Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 08.11.2019. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Seget Donji

Poznati dobitnici prestižnih priznanja. Evo tko su laureati 29. Sabatine

Prvog dana okupljanja vinogradara i vinara na 29. Sabatini dodijeljena su priznanja laureatima

Foto: Vedran Stapić
  • 721
  • 42
  • 0

U sklopu svečanosti otvorenja 29. Sabatine, međunarodnog susreta vinogradara i vinara u Hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira, dodijeljenja su i priznanja laureatima. 

Za životni doprinos - Mladen Gašpar

Priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva dobio je Mladen Gašpar iz Mostara.

Mladen Gašpar diplomirani je inženjer, a cijeli svoj radni vijek posvetio je vinogradarstvu, radeći u raznim vinogradarsko-vinarskim tvrtkama. Danas je stručni savjetnik za reproduciranje, introdukciju i klonsku selekciju u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru. Drži predavanja vinogradarima, osobito na tradicionalnoj zimskoj školi rezidbe vinove loze i voćaka, a isto tako pomaže na terenu i educira vinogradare. Objavio je niz stručnih i znanstvenih priloga u raznim publikacijama, posebno o rezidbi, te sudjeluje u mnogim programima vezanima za razvoja vinogradarstva u BiH. Za svoj rad dobio je nekoliko priznanja od kojeg posebno izdvajamo Plaketu povodom 130 godina organiziranog vinarstva u BiH. 

Za životni doprinos - Danica Tadin

Danica Tadin, diplomirani inženjer agronomije iz Kaštela dobitnica je priznanja "Stjepan Bulić“ za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva.

Od ove godine radi u Ministarstvu poljoprivrede kao pročelnica podružnice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prije toga, od 2001. godine radila je kao pročelnica ureda Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ranije je obavljala poslove poljoprivrednog stručnog savjetnika općine Kaštela te stručnog savjetnika u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Suorganizator je natjecanja za izbor "Najboljeg vinograda i maslinika“ Splitsko-dalmatinske županije, podpredsjednica udruge „Biblijski vrt Stomorija-Kaštela“ te je bila dugogodišnji član ekološke udruge "Lijepa naša Kaštela“. Dala je značajan doprinos razvoju vinogradarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebno na području Kaštela.

Priznanje "Mate Bobanović" Luki Mareliću

Priznanje "Mate Bobanović“ putuje trajektom na Korčulu. Luka Marelić iz upravitelj Poljoprivredne zadruge Pošip Čara nagrađen je za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu.

Radeći najprije kao voditelj proizvodnje vinarije, a potom kao dugogodišnji upravitelj zadruge. Upravo nakon izbora Marelića za upravitelja, zadruga je napravila veliki iskorak, posebno u osuvremenjivanju proizvodnje, podizanju kvalitete vina i plasmanu na tržištu. Perjanica čarske zadruge, vino Pošip, jedno je od najtraženijih vina na tržištu Hrvatske, ali i na stranim tržištima, posebno u Njemačkoj. 

Kaštelanski trio - Kuzmanić, Vuina i Kovač Matela

Ivan Kuzmanić iz Kaštel Novog dobitnik je priznanja Sabatine uzornim vinogradarima        

Ovaj je vinogradar nastavio tradiciju svoje obitelji dužu od 300 godina. Obrađuje jedan veći vinograd u Kaštelanskom polju na području Stomorija u Kaštel Novom, pokraj Bibliskog vrta, a u kući staroj preko 120 godina ima podrum i kušaonicu vina. U svojim vinogradima uzgaja rijetke autohtone tradicionalne kaštelanske sorte poput glavinuše, babice i drugih. Godišnje proizvodi oko 4000 butelja vina zavidne kvalitete, što potvrđuju priznanja sa Sabatine, a dobio je i najveću nagradu na 5. natjecanju kaštelanskih vinara.

Chardonnay Principovac Iločkih podruma osvojio Dalmaciju

Nagrađen je i Neven Vujina, jedan od najpoznatijih kaštelanskih vinogradara i vinara koji na zapadnom rubu Kaštelanskog polja ima vinograde na četiri lokacije, ukupno nešto malo manje od jednog i pol hektra i to uglavnom na njegovim starim djedovskim zemljama. U njima uzgaja pretežno tradicionalne izvorne dalmatinske sorte loze: crljenak, plavac mali, pošip i babicu. Vina plasira na tržište pod već prepoznatom robnom markom "Štafileo“ u okviru koje su i dva vrhunska vina. Osim na domaće tržište, svoja vina prodaje u Dansku i Sjedinjene Američke Države. Bio je i dugogodišnji predsjednik Udruge „Kaštelanski crljenak“.

I Kaštel Sućurac ima laureata, a on je Ivan Kovač Matela. Matelini su generacijama bili poznati ugostitelji iz Kaštel Sućurca, a Ivan se, potaknut pričom o kaštelanskom crljenku kao sinonimu slavne sorte zifandel, strasno angažirao u vinogradarstvu i vinarstvu. Zbog toga je najprije posadio 2300 loza, a potom podigao i drugi vinograd iznad Kambelovca. U svojim vinogradima zasadio je svih sedam poznatih kaštelanskih autohtonih sorti vinove loze. Među prvima je punio u boce kaštelanski crljenak nakon njegove obnove. Njegova vina pod robnom markom Matela već su visoko pozicionirana na tržištu, a za kvalitetu su neka dobila kategoriju vrhunskih te su nagrađena medaljama na mnogim natjecanjima, uključujući i Sabatinu. Ivan Kovač ima velike planove za budućnost, u prvom redu podići nove vinograde, ali i sagraditi vinski hotel. 

