• Prošek
  • 22.09.2021. 14:40

Prošek u Službenom listu EU za zaštitu tradicionalnog izraza

Hrvatski zahtjev za zaštitu izraza "Prošek" podnesen je prije sedam godina, a danas je objavljen u Službenom listu Europske unije.  

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
  • 73
  • 35
  • 0

Danas je nakon sedam godina od podnošenja izvornog, u Službenom listu EU objavljen hrvatski zahtjev za zaštitu tradicionalnog izraza "Prošek"

Time se potvrđuje da je zahtjev u skladu s pravnom regulativom o utvrđivanju pravila u pogledu zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla, tradicionalnih izraza, označavanja i prezentiranja određenih proizvoda u sektoru vina koji se odnose na dopuštenost i valjanost zahtjeva, navodi u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede.

Objavom zahtjeva započeo je postupak prigovora koji traje dva mjeseca od datuma objave, a koji mogu podnijeti države članice Europske unije, treće zemlje ili bilo koja pravna ili fizička osoba koja ima legitiman interes. Nakon dovršetka postupka podnošenja prigovora Komisija donosi provedbeni akt kojim se dodjeljuje zaštita tradicionalnog izraza ili se odbacuje zahtjev, ako uvjeti nisu ispunjeni.

"Službenici resornog Ministarstva aktivno sudjeluju u ovom procesu zastupajući interese hrvatskih proizvođača na svim razinama. Tijekom svih ovih godina hrvatski stručnjaci radili su na ovom procesu koji je dodatni zamah dobio na sastanku Odbora za zajedničku organizaciju tržišta u lipnju ove godine", podsjećaju. 

Talijani prijete barikadama ako prošek dobije oznaku ZOP

U slučaju potvrde hrvatskog zahtjeva i dodjele zaštite tradicionalnog izraza ovom hrvatskom vinu, tradicionalni izraz "Prošek" moći će se upotrebljavati za sljedeća vina sa zaštićenom oznakom izvornosti: "Dalmatinska zagora", "Sjeverna Dalmacija", "Srednja i Južna Dalmacija" i "Dingač".


Tagovi

Prošek Službeni list ZOI EU


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Šetnja po Krndiji.
Divan dan, divna šuma.
Uspjeli smo skupiti i nešto gljiva, iako je šuma suha.
Prvi puta sam jela oskoruše.
Hrastovih stjenica je more.