Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvari vinograda
  • 02.01.2022. 18:00

Šišmiši čuvaju vinograde od grožđanog moljca

U vinograde je već postavljeno 245 kutija koje su naselili šišmiši, a broj moljaca se smanjio.

Foto: Facebook/BodegasEnguera
  • 1.037
  • 143
  • 2

Zanimljiv projekt u borbi protiv grožđanog moljca promovira vinarija iz Španjolske koja se bavi proizvodnjom ekološkog vina. Postavili su 245 kutija za šišmiše čija je populacija zaštićena na razini EU.

Projekt se odvija u suradnji s Institutom Cavanilles Sveučilišta u Valenciji i tamošnjom udrugom vinogradara. Na njemu rade zajedno i populariziraju oporavak populacije ove životinjske vrste koja je simbol te španjoske provincije, a brojnost joj je pala u čitavoj Europi, navodi Agronoticias

Moljci su opasni štetnici u vinogradu i mogu uništiti oko 70 posto uroda. Kako bi se zaštitili ekološki nasadi, pomoć je pronađena kod njihovih prirodnih neprijatelja koji ih koriste za hranu - šišmiša.

Posebno izrađena staništa

Prve kutije su postavljenje u vinogradima Enguera i Fotanars dels Alforins, a posljednjih mjeseci postavljaju se u različite španjolske regije i u europske zemlje kao što su Italija i Irska. Time je ovaj model zaštite proširen na međunarodnu razinu. 

Tijekom projekta se daju savjeti vinogradarima kako bi kutije dobile nove stanovnike. Istovremeno se prati vrste koje koje se u njima nastanjuju.

Brojne analize i praćenja

Tehničari iz Instituta i Udruge će na kraju obaviti analizu prednosti koje pruža očuvanje šišmiša u borbi protiv grožđanog moljca. Za sada je visok postotak popunjenosti kutija, jer su svi koji su ih postavili dobili savjete kako privući, ali i zadržati nove stanovnike.

Popunjenost je bila preko 80 posto tijekom ljetnih mjeseci kada se gnijezde. Maksimalan broj ovih vrlo korisnih životinja koji je uočen iznosio je više od 630 jedinki. Identificirano je najmanje 12 vrsta od kojih su neke ugrožene. Također, praćeno je stanje grožđanog moljca u vinogradima gdje su postavljene kutije i već sada su vidljivi rezultati, odnosno smanjenje broja njihove populacije. 

Posebne drvene kućice

Obavljena je i genetska analiza šišmiša. Najveću brojnost je imao bjelorubi (Pipistrellus kuhlii) i otkriven je dio genetske sekvence podvrste koja se nije pojavila u javnoj bazi podataka Genbank. Tijekom 2022. godine će se proučavati odgovara li ovaj nalaz novoj podvrsti koja nije ranije registrirana.

Agroturističke aktivnosti

Pored obnove njihove brojnosti, smanjenja populacije grožđanog moljaca, projekt ima za cilj promoviranje agroekoloških dostignuća i uključuje turističke aktivnosti. Tako su u vinariji organizirali "noći šišmiša", a preko 30 događaja je imalo 600 posjetitelja. 

Projekt koji traje do kraja 2022. godine financira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i državno i regionalno ministarstvo poljoprivrede, ali je i sama vinarija pomogla kupovinu i postavljanje kutija i to sredstvima od prodaje vina baš za ovu namjenu. 


Tagovi

Španjolska Šišmiš Grožđani moljac Projekt Štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]