"Zlatan Plenković" Ani Mucalo u Split

Zlatan otok d.o.o. Sveta Nedjelja, Hvar dodijelio je povelju "Zlatan Plenković“ mladoj vinogradarsko-vinarskoj stručnjakinji Ani Mucalo iz Splita. Diplomirala 2010. te potom magistrirala i doktorirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, danas je djelatnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Znanstveni i stručni interes su joj ampelografija, vinogradarstvo i istraživački projekti unaprjeđenja kvalitete vina primjenom ampelotehničkih zahvata u vinogradu. Sudjelovala je u nastavu Studija Mediteranske poljoprivrede i to kao suradnica u predmetu vinogradarstvo. Objavila je već nekoliko znanstvenih radova, a od 2011. stalno sudjeluje na Sabatini u pripremi i izlaganju znanstvenih referata kao autor i koautor. Isto tako u nekoliko navrata bila je predavač na raznim simpozijima. Radila je na nekoliko istraživačkih i znanstvenih projekata, te je koautor knjige "Divlja loza“.

Poljoprivredna zadruga Lovas

Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo dodjelio je priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi - Poljoprivrednoj zadruzi Lovas, osnovanoj još 1953. godine, a koja je prošla burni put u svom razvitku. Najdramatičnije je bilo u vrijeme Domovinskoga rata kada su zadrugari morali ići u izbjeglištvo. Danas zadruga uspješno posluje i ima oko 50 zaposlenih. Djelatnost zadruge je vrlo široka, od uzgoja žitarica i drugih usjeva preko voćarstva do stočarstva. Ipak, u djelatnostima zadruge posebno mjesto zauzimaju vinogradarstvo i vinarstvo. Zadruga proizvodi čitav niz traženih vina od kojih su neka nagrađivana na Sabatini i drugim prestižnim ocjenjivanjima.

Mladen Krnić Zlatno pero Sabatine

Mladen Krnić ovogodišnje je Zlatno pero Sabatine - priznanja za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije. Krnić je umirovljeni fakultetski obrazovani novinar, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Među ostalima, dobitnik je "Zlatnog pera“ Noćnjaka. Ovaj zaljubljenik u novinarstvo, nakon umirovljenja svoju je profesiju pretvorio u hobi pišući redovito kolumu "Dalmovnica“ u Slobodnoj Dalmaciji, a hobi - poljoprivredu i turizam - pretvorio u osnovnu preokupaciju. Unatoč pregršt osvojenih zlatnih medalja i šampionskih titula za svoja maslinova ulja, ističe da uvijek o poljoprivredi treba učiti.

O vinogradarstvu je rado pisao i dok je bio aktivan novinar te pomoćnik glavnog urednika Slobodne Dalmacije. Tada je svojom pisanom riječi nastojao pomoći vinarima u problemima kojih je uvijek bilo na pretek. Tako je nastavio i nakon umirovljenja u svojoj kolumni, nedjeljom u Slobodnoj Dalmaciji, pa su mu česte  teme vezane za vinogradarstvo i vinarstvo, a redovito piše i o Sabatini.

Zlatna amfora Sabatine - Agronomski fakultet u Zagrebu

Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu dobitnik je ovogodišnje Zlatne amfore Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva, a koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova.

Ovaj centar znanja i znanosti ove godine slavi 100 godina od osnutka, jer je svoje postojanje započeo kada  je 1919. godine Kraljevskim ukazom utemeljen Gospodarsko-šumarski fakultet u Zagrebu. Fakultet je 1992. dobio današnji naziv i organizaciju. Kroz cijelo vrijeme fakultet je pohađalo i na njemu radilo oko 17.500 studenata i profesora, od kojih je veliki broj izrastao u vrsne stručnjake i cijenjene znanstvenike. U okviru znanstvenog i pedagoškog rada fakulteta vinogradarstvo i vinarstvo ima značajno mjesto. Zbog toga se na fakultetu osnovao poseban Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo te vinarsko pokušalište "Jazbina“ koji su, iako utemeljeni za nastavu i praktičnu izobrazbu, u praksi značajno pridonijeli razvoju hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.

Vinko Coce

Povelju za promociju i afirmaciju vinogradarstva i vinarstva putem umjetnosti dobio je posmrtno velikan dalmatinske pjesme Vinko Coce.

Coce potječe iz jedne od najstarijih obitelji s čiovske strane Trogira, čiji su korijeni zabilježeni još u 16. stoljeću, a on je pjevao glazbu mediteranskog suzvučja od kada je znao za sebe. Dugo je surađivao s poznatom klapom Trogir i uspješno nastupao u mnogim zemljama te na festivalima, posebno Splitskom (Grand prix). Izvodio je mnoge pjesme s temom vina kao na primjer "Kora kruha u vinu" (nominacija za Porina), "Žmul Vina“ (nagrada na Marko Polo festivalu) i druge. Bio je velik zaljubljenik u vina, ali je bio i dobar poznavatelj. Družio se s mnogim vinarima (pjevao na proslavi 100 godina zadruge u Janjini) a posebno su zapaženi njegovi nastupi na Sabatini, gdje je uživao u vinu i pjesmi i to u Supetru (2000.), Orebiću (2001.) i Trogiru (2009.). Sabatinaši će ga uvijek pamtiti.


Tagovi

Sabatina Laureati Mladen Krnić Ana Mucalo Vinko Coce Mladen Gašpar Danica Tadin Luka Marelić Ivan Kuzmanić Neven Vujina Ivan Kovač Matela Poljoprivredna zadruga Lovas Agronomski fakultet u Zagrebu


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]