Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škrlet 2017
  • 09.04.2018. 18:00

Slijepo kušali vina pa odlučili - najškrlet 2017. proizvela Vinarija Voštinić-Klasnić

Škrleti berbe 2017. su odlične, standardne kvalitete. Proizvođači su postigli zamjetan napredak, a vina možemo okarakterizirati kao zavodljiva, ljetna, lepršava, svježa i pitka”, naglasio je enolog Krešimir Hren.

Foto: Julio Frangen
  • 283
  • 19
  • 0

Manifestacija ŠkrletOVO okupila je u subotu u Ivanić Gradu brojne vinske stručnjake koji su u selekcijskom dijelu programa škrlet Vinarije Voštinić-Klasnić proglasili Najškrletom redovne berbe 2017. 

"Škrlet ima veliki potencijal za daljni razvoj turizma u Ivanić Gradu i Moslavini i zato smo ponosni pokrovitelji ove manifestacije koja promovira našu autohtonu sortu van granica našeg kraja", naglasio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić Grada prilikom otvorenja manifestacije ŠkrletOVO 2018. 

Škrlet ima kvalitetan potencijal

Predsjednik Udruge škrlet Moslavina Janko Kezele istaknuo je napore Udruge i značajan napredak koji je postignut u protekloj godini u unaprijeđenju kvalitete škrleta, ali i njegovoj promociji van granica Moslavine.

Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike.  

Stručni je dio okupio 70 sudionika

"Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorti kontinentalne Hrvatske, naročito zbog njegova kvalitetnog potencijala. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to znati dobro iskoristiti", naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. 

Slijepo kušanje vina

Tijekom vinske degustacije "Osjeti, okusi....škrlet"  vođene od strane enologa dipl.ing. agr. Krešimira Hrena, sudionici su slijepo kušali 8 uzoraka sorte škrlet berbe 2017. godine članova Udruge - Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić i izabrali najškrlet 2017. godine. 
Degustacija je vođena s osvrtom na 3 parametra u vinu: aromu, harmoniju i doživljaj vina nakon kušanja.

Kušano je osam uzoraka

"Škrleti berbe 2017. su odlične, standardne kvalitete. Proizvođači su postigli zamjetan napredak, a vina možemo okarakterizirati kao zavodljiva, ljetna, lepršava, svježa i pitka", naglasio je enolog Hren.

Predstavljena su i specijalna vina 

Nakon stručnog dijela, zabavni dio ŠkrletOVO PARTY okupio je dvjestotinjak posjetitelja koji su kušali vina i u razgovoru s vinarima dobili priliku bolje se upoznati o posebnostima ove authotone moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstavljena su i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog. Kako dobra kapljice najbolje ide uz dobre zalogaje i glazbu, posjetitelji su mogli uživati i u ponudi mesnih specijaliteta, hrskavih bučnica te domaćih bučinih ulja, a za glazbeni ugođaj zaslužan je bio duo "Fine & Jazzy Bouquet". 

Drugo po redu ŠkrletOVO organizirano je u cilju promocije škrleta kao simbola Moslavine zajedničkom suradnjom Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je ujedno i pokrovitelj manifestacije.


Tagovi

Škrlet ŠkrletOVO Javor Bojan Leš Janko Kezele Kušanje vina Ocjenjivanje vina Moslavačka vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.