Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlade malvazije
  • 18.02.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Sedam mladih malvazija dočaralo lanjsku berbu te najavilo odličnu Vinistru

Na tradicionalnom masterclassu ''Malvazije kroz različite terroire Istre'', predstavljeno je sedam od 43 pristigla vina na ocjenjivanje, čulo se u sklopu Vinistrinog 11. En primeura u Zagrebu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 1.995
  • 92
  • 0

Iako iza sebe imaju vrlo zahtjevnu vinogradarsku godinu s izraženim sušnim razdobljem u Istri, dobili su odlična mlada vina iznimnog potencijala, što znači da su ispekli zanat i postali pravi majstori u podrumu. Upravo je to potvrđeno na masterclassu malvazija sa šest terroira Istre, tradicionalno održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu Vinistrinog En primeura 2023.

"Od pristigle 43 mlade malvazije, stručna komisija odabrala je njih sedam s različitih područja Istre koje najbolje dočaravaju berbu 2022. I to nije bio nimalo lagan zadatak", istaknuo je dr. sc. Kristijan Damijanić s Poljoprivrednog odjela u Poreču, Veleučilišta u Rijeci napominjući da su sva bila iznimne kvalitete za ovako ranu fazu, što znači da će se na predstojećoj Vinistri kušati odlična vina.

Padalina  sve manje, pa se vinogradi moraju navodnjavati   

Prema njegovim riječima, od početka prošle godine padalina je bilo od 40 do 50 posto manje nego inače, a neki su proizvođači navodnjavali vinograde u izrazito sušnom razdoblju. Tek je sredinom kolovoza palo pedesetak litara kiše što je pospješilo dozrijevanje i smanjilo gubitke od suše. Temperature su bile nešto više od prosjeka, bez ekstrema. Nakon cvatnje odvijanje fenofaza bilo je nešto ranije od uobičajenog uključivši i nešto raniju berbu, ističe Damijanić.

Sommelier Filip Savić istaknuo je kako je svako od sedam odabranih vina već u ovoj ranoj fazi vrlo ugodno za konzumaciju. Dodao je da imaju prepoznatljivu sortnu aromu, balansirane su, lijepe svježine koja traje, pitke su, užitne s velikim potencijalom starenja.

Sedam predstavljenih mladih malvazija (Foto: M. Petković)

Kako se čulo, južna Istra predstavila se malvazijom rovinjske vinarije Vivoda žuto-zelene boje, intenzivnih cvjetnih i voćnih mirisa s notama citrusa i korice limete, ugodna i dugotrajna okusa s laganom i vrlo ugodnom gorčinom bagrema.

Boje zapadne Istre branile su mlade malvazije velikog proizvođača Agrolagune na čelu s Josipom Barišićem te mladog vinara Ivana Kaduma iz okolice Poreča. Prva sjajno-žute boje, gusta, puna, mirisa tropskog voća, nota zelene jabuke i primorskog bilja, ugodne gorčine, zaobljena i vrlo pitka, a druga citrusna s aromom limete, blagog mirisa akacije, vinogradarske breskve i aromatičnog bilja, vrlo kompleksna za ranu fazu, lijepe svježine koja traje, pitka.

Suša nije utjecala na kvalitetu vina

Frankovićeva malvazija berbe 2022. iz sjeverne i sjeverozapadne Istre punija je, dublja, mirisa zrelog voća, breskve, jabuke, marelice, banane… Zrela, intenzivnog mirisa i okusa,  zaobljena, trajna, bogata, velikog potencijala za starenje. S istog područja je i Deškovićeva mlada malvazija zelenkasto-žute boje, voćnih mirisa breskve, jabuke, agruma, biljnih nota mente i ružmarina, harmoničnog okusa, ugodne svježine.

Navodnjavanje će biti nužno u vinogradarstvu?

Centralna Istra predstavila se mladom malvazijom vinarije Valenta zelenkasto-žute boje, kompleksnog mirisa zrelijeg voća jabuke, breskve marelice, voćnog harmoničnog okusa, ugodne svježine, dok Benazićeva malvazija iz vinograda u istočnoj Istri miriše na akaciju i bazgu s notama mente i čajevca, skladnog je okusa, dobro izbalansirana, vrlo ugodne svježine.

"Masterclass i 11. izdanje En primeura pokazalo je kako i ove godine imamo odlične mlade malvazije, ali i vrhunske vinare koji imaju puno utakmica u nogama pa im ni prošlogodišnja suša nije utjecala na iznimnu kvalitetu vina", zaključio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, uz čestitke kolegama na fantastično obavljenom poslu.

Na tradicionalnom premijernom kušanju predstavilo se više od šezdeset vinara, među kojima su bila najpoznatija imena istarske vinske scene, ali i mladi vinari čije vrijeme tek dolazi.


Tagovi

Mlada malvazija Masterclass Ocjenjivanje Vinistra Kristijan Damijanić Luka Rossi


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled