Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Hilić
  • 30.01.2023. 13:30

Prvi pelješki "en primeur" s plavcem malim vinarije Hilić koji izlazi na tržište 2025.

Alen Hilić predstavio je šest svojih vina: mladi Pošip 2022, Pošip iz 2021, Rosé 2021 i tri plavca - mladi iz 2022, Plavac mali Selection 2017 i Dingač 2016.

Foto: Julio Frangen
  • 1.747
  • 106
  • 0

U zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino na Vinskoj srijedi Marije Vukelić predstavljena je obiteljska vinarija Hilić iz Kune Pelješke. Vlasnik, Alen Hilić za ovu je prigodu donio šest vina: mladi Pošip 2022, Pošip iz 2021, Rosé 2021 i tri plavca -  mladi iz 2022, Plavac mali Selection 2017 i Dingač 2016.

Na početku kušanja posjetitelji su izrazili zadovoljstvo što vinske srijede u 2023. počinju upravo pelješkom vinarijom i vinima s našeg drugoga najvećega poluotoka koji je nedavno spojen s kopnom Pelješkim mostom i tako postao dostupniji mnogim vinskim ljubiteljima i turistima. Pelješko vinogorje ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva; danas na oko 950 hektara vinograda raste 75 posto loza starijih od 25 godina.

Alen Hilić jedan je od mnogih Pelješana koji je dijelom vinograde naslijedio od svojih predaka, a dio kupio. Danas ima oko devet tisuća trsova vinograda, a u zadnjoj je berbi (2022.) preradio deset tona grožđa. Po zanimanju je pomorski kapetan (zapovjednik na LNG brodovima), a vinogradarskom proizvodnjom bavi se iz ljubavi prema vinarstvu i vinu. Prvi plavci s etiketom Hilić izašli su na tržište 2012. godine.

Rezervirali gotovo trećinu berbe

U Kuni Pelješkoj zasadio je vinograde rukatca i nešto pošipa (većinu pošipa kupuje na Korčuli, u Čari). Vinogradi s plavcem malim nalaze se u Janjini i na Dingaču. U Kuni je podrum vinarije, upravo se uređuje kušaonica. Većinu vina prodaje ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, poznatom pelješkom "raju za surfere“.   

Zagrebačka degustacija počela je mladim čarskim pošipom iz 2022. koji je Alen pretpremijerno donio iz tanka, a nastavljena pošipom iz 2021. "Vino već u svojoj ranoj fazi pokazuje izrazitu sortnost, nježne voćne mirise i lijepu mineralnost. Pošip iz 2021. je moćniji, jačega tijela i jače aromatike. Grožđe za njega većinom je bilo iz Čare, manji dio iz Kune pa je dobio malo pelješkoga štiha. Puni okus, puno tijelo, prepoznatljivih aroma marelice“, ocijenila je Marija Vukelić.

Rosé 2021. je napravljen od plavca maloga iz terasastih vinograda kod Janjine, s nižih položaja. Voćnih je zavodljivih mirisa, s malim ostatkom šećera i lijepo se sljubio uz uz predjelo – domaći pršut i pancetu. 

Vinarija Hilić niže uspjehe na ocjenjivanjima 

Prvi plavac mali (pretpremijera mladoga vina 2022. iz bačve), iz malog kunskog vinograda starog 35 godina, ostavio je sve kušače bez daha i pomalo zasjenio ostala vina, toliko da se, potpuno spontano dogodio i en primeur. Posjetitelji su rezervirali i otkupili gotovo trećinu berbe, čekat će ga do 2025. kada će izaći na tržište!

Ovo je vino već dobilo prvo priznanje na Kunovskim božićnim užancama u prosincu 2022. godine. Ocjenjivanjem naslijepo mladih peljeških vinara i enologa osvojilo je prvo mjesto. Kunovske božićne užance događaj je koji mladima pokazuje tradicijske događaje, pa je ovdje u prvom planu bilo obnoviti običaj svinjokolja. Pokazano je kako se nekada rezala svinja i kako su se pripremale domaće mesne prerađevine, uz kušanje starih jela.

Jedno od tih jela, varivo s raštikom i kobasama, pripremio je restoran Trilogija Fino& Vino. Bio je to doista dah starih vremena. Punoća okusa - jelo na žlicu kojemu je mladi plavac pristajao doslovno kao zaliven.

Plavac mali Selection Hilić 2017  (14,5%) s posebnoga položaja Krc u Janjini odležava najmanje dvije godine u velikim bačvama od 1200 litara. "Fino je to odležano vino, smekšanih tanina, zaokruženo, izražajno i pitko. Proizvodi se s odabranih, viših pozicija gdje su smanjeni prinosi i gdje je grožđe posebno visoke kvalitete“, kazala je Vukelić.

Na kraju je poslužen i najpoznatiji pelješki vinski brend – Dingač, plavac mali s posebnoga, strmoga položaja južne strane poluotoka. Prvo je čuveno vino u Hrvatskoj, zaštićeno zakonom šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Treća najzastupljenija sorta u Hrvatskoj 

Dingač Hilić 2016 (14, 5%) na mirisu je naprije voćno vino, prevladavaju sortno prepoznatljive arome šljive, borovnice, kasnije se otvara na čokoladu, karamelu, kavu, slatkaste začine (vaniliju). Vino odležava dijelom u velikim bačvama od tisuću litara, a dijelom u malim barrique (225) dvije godine. Poslije se spajaju zajedno u inox spremnicima i onda dodatno odležavaju u bocama!

"Rezultat je vino koje ostavlja bez daha, posebice u ovoj etapi, nakon odležavanja u bačvi i boci, kada ulazi u svoju sedmu godinu, a potrajat će sigurno barem još desetljeće, u arhivi vinarije“, naglasila je Vukelić.

Prezentacija vinarije Hilić bila je oda plavcu malome, dominantnoj sorti Pelješca, Dalmacije i najzastupljenijoj i najvažnijoj crnoj sorti Hrvatske. Prema posljednjim podacima Vinogradarskog registra od 31. prosinca 2022., vinogradi plavca malog u Hrvatskoj protežu se na 1.333.73 ha (10.954.069 trsova). Sorta je, nakon graševine i malvazije istarske na trećemu mjestu. Od plavca maloga se u protekloj vinskoj godini 2021. (razdoblje 1. kolovoza 2021. do 31. srpnja 2022.) proizvelo 33.731,70 hl vina.


Tagovi

Vinarija Hilić Alen Hilić Pošip Kuna Pelješka En primeur Marija Vukelić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.