Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 09.09.2018. 18:00

Rana berba grožđa prijeti kvaliteti pjenušca - kako se svjetski proizvođači bore s time?

Rana berba izazvana je višim temperaturama, a to utječe na smanjenje kiselosti grožđa, koje je važno za proces starenja i za svježinu pjenušavog vina.

Foto: Pixabay / thewinemix0
  • 454
  • 27
  • 0

Globalno zagrijavanje i klimatske promjene nisu utjecale samo na razinu mora i na prirodu uopće, nego i na vinarstvo, točnije - na proizvodnju pjenušca. Rana berba izazvana je višim temperaturama, a to utječe na smanjenju kiselost grožđa, koja je važna za proces starenja i za svježinu pjenušavog vina, odnosno na njegov sveukupni okus, piše Bloomberg.

"Berba je stigla dva tjedna ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina. Uvijek smo je obavljali sredinom ili krajem rujna. ", rekao je Antoine Malassagne, suvlasnik francuske champagne kuće "A.R. Lenoble". 

Različiti načini za očuvanje kvalitete pjenušca

Proizvođači vina zato pronalaze različite načine za borbu s ovim problemom. Tako je Malassagne specijalno dizajnirao rezerve za dodavanje "svježine". Drugi proizvođači pjenušaca, kao što je "Bruno Paillard" zemlju pokrivaju slamom da bi sačuvali mikrobe. Pojedini blokiraju drugi krug fermentacije u bačvama, da bi se očuvala kiselina.

Poznata šampanjska kuća "Louis Roederer" je najinovativni proizvođač pjenušca. Jean-Baptiste Lecaillon već 20 godina eksperimentira s tehnikama proizvodnje vina. Zbog toga im je proizvod sve bolji i bolji. Jedan od njihovih načina za borbu protiv klimatskih promjena je rad na tome da grožđe postane otpornije na toplije temperature, kao i na bolesti i štetnike koje se tom prilikom šire. 

"Mi smo izmislili mjehuriće da bismo nadomjestili nezrelost grožđa. Kao poljoprivrednici, naš posao, naš život, naša strast je bila da se stotinama godina prilagođavamo klimatskim promjenama. Ako se u budućnosti klima bude toliko zagrijala, morat ćemo praviti burgundijska vina", rekao je šaljivo Lecaillon.

Postoji li rješenje?

Poznato je da petit meslier zadržava ogromnu kiselost, čak i u vrijeme vrlo visokih temperatura. Šansu bi mogle dobiti četiri pomalo zaboravljene sorte, namijenjene pjenušcu: petit meslier, pino blan, sivi burgundac i arbane. Međutim, znanstvenici rade na stvaranju novih hibridnih sorti grožđa, koje će sazrijevati sporije u toplijim uvjetima. Već su križali pinot noir, chardonnay i meunier sa super sortama u eksperimentalnom vinogradu. Potom će biti potrebno utvrditi da li vina od ovih grožđa stare na isti način. Ali za to će biti potrebna desetljeća. 



Tagovi

Pjenušac Klimatske promjene A.R. Lenoble Louis Roederer Bruno Paillard


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.