Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 17.09.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Dalj

Rujansko vrijeme obećava dobre prinose u nasadima vinarije Antunović

S obzirom na godinu slutim da će u Erdutskom vinogorju rezultati biti izuzetno dobri, kazala nam je prvi dan berbe vlasnica vinarije, Jasna Antunović Turk.

Foto: Lucija Bencarić
  • 436
  • 134
  • 0

S pogledom na mjesto gdje Dunav ljubi nebo smjestio se vinograd Jasne Antunović Turk iz Dalja gdje je i ove godine berba otvorena ubiranjem prvih grozdova zelenog silvanca. Sorte s kojom, kako nam je otkrila, i inače započinje berba u njezinim nasadima.

"S obzirom na godinu slutim da će u Erdutskom vinogorju rezultati biti izuzetno dobri", napomenula je vlasnica vinarije Antunović koja u nasadu na 7,5 hektara i na položaju kojeg ondje nazivaju Rudina, uzgaja većinom bijele sorte poput chardonnaya, zelenog silvanca, muškat ottonela, plemenke i graševine. Od crnih su to cabernet franc, cabernet sauvignon i crni pinot.

"Vinograd smo doveli u izvornu kondiciju do berbe, parametri su što se tiče ove sorte koju danas beremo izvrsni i kada je riječ o sladoru, ali i kiselinama", rekla je napomenuvši da berba ipak kasni u odnosu na prošlogodišnju.

Dobri uvjeti za zriobu

"Početak zrenja je ovisio o sorti i to kako je koja ušla u fazu nakupljanja vode u bobice", pojasnila je ova vrsna vinarka. Prema njezinim riječima, zeleni silvanac je kasnio s berbom oko tjedan dana, a graševina bi mogla i do dva tjedna.

Tradicionalno, krenulo se s berbom zelenog silvanca 

"Samo da se nastavi ovakvo lijepo rujansko vrijeme i berba će teći bez poteškoća", napomenula je rekavši da se u njihovom vinogradu noćne temperature kreću od 9 do 12°C, a dnevne od 23 do 27°C, što je odlično za zriobu grožđa. "Takvo će vrijeme pomoći i ratarima da uspješno ovrše suncokret i soju", dodala je.

Započela berba grožđa u Erdutskom vinogorju uz Wine & Bike Tour

Što se tiče berača, njezina je ekipa uigrana i uz nju je već godinama. No, pitanje radne snage oscilira iz godine u godinu. "Prije dvije godine su svi vinogradari osjetili iseljavanje stanovništva, a dosta je radnika otišlo u građevinski ili sektor turizma", napomenula je naglasivši da ona ima stalnu grupu ljudi od početka rada vinarije i ta se lojalnost cijeni s obje strane.

Prinosi ovise o suši

"Ove godine očekujemo srednje prinose. Za neke sorte oni će biti malo veći, a za neke manji", napomenula je pojasnivši da to ovisi u kojoj se fazi rasta osjetila suša i u kojoj fenofazi zriobe je pala kiša.

"U jednom smo navratu imali 105 litara kiše, a u drugom 65, što je pogodovalo veličini bobica i njihovoj težini", istaknula je. Sa štetnicima i bolestima nisu imali problema. Za obranu od čvoraka su koristili crvene ploče koje ih odbijaju, a u nasadima koji su dalje od naselja tjerali su ih topovima.

Njihova vina prepoznali su i kupci izvan granica Lijepe naše

Prošlogodišnje zalihe vina drže pod kontrolom, a imaju ih dosta na odležavanju. Kupci diljem Hrvatske su prepoznali kvalitetu njihovih vina, a dio i izvoze. Skladište imaju u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a pokrivaju i dobar dio hotela diljem Jadrana.


Tagovi

Vinarija Antunović Berba grožđa Dalj Erdutsko vinogorje Jasna Antunović-Turk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]