Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori
  • 17.03.2021. 12:00

Primjenom biostimulatora do bržeg oporavka vinograda i maslinika u stresnim uvjetima

Seactiv-kompleks sadrži aminokiseline i glicyn-betain kao antistresnu tvar, specijaliziran je za kritične fenofaze poput rasta izboja, cvatnje, formiranja i sazrijevanja, navode iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Timac Agro
  • 1.171
  • 110
  • 0

Biljni stres utječe na rast i razvoj biljke, a nedostatak odgovarajuće količine vode u tlu u konačnici rezultira slabom kvalitetom i količinom prinosa. 

Kako bi se to spriječilo, stručnjaci preporučuju korištenje biostimulatora prije i za vrijeme stresa, a važno je, naglašavaju, odabrati ispravna sredstva već u fazi planiranja gnojidbe.

Kada je riječ o granuliranim gnojivima, vrijedi odabrati ona koja osim hranjivih sastojaka sadrže i nešto više, tj. inovativne tehnologije.

Iz tvrtke Timac Agro d.o.o. tako preporučuju gnojiva s tehnologijom TOP – PHOS kojom se eliminira rizik od blokade fosfora u kiselim i alkalnim tlima što biljkama omogućuje da ga puno bolje koriste, a time i grade korijenov sustav i potiču fotosintezu. 

Također, u takvim gnojivima će se pronaći i kompleks Physio + odnosno aminopurin, tvar koja značajno utječe na razvoj korijenovog sustava te poboljšava unos i upotrebu hranjivih sastojaka kao što su dušik, fosfor, kalij i kalcij.

Seactiv kompleks - u kasnijoj fazi rasta i razvoja

U kasnijoj fazi rasta, ako se biljka nađe pod stresom, preporučuje se koristiti tekuće proizvode s biostimulacijskim kompleksima. To su ekstrakti prirodnog podrijetla, uključujući morske alge koje svakodnevno žive u vrlo teškim, promjenjivim i stresnim uvjetima. Tijekom plime izložene su niskim temperaturama, nedostatku sunčeve svjetlosti i zraka, te velikoj slanosti, a za vrijeme oseke visokoj temperaturi, nedostatku vode i mehaničkim oštećenjima. 

Unatoč tako teškim i promjenjivim uvjetima, ovi se ekstrakti savršeno dobro "podnose", stoga, nakon odgovarajuće obrade, predstavljaju osnovu za biostimulacijske dodatke u gnojivima ove tvrtke. "Sastavljaju se u odgovarajućim omjerima koji su idealan izvor aktivnih molekula“, pojašnjavaju.

Tako u svojoj ponudi imaju Seactiv-kompleks specijaliziran za kritične fenofaze poput rasta izboja, cvatnje, formiranja i sazrijevanja koji također sadrži glicin-betain kao antistresnu tvar. Tu je i IPA, koji je poput "autoputa", u proizvodima potiče sistemičan unos i transport minerala i vode. 

"Ovaj kompleks uz dodatak mikrohranjiva jednak je brzoj i djelotvornoj ishrani biljaka, što je posebno važno u situacijama oslabljenog rasta i razvoja“, ističu. 

Za vinograde i maslinike

Proizvodi Vital, Gold i Elite sa Seactiv tehnologijom imaju višestruku ulogu, a primjena u vinogradu omogućuje bolju oplodnju i zametanje bobica te brži oporavak u uvjetima toplinskog stresa. Također, pomaže i kod vanjskih problema poput fitotoksičnosti herbicida, tuče, mraza, potiče sazrijevanje, poboljšava voćne arome i okus te sudjeluje u transportu šećera u bobicama. 

"Koristio sam Fertileader Vital, Gold i Elite po uputama predstavnika Timac Agro u svom vinogradu. Prinos, šećeri i kiseline su bili iznad prosjeka tako da sam dobio kvalitetnu sirovinu za svoju proizvodnju vina", ističe Fiorenco Paulić iz Vina Fiore.

S druge strane, kod masline u kombinaciji s već spomenutim sredstvima ima višestruku ulogu:

  • omogućuje bolje oprašivanje i klijanje peludne cijevi, 
  • potiče formiranje plodova,
  • smanjuje posljedice stresa (kiše, vjetrovi, bolesti, štetnika, mraza).

Nadalje, ujednačenije je sazrijevanje i veličina ploda, viša je sinteza i sadržaj ulja u plodu, bolja je ishranjenost borom, kalijem i kalcijem, a plodovi i ulje su visoke kvalitete.

"Stoga je vrijedno prisjetiti se da možemo pozitivno utjecati na biljke dajući im biostimulanse u pravo vrijeme, jer su dizajnirani da potaknu i poboljšaju pravilan rast i razvoj i u nepogodnim uvjetima“, poručuju.

Za više informacija obratite se tvrtki Timac Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Biostimulatori Timac Agro d.o.o. Seactiv kompleks Toplinski stres Inovativne tehnologije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/