Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Deak
  • 10.03.2023. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Plavac mali "Ćaća moj" vinarije Deak osvojio zlato na Mundus Vini

Obiteljska vinarija nalazi se na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija.

Foto: Julio Frangen
  • 1.393
  • 107
  • 0

Obiteljska vinarija Deak iz Opuzena koja se nalazi na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija, prvi je put predstavljena u Zagrebu u restoranu Trilogija Fino&vino. Ondje je, na lokaciji Kremena, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima (najviše mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja), vlasnik vinarije Damir Deak 2011. godine posadio vinograde sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – ćaće, po kojemu se gradio vinski brand Ćaća moj.

Privatnim poduzetništvom u raznim djelatnostima među kojima i uzgojem gotovo svih povrtnih i voćnih kultura, a posljednjih desetak godina vinogradarstvom i maslinarstvom, obitelj se bavi više od 25 godina. Ekološki maslinici i vinogradi prostiru se na ukupnoj površini od 15 hektara. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more gdje idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja.

"Gledajući današnje vinograde, teško je i zamisliti koliko je truda i ljubavi utkano u potpunu preobrazbu gustog šumskog zemljišta u plodno poljoprivredno tlo“, kazala je predstavljajuću poduzetništvo ove obitelji vinska promotorica prof. Marija Vukelić.

Povezali turizam i enogastronomiju 

Osim vina i maslina bave se i ugostiteljstvom kako bi što bolje povezivali turizam i enogastronomiju. Nedavno su na Jadranskoj magistrali, tek nekoliko kilometara prije Pelješkog mosta, otvorili Wine bar Deak, mali ugostiteljski objekt na odmorištu s parkiralištem i pogledom na Komarnu i Pelješac.

"Idealno je to mjesto za 'vinsku pauzu' na (pro)putovanju prema jugu, gdje možete zastati uživajući u pogledu na more i kušati vina Deak uz mini plate domaćih proizvoda – pršuta, sira, inćuna, srdela, salate od plodova mora i drugih delicija“, objasnila je prof. Vukelić.

I Pošip obiteljske vinarije osvojio je brojne nagrade 

Vinarija posebnu pozornost posvećuje izvornim sortama. Za pošipe je već dobila mnoge nagrade, od kojih vrijedi izdvojiti Pošip Ćaća moj 2021. (jedino zlato iz Dalmacije na prošlogodišnjem velikom njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini 2022 i srebro na IWC London 2022) i Pošip Ćaća moj 2018. (srebrna medalja na ocjenjivanju Decanter 2019.) Nagradama se upravo pridružila i zlatna medalja za Plavac mali Ćaća moj 2020. (Mundus Vini Spring Tasting 2023.).

19 medalja za hrvatska vina na proljetnom izdanju natjecanja Mundus Vini

Na zagrebačkoj degustaciji premijerno su predstavljene berbe koje će uskoro izaći na tržište. Aperitivno, gosti su kušali ružičasto polusuho vino Rosé Dama 2022. (plavac mali, syrah), nježne, elegantne roza boje, prelijepe voćne aromatike, mirisa na šumske jagode i sočnoga, slatkastog okusa. Naziv vina igra je slova u kojoj su vješto uklopljena početna slova imena članova obitelji (Damir, Marijana, sinovi Dino, Denis te kćeri Maša i Mara).

Uz mladi Pošip Ćaća moj 2022. poslužen je domaći pršut i sir koje obitelj Deak nudi u svom wine-baru na Komarni.

"Mladi je pošip suh, voćan i moćan s 13,5 posto alkohola, vješto uklopljenih u vino koje će za mjesec, dva biti idealno za kušanje jer mu slijedi još neko vrijeme odležavanja u boci“, kazala je promotorica.

Pošip i Plavac mali 

Slijedio je Pošip Prestige Barrique 2021. (14%), suho je vino odležalo deset mjeseci u barrique bačvicama, potom spojeno s malo mladoga pošipa iz inoxa kako bi zadržao sortnost i smanjio utjecaj drveta, pravi Pošip Deak cuvée koji se vješto poigrava s načinima vinifikacije i godištima vina iste sorte s istoga položaja. Kuhar restorana Marin Galinc sljubio je s ovim vinom vrhunski rižoto od vrganja, napravivši spoj mare & monti.  

Plavac mali, najvažnija naša crna sorta, pojavio se kao kralj večeri. Još mlad i voćan, a mekan i podatan ovaj je plavac promijenio dosadašnje ime Ćaća moj i pojavio se pod novom etiketom Veritas.

"Plavac mali Veritas 2020. odlično je vino, moćnoga tijela, jakih alkohola i duge trajnosti. Odležava godinu dana u drvenoj bačvi, pa godinu dana u inox spremniku i godinu dana u boci. Iako su pred njim još moguće godine odležavanja, jer snagu za to ima, njegova pitkost i zavodljivost s elegancijom terroira Komarne, vjerojatno će mu skratiti prodajni životni vijek jer će ga vinski znalci prepoznati, kupiti, napraviti zalihe i u njemu uživati“, naglasila je promotorica Vukelić.

Na ovoj vinskoj večeri sljubio se s kontinentalnim jelom - patkom i mlincima uz kuhano crveno zelje sa suhim šljivama, kao odličan spoj mora i kopna.

Okusi i mirisi Komarne 

Nakon plavca, stigao je Pošip Rhapsody 2022., jedan je od rijetkih poluslatkih pošipa na tržištu, nastao željom gostiju i ljubitelja Deak vina. Nakon suhog, poželjeli su i malo slađi pošip, tako je nastao ovaj s 35 grama šećera. Poslužen je uz odličnu dalmatinsku rožatu pojačanu s domaćim ekološkim kumkvatom s neretvanskih polja obitelji Deak.

Vlasnik vinarije Damir Deak

S bocama Rhapsody, Damom i Veritasom u ruci, predstavila se i dizajnerica etiketa Boža Brnas, Metkovka sa zagrebačkom adresom, ispričavši kako je redizajn etiketa za nju bilo posebno iskustvo druženja s obitelji Deak.

Kao iznenađenje večeri poslužen je Prošek Deak 2020. rađen tradicionalnom metodom prosušivanja na trsu dok vremenske mogućnosti dopuste te dosušen u obiteljskoj sušari. Budući da je prošek još mlad, a dug mu je vijek trajanja, moći će se piti i u nadolazećim godinama. I prošek su pratile delicije, okusi i mirisi Komarne: obitelj Deak je donijela svoje sušene smokve, ušećerene bademe i arancine.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Deak Damir Deak Plavac mali Pošip Mundus Vini Zlato Brend Ćaća moj


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]