Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRO-TECH
  • 28.09.2018. 07:30

Projekt Agro-tech: Polaznici u vinogradu i podrumu naučili cijeli proces proizvodnje vina

15-ak polaznika projekta AGRO-TECH, koji su imali priliku steći osposobljavanje za vinogradara i podrumara, sudjelovalo je u berbi grožđa, sorte graševina.

Foto: Youtube/screenshot
  • 529
  • 53
  • 0

Veleučilište u Požegi i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Požega potpisali su partnerski sporazum za provedbu projekta AGRO-TECH - Obrazovanje za integraciju na tržište rada. Riječ je o osposobljavanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe. 

Nezaposleni polaznici su, uz zanimanje računalni operater, imali priliku steći osposobljavanje za vinogradara i podrumara. 15-ak polaznika, između ostalog, sudjelovalo je u berbi grožđa, sorte graševina.          

"Polaznici su imali priliku vidjeti mnogo toga s obzirom na to da je u vrijeme dozrijevanja grožđa počeo projekt. Privodimo kraju nastavu u vrijeme berbe. Riječ je o osnovnim tehnološkim postupcima u proizvodnji vina, koji se mogu vidjeti na licu mjesta, a na kraju sudionici će vidjeti rezultate svog rada", rekao je mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta U Požegi.

Nastava će se izvoditi do kraja rujna

Projekt je započeo 25. siječnja 2018. , a provodit će se do 25. ožujka 2019. godine. Praktična i teorijska nastava za vinogradare i podrumare započela je u srpnju, a izvodit će se do kraja rujna.  

"Praktičnu nastavu polaznici su odrađivali u laboratoriju Veleučilišta u Požegi te na nastavnoj bazi u Podgorju. U laboratoriju su gledali kvasce, određivali kiselost, slador grožđa, uspoređivali su okuse vina iz različitih dijelova Hrvatske i uvozna vina. Ovo je sada berba gdje polaznici edukacije za vinogradare i podrumare rade praktični dio, a poslije toga idu u podrum gdje će spoznati vrijednosti laboratorijske analize. Prošli su cjelokupan proces berbe grožđa, prerade grožđa, flaširanje vina, a radili su i etiketiranje te brendiranje vina", rekla je Marina Jelčić Vidačić, voditeljica projekta AGRO-TECH.  

Polaznici zadovoljni stečenim znanjem u vinogradarstvu i podrumarstvu

"Iskustva su izvrsna, naročito spoj praktične i teorijske nastave. Nemam nažalost svoj vinograd, ali brojni prijatelji, rodbina i kumovi imaju vinograde, tako da sam puno puta imala prilike sudjelovati u berbama. Želja mi je bila proširiti to znanje na tehnologiju prerade grožđa, poznavanje sorata te uređaje koji se koriste prilikom podrumarstva. Sudjelovali smo u berbi i rezidbi, u podrumarstvu smo sudjelovali u radu na preši i kušali smo vina na podlozi od kvasaca", rekla je Marta Gašpar iz Požege. 

Većina polaznika na edukaciju se odlučilo iz ljubavi prema vinima, a neki od njih imaju široko znanje o vinima diljem svijeta. 

"Njemačka vina poprilično se razlikuju od francuskih vin, a vina iz središnje Francuske su pak drugačija od južno-francuskih vina. Portugalci prave naravno dobar Portugizac, a po mom mišljenju Španjolci u principu ne znaju praviti vina. Najviše volim hrvatska vina i za to sam i ovdje. U našem vinogorju najbolje uspijeva graševina koja je jedan veliki brend Slavonije", rekao je Dražen Heraković iz Požege. 

"Polaznici su veseli i vole se družiti. Planiramo odlazak na studijsko putovanje u Rijeku i Poreč gdje ćemo posjetiti podrume i vinograde i vidjeti kako se to tamo radi. Čut ćemo iskustva drugih vinogradara i možda to implementirati na rad u našem vinogradu", rekla je Marina Jelčić Vidačić. 

Ukupna vrijednost projekta Agro-tech je 661 tisuću kuna, od kojih je iznos potpore EU 562 tisuće kuna. 

Svake godine sve ranija berba grožđa

U vinogradima Veleučilišta u Požegi, prema riječima pročelnika poljoprivrednog odjela, količina šećera u grožđu optimalna je stilu vina koje proizvode. 

"Graševina koju danas beremo ima 92 Oechsle-a (jedinica Salleronove tablice za količinu šećera u grožđu), oko šest grama je kiselina, tako da tehnološki, za naš stil vina, godina je optimalna, s tim da je znatno veći urod u odnosu na prethodne godine", rekao je Mesić. 

Posljednjih nekoliko godina, berbe grožđa počinju nešto ranije, čak krajem kolovoza i početkom rujna. 

"Potrebno je što prije pobrati grožđe, da se ne gnječi te da bude zdravo. Ako se naiđe na možda koji grozd koji je krenuo trunuti, on se odvoji. Čim prije moramo doći do podruma, jer što je niža temperatura grožđa to bolje", ističe Mesić.     

Kako izgleda nastava u vinogradu, pogledajte u videoprilogu.


Tagovi

AGRO-TECH Osposobljavanje Vinar Požega Vinogradar Podrumar


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