Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Vinoklet
  • 10.10.2017. 10:30

Priznati konstruktor Krešo Mikulić oduševio Amerikance i s vinima

Krešo Mikulić je izumitelj i u svijetu priznati konstruktor. Sudjelovao je u izradi B-1 bombardera i Black Hawk helikoptera, bio je testni inženjer automobilske industrije... Nakon svih uspjeha u ulozi inženjera, ovaj Hrvat je umirovljenički život odlučio provesti kao vinogradar i vinar.

  • 885
  • 103
  • 0

Američka savezna država Ohio bilježi dugu tradiciju proizvodnje grožđa i vina, a grad Cincinnati može se pohvaliti prvom komercijalnom vinarijom u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što se vinarstvo počelo punim zamahom širiti u 19. stoljeću, rast je zaustavila prohibicija. Godine 1920. zabranjena je proizvodnja veće količine vina stoga su vinarije bile prisiljene zatvarati svoja vrata.

No, ukidanjem prohibicije 1933. godine proizvodnja i kvaliteta američke vinske industrije počele su rasti. Danas Ohio broji 250 vinarija, a četiri od njih nalaze se u Cincinnatiju. Samo jednu u spomenutom gradu krase vlastiti vinogradi - Vinariju Vinoklet, vlasnika Kreše Mikulića.

Priznati konstrukor, priznati vinar

Ovaj 83-godišnji Hrvat emigrirao je u Kanadu 1965. godine gdje je radio kao električar. Hladni Winnipeg ubrzo je zamijenio vjetrovitim Chicagom zaposlivši se kao projektant u tvrtki koja je razvijala reaktor sustave za nuklearne elektrane. Mikulić se potom preselio u Cincinnati gdje je radio kao glavni projektant elektromotora velikih brzina za zrakoplove, rakete i podmornice.

Prve trsove posadio je 1980., danas ima vinariju i proizvodi vrhunska vina

Postao je izumitelj i u SAD-u i u svijetu priznati konstruktor. Sudjelovao je u izradi B-1 bombardera i Black Hawk helikoptera, bio je testni inženjer automobilske industrije...

Nakon svih uspjeha u ulozi inženjera, ovaj Hrvat je umirovljenički život odlučio provesti kao vinogradar i vinar. Prve trsove, koji su stigli iz Splita, posadio je kao hobi još 1980. godine.

"Zvao sam ih Splićanke, no nijedna se nije primila. Druge godine sam uzeo američke loze, 150 komada, no ni njihov uzgoj nije bio uspješan. Tada sam sam sebi rekao da moram početi proučavati literaturu i vidjeti što točno trebam raditi. Pogriješio sam s vrstama loze koje ne podnose ovo podneblje", priznaje Mikulić koji je potom u New Yorku kupio 500 trsova i uspješno počeo uzgoj.

"Sljedeće godine sam uzeo još tisuću komada i svi su se primili, treće godine još tisuću i u jednom trenutku sam došao do desetak tisuća komada. Pojavio se problem da nisam imao gdje s grožđem, stoga sam počeo graditi podrum. Tada sam još puno radno vrijeme radio u tvrtki, no bio sam uporan u želji da napravim nešto s vinogradom, i malo pomalo sam uspio. Nakon toga sam izgradio i restoran."

Naš sugovornik ističe kako je na početku zapošljavao uglavnom umirovljenike koji su mu pomagali u vinogradu, a zatim je krenula i ozbiljnija proizvodnja vina.

"Radio sam vino od svojeg grožđa, ali ga nisam prodavao, nego skupljao. Nakon pet godina se pokvarilo i oko 40 tisuća litara sam morao baciti. Sve je propalo. Kasnije sam bio pametniji te ga počeo prodavati, i to trgovačkim lancima. Bilo je vrlo teško jer nisam bio poznat, no malo pomalo ljudi su upoznali moja vina i sada više ne tražim ja njih nego oni mene. Snabdijevam stotinjak trgovina u Cincinnatiju."

Vinarija Kreše Mikulića proteže se na 25 hektara

"Vinoklet vinarija", danas je smještena na 25 hektara zemljišta, može se pohvaliti s 15 tisuća trsova, 12 vrsta vina te s 500 sjedećih mjesta u restoranu.

"Proizvodimo različita vina: suha, slatka, voćna... Godišnje napravimo oko 250 tisuća litara, 15 posto od vlastitog grožđa, a ostalo kupujem. U mojem vinogradu nalaze se francuski hibridi i američka autohtona grožđa. Htio sam posaditi i hrvatske sorte, ali nažalost one ne mogu podnijeti ove temperature koje se spuštaju i do -30 Celzijevih stupnjeva."

Vino najbolje ide uz umjetnost, kaže, pa je osnovao Art & Wine Festival

O svim procesima u vinariji odlučuje sam Krešo Mikulić, a njegov trud i dobro poznavanje vinarstva nagrađeni su sa stotinu zlatnih, srebrnih i brončanih priznanja.

Prema riječima našeg sugovornika, vino najbolje ide uz umjetnost i obrnuto, stoga je 1998. prvi put organizirao Art & Wine Festival. Od tada, svake godine oko 20 tisuća posjetitelja okupi se oko jezera uz vinariju i na dekama, uz najbolja vina, uživa u američkoj country glazbi.


Fotoprilog


Tagovi

Krešo Mikulić Vinarija Vinoklet Vinogradarstvo Art & Wine Festival Cincinnati Sjedinjene Američke Države


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]