Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizac Plešivica
  • 12.10.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Portugizac s Plešivice - prvo mlado vino jeseni

Vinogradari su i ove godine dali najbolje grožđe, a Poljoprivredna zadruga Plešivica proizvela tisuću litara Portugizac Selectiona. Početak je to stvaranja prepoznatljiva brenda.

Foto: Marinko Petković
  • 443
  • 40
  • 2

Prvo mlado vino jeseni, Portugizac Plešivica, koji je i županijska robna marka, tradicionalno je u Zagrebu predstavila istoimena udruga. Ove je godine, naime, devet tamošnjih vinogradara izabralo najkvalitetnije grožđe i preradilo ga u poljoprivrednoj zadruzi, kako bi dobili tisuću litara mladog vina - Portugizac Selection.

Otvarajući simbolično prvu bocu, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, kazao je da će ova udruga prerasti u proizvođačku organizaciju vinara koji se nalaze na specifičnom  području Središnje bregovite Hrvatske. Dodao je da ministarstvo čini sve kako bi pomogli proizvođačima u prevladavanju krize uvjetovane pandemijom koronavirusa te da ohrabruje da se sve više koristi i Vinska omotnica.

Zajedničko vino devet vinara na tržištu

Tomislav Haramija, predsjednik Udruge 'Portugizac Plešivica', pojasnio je da je pod ovom sortom na tom području 50-ak hektara, što je oko 10 posto od ukupnih vinograda. Nekada je, dodao je, bilo puno više, ali sada je kvaliteta u prvom planu. Riječ je inače o najpoznatijoj sorti mladog vina u Jaskansko-Okićkom kraju, a nedavno su obnovili i rad udruge koja je prošle godine na tržište plasirala 1.300 litara zajedničkog vina.

Predstavljanje prvog mladog vina jeseni u Zagrebu 

Prema njegovim riječima, portugizac se na Plešivici njeguje od početka 19. stoljeća, a radi se o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma, blage trpkoće i ugodne svježine.  Valja reći da ima i potencijala za odležavanje u bačvama, a mlado će se moći kupiti već za 35 kuna za sedam dana na Danima hrane na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te kestenijadi na Bundeku.

Istaknuo je i vrlo dobar urod grožđa. Ovo je bila jedna plodna godina za prvo mlado vino na tržištu, iza kojeg stoje Drago Ciban, Branko Puščak, Željko Vukoder, Zdenko Vučinić, Robert Braje, Josip Braje, OPG Nadica Majcenović, Željko Gregorić i PZ Plešivica. 

Ubrani prvi grozdovi portugisca, bit će ovo plodna godina za mlado vino s Plešivice

Podsjećamo, prvi korak je učinjen kada se udružilo 19 vinogradara, članova obnovljene Udruge i prvi put zajedno proizvelo lani, od najboljega grožđa s najboljih položaja, mlado vino 'Portugizac Plešivica Selection'. Vinogradari daju sirovinu iz koje Poljoprivredna zadruga Plešivica proizvodi vino, a tako je bilo i ove godine. Ovo bi ujedno trebao biti početak stvaranja prepoznatljiva vinskog brenda jer svi oni imaju manje vinograde odnosno nedovoljne količine za veće tržište.   

Ponovno na svjetsku smotru portugisca u Pečuh

Osim što su grožđe dali za proizvodnju 'selectiona', vinogradari su i sami nastavili, pod vlastitom etiketom, proizvoditi mlado vino portugizac kojeg ima oko 100.000 litara.

Portugizac Plešivica 

Josip Kraljičković, pročelnik upravnog Odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, kazao je da maju podršku Zagrebačke županije što se tiče promocije i podrške na tržištu, no o njima samima ovisi žele li biti još bolji i organiziraniji, jer su tržišni izazovi veliki. "Držimo da ćemo tako dodatno potaknuti njihov rad i nadamo se, dobiti nove proizvođače vina", kazao je on.  

Inače, vrijedni i poduzetni plešivički vinari, nakon čitavog niza međunarodnih priznanja za portugizac u Pečuhu i Palkonyiji, gdje od 2016. godine redovito osvajaju prestižna odličja, nakon jedne godine pauze, nagodinu se vraćaju po nova na svjetsko ocjenjivanje Portugieser Du Monde.


Fotoprilog


Tagovi

Portugizac Plešivica Robna marka Prvo mlado vino


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]