Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 24.10.2019. 09:00

Prihranite vinovu lozu uz pomoć ICL SF strategije za proizvodnju vrhunskih vina

U vinogradima s navodnjavanjem kap na kap jednostavno možete provoditi kontinuiranu i pravilnu prihranu, dok u ostalim slučajevima možete postići odgovarajući rezultat samo kombinacijom dobro odabrane tehnologije osnovne gnojidbe i folijarne prihrane.

Foto: ICL Specialty Fertilizers
  • 1.006
  • 72
  • 0

Prihrana vinograda neznanto se razlikuje ovisno o tome za što se grožđe proizvodi (stolno grožđe, stolno vino, kvalitetno vino). Kvaliteta tla i dobro iskorištena i kontinuirana opskrba tla fosforom imaju iznimnu važnost u vrijeme sadnje i u prve dvije godine nakon sadnje za uspješnije ukorjenjivanje i rast izdanaka.

Dobro ukorijenjen vinograd može podnijeti hladnoću tla u proljeće tijekom razdoblja intenzivnog rasta mladica, kada može doći do nedostataka hranjivih tvari. U većini slučajeva može doći do nedostatka željeza, magnezija, fosfora, pa čak i dušika. Također morate računati na visoku potražnju fosfora i bora u vrijeme zrenja plodova, te na povećanu potrebu za kalijem pri sazrijevanju, koji je vrlo važan za proizvodnju grožđa visoke kvalitete.

U vinogradima s navodnjavanjem kap na kap jednostavno možete provoditi kontinuiranu i pravilnu prihranu, dok u ostalim slučajevima možete postići odgovarajući rezultat samo kombinacijom dobro odabrane tehnologije osnovne gnojidbe i folijarne prihrane.

Odaberite gnojiva s kontroliranim otpuštanjem hranjivih tvari

Za sadnju, ICL Specialty Fertilizers nudi posebnu tehnologiju osnovne gnojidbe koja vam daje mogućnost kontinuirane i sigurne prihrane vinove loze tijekom dva vegetacijska razdoblja uz samo jednu primjenu.

Zajedničke karakteristike osnovne gnojidbe Agroblen gnojivima, koje možete pronaći u ponudi tvrtke ICL Specialty Fertilizers, su da su to savršeno vodotopljive NPK granule obložene polupropusnim slojem koji omogućuje kontrolirano otpuštanje hranjivih tvari u unaprijed određenom vremenskom razdoblju. Voda prodire kroz prevlaku slobodno i otapa hranjive tvari unutar granule. Porozna stijenka prevlake ometa trenutno oslobađanje visoko koncentrirane hranjive otopine.

Veličina (otvorenih i zatvorenih) pora regulirana je temperaturom tla, pa na intenzitet otpuštanja hranjivih tvari utječe samo temperatura tla. Što je viša temperatura tla, više hranjivih sastojaka se oslobađa iz prevlake što odgovara potražnji biljaka kako bi se postigao optimalan rast i učinkovitost prihrane. Dužina trajanja proizvoda određena je debljinom prevlake. Zahvaljujući ovom jedinstvenom mehanizmu djelovanja, gubitak hranjivih tvari ispiranjem je zanemariv i sprječava se nakupljanje štetnih soli u tlu. Prihrana biljaka time je kontinuirana, njezin intenzitet ovisi samo o temperaturi tla, a bilo koji drugi okolišni faktor nema utjecaja.

Preporučena osnovna gnojidba i prihrana

Tvrtka ICL Specialty Fertilizers preporuča osnovnu gnojidbu s Agroblen gnojivima:

  • Za sadnju koristite Agroblen 11-22-09 s dozom od 15-25 grama po biljci. Osnovno gnojivo Agroblen treba jednokratno upotrijebiti za postavljanje presadnica. Dodajte ga u rupu za sadnju, lagano ga unesite u tlo da ne bude izravnog kontakta s korijenom biljke. Ono utječe na 2 vegetacijska razdoblja.
  • Od treće godine primjenjujte Agroblen 15-08-16 godišnje u dozi od 300 kg/ha u blizini biljke i unesite ga plitko u tlo. Utječe na jedno vegetacijsko razdoblje.

Folijarna prihrana Agroleafom:

  • Neposredno prije cvatnje koristite Agroleaf High P (12+52+05+TE) pri količini od 5 kg/ha. Za bolje rezultate ovaj tretman ponovite i u cvatnji. U ovom slučaju preporučena doza je 3-3 kg/ha za svaki tretman.
  • U fazi nakon početka dozrijevanja (kada se bobice grožđa povećavaju) koristite Agroleaf Total (20+20+20+TE). Ako je vinograd pod povećanim nadzorom proizvodnje (za vina vrhunske kvalitete), koristite Agroleaf High K (15+10+31+TE) u količini od 4 kg/ha.
  • Tijekom faze dozijevanja, koristite Agroleaf High K (15+10+31+TE) u dozi od 4 kg/ha.
  • Tijekom zrenja koristite Agroleaf High K (15+10+31+TE) u dozi od 4 kg/ha.

Navedene doze treba primijeniti s 300-500 litara/ha vode. Koristite folijarno gnojivo Agroleaf u jednom prohodu s proizvodima za zaštitu bilja. Folijarna gnojiva Agroleaf mogu se pomiješati s većinom pesticida i fungicida. Probno miješanje preporučljivo je u svakom slučaju.

Oprez! Ne miješajte Agroleaf folijarno gnojivo s fungicidima koji sadrže bakar, jer velika količina bakra značajno smanjuje stabilnost keliranog bakra folijarnog gnojiva.

Kombinacija sa Solinure i Agrolution gnojivima

Agroleaf folijarno gnojivo može poboljšati stanje vinove loze, poboljšati kvalitetu i količinu plodova, što je i glavni cilj proizvodnje.

Ako je u vinogradu moguća kontinuirana gnojidba, preporučljivo je koristiti Solinure gnojiva topiva u vodi. Upotpunite Solinure gnojiva s Agrolutionom. Njegov patentirani jedinstveni dodatni učinak daje vam još jedan korak bliže postizanju vrhunskog vina.

Za više informacija o gnojidbi vinove loze i proizvodima, obratite se tvrtki ICL Specialty Fertilizers na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

ICL Specialty Fertilizers Vinograd Gnojiva Agroblen Gnojidba vinove loze Solinure


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]