rangu svjetskih, a moj favorit je frankovka

Slobodan Čapin bio je glavni enolog Erdutske vinarije u kojoj je proveo punih 40 godina. U 28 godina Sabatine propustio je samo jednu.

Foto: Vedran Stapić
  • 668
  • 103
  • 1

Dobitnik nagrade za životno djelo u vinogradarstvu, priznanje "Stanko Ožanić" za sveukupni životni doprinos unaprijeđenju vinarstva i vinogradarstva na ovogodišnjoj Sabatini je Slobodan Čapin, dugogodišnji enolog Erdutske vinarije. 

"Kada kao Slavonac u Dalmaciji dobiješ nagradu, onda je to velika stvar. Nije to ni slučajno jer su moji korijeni iz Imotskog pa je i to pomoglo", šali se Čapin koji je u Erdutskoj vinariji proveo 40 godina, od prvog do zadnjeg dana svog radnog vijeka. 

Broji on i puno godina na Sabatini koja je ove godine održana 28. puta. A Slobodan, on je bio na svima osim na jednoj kada je, kako otkriva, bio poslom u Čileu. 

Slobodan Čapin: Danas je lakše biti enolog

Ovaj tvorac brojnih vrhunskih vina od kojega ističe Meandar, rado se prisjeća dana provedenih u Erdutskoj vinariji. "Ako čovjek radi 40 godina, onda i mora nešto iza sebe ostaviti. Svoj će pečat sigurno ostaviti i mlada enologinja koja me naslijedila. Tako to ide iz generacije u generaciju, a Erdutska vinarija datira iz 1730. godine. Ima kapacitet 6 milijuna litara, vrlo je lijepa i puno je uloženo u nju. 

Kada sam počeo ondje raditi, niti je bilo preša kakvih treba, enzimi su bili tek u pokušaju, kvasce smo kupovali na Agronomskom fakultetu u bočicama od piva i sami ih razmnožavali, i bilo nam je dobro. Međutim, tehnologija je toliko napredovala tako da svaki dan moraš učiti, biti na seminarima, pratiti novitete, biti s ljudima, razgovarati", kaže Čapin naglasivši kako se naša tehnologija ništa ne razlikuje od one u Australiji ili u Americi, Čileu, Argentini. 

"Sada je puno lakše biti enolog i dobiti krasna voćna vina i to kombinacijom kvasaca, uz, naravno, znanje. Što se tiče naših vina, ona su u rangu svjetskih. Francuska vina imaju ime, ali naša su puno kvalitetnija. Uzmite samo jedan plavac, dingač, graševinu, iločki traminac, kasnu berbu, ledenu berbu. Čak i normalna proizvodnja je na razini svjetskoga", tvrdi ovaj enolog s ogromnim iskustvom. 

Preferira crna vina, ali uz slavonski fiš preporuča graševinu

I kako ga onda ne pitati, ali ne kao enologa nego vinoljupca, koji je njegov favorit, koju bi od naših sorata deklarirao kao najbolju. 

"Volim frankovku, cabernet sauvignon, preferiram crna vina jer sam Dalmatinac, ali uz fiš se uvijek pije dobra graševina, bilo erdutska ili neka druga. Jer riba mora plivati - prvo u vodi, pa u ulju i onda u vinu. Uz fiš treba popiti najmanje butelju graševine da riba ne pomisli da ju je pojeo pas", nasmijao nas je svojom preporukom Čapin koji ni u mirovini ne miruje. Kaže kako više nema vinograd, ali i dalje sam proizvodi krasnu graševinu i frankovku. 

"Pravim vina za prijatelje, kada pravim tulume. Onda graševinu i frankovku pijemo uz pršut, šunku, kulen, jer se ribe baš i ne možeš najesti i nakon nje dobro popiti", u svom, duhovitom tonu zaključuje Slobodan Čapin. 


Fotoprilog


Tagovi

Slobodan Čapin Sabatina Nagrada za životno djelo Erdutska vinarija Meandar Enolog


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]