Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Operacija 6.1.1.
  • 10.06.2018. 12:00

Prijavio se i uspio - mladi poljoprivrednik EU novcem izgradio vinski podrum

U prva dva natječaja za Operaciju 6.1.1. mladim proizvođačima diljem Hrvatske dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna, koja po projektu iznose 372 tisuće kuna.

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.966
  • 438
  • 0

Operacija 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosi se na potporu mladim poljoprivrednicima. U prva dva natječaja za ovu operaciju mladim proizvođačima diljem Hrvatske dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna, koja po projektu iznose 372 tisuće kuna. 

Jedan od vinara čiji je projekt dobio zeleno svjetlo je Hrvoje Pavlović iz Velike, koji je pomoću odobrene potpore odlučio sagraditi novi vinski podrum u Češljakovcima.     

"Prijava projekta je bila u prosincu 2015. godine. Odluku o odobrenom projektu smo dobili 01. kolovoza 2016. Nakon toga smo podnijeli zahtjev za isplatu prve rate. Prva rata je isplaćena u rujnu 2016. godine. Nakon toga smo krenuli u realizaciju završnog dijela papirologije dobivanja građevinske škole", rekao je Pavlović.

Objekt završen - još treba nabaviti opremu

Izgradnja novog podruma, krenula je u srpnju prošle godine. Objekt je završen, sada još preostaje nabavka opreme. 

"Kapaciteti koje smo imali nisu zadovoljavali naše potrebe. Tržište je tražilo veće količine. Morali smo ići u izgradnju objekta i proširenje kapaciteta vina. Ovo je bila odlična prilika iskoristiti podmjeru 6.1. da izgradimo novi podrum od temelja do krova. Kao što vidite, objekt je kompletan i sagrađen. Ići ćemo na Vinsku omotnicu za popunjavanje cisternama i kompletnom novom opremom", otkriva Pavlović. 

Sve to, prema riječima našeg sugovornika, potrebno je za jednu suvremenu proizvodnju vina. Kada je riječ o administraciji za samu operaciju 6.1.1., Hrvoje otkriva da nije bila komplicirana. 

"Ako zadovoljavate osnovne uvjete tu nema nikakvih prepreka. U listopadu 2015. sam saznao za tu operaciju i tada je izašao natječaj, a u prosincu smo već imali kompletnu dokumentaciju i predali smo zahtjev za potporu", pojašnjava Hrvoje. Do manjih problema došlo je na lokalnoj razini. 

"Bilo je malih problema oko ishođenja građevinske dozvole i legalizacije čestice na kojoj je podrum izgrađen, ali riješili smo i taj problem. Mora čovjek biti strpljiv u svemu tome, jer ne ide to ništa brzo, kako je zamišljeno", priznaje Hrvoje. 

Staru kuću rekonstruirat će u kušaonicu

Poučen, većinom pozitivnim iskustvima s mjerama ruralnog razvoja, Hrvoje će se prijaviti i na operaciju 6.2.1. "Potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima". 

"Dobili smo građevinsku dozvolu u dvije faze. Prva faza je ovaj podrum koji smo izgradili, a druga je faza ova kuća, stara preko 200 godina. To će biti jedna cjelina. Staru kuću ćemo rekonstruirati u kušaonicu, odnosno prodavaonicu vina koja će biti povezana s vinskim podrumom. U nastavku podruma je prerada, tako da bi dobili jedan niz, od ulaska grožđa do finalnog proizvoda u ovoj staroj kući", pojašnjava Hrvoje. 

Riječ je o povezivanju vina i ruralnog turizma, koji prema Pavlovićevim riječima još uvijek dobrano zaostaje za Jadranom, ali ipak ima prostora za napredak.

"Mislim da bi se turistička zajednica trebala puno više aktivirati i raditi na popularizaciji ruralnog turizma. Stranci koji dolaze u Dalmaciju sve više su zainteresirani za kontinentalni turizam. Njima je dosta dva tri dana kupanja i oni bi rado dolazili u Slavoniju i Baranju. Mi ovdje imamo Papuk koji pruža neiscrpne izvore, od vizualnih do rekreativnih. Perspektive ima, potencijala ima i mislim da bi ovakva jedna priča mogla zaživjeti u dogledno vrijeme", optimističan je Hrvoje. 

Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze

Prema riječima našeg sugovornika, zbog trenutačno loše situacije u državi, mladi poljoprivrednici trebali bi se osloniti na europske fondove.

"Treba svatko sebe pronaći, što koja mjera donosi i koliko mu može pomoći. Meni je trenutno to puno pomoglo, ali još uvijek čekamo, prijavljujemo se i pratimo projekte. Jedino tako možemo krenuti dalje i pratiti trendove i moderni način prerade i proizvodnje. Ako ne budemo to radili, mislim da ćemo zaostati. Već sada zaostajemo, tako da svim mladim obrtnicima i poljoprivrednicima savjetujem da prate situaciju. Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze, vrijeme nam leti. Pod hitno se treba zauzeti i krenuti u realizaciju svega toga", zaključuje Hrvoje. 


Tagovi

Operacija 6.1.1 Operacija 6.2.1. Hrvoje Pavlović Vinar Vinski podrum EU fondovi Financiranje Projekt


Partner