Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 21.06.2023. 09:00

Plamenjača i pepelnica u vinogradima - kako zaštititi vinovu lozu?

Predstojeće vrijeme opet stvara povoljne uvjete za nove sekundarne infekcije plamenjače koje su na području Dalmacije već izazvale velike štete. Trenutno visoke temperature krivac su za pepelnicu.

Foto: Depositphotos/rsedlacek
  • 13.532
  • 786
  • 0

Kako je bilo i najavljeno, došlo je do naglog porasta temperatura. Prvi veći toplinski val vlada cijelim primorskim pojasom Hrvatske.

I u ovom tjednu se očekuju slični klimatološki uvjeti sve do subote kada je najavljena promjena vremena s očekivanim ponovnim oborinama. Iz perspektive vinogradara predstojeće vrijeme opet stvara povoljne uvjete za nove sekundarne infekcije plamenjačom koje su na području Dalmacije već izazvale velike štete.

Jedan dio vinograda u dijelovima Dalmacije je nepovratno izgubio prinos ili je značajno reduciran. Ova je bolest zahvatila cvat vinove loze. U toj fazi jedna jedina spora plamenjače koja uđe kroz otvorenu puč, stvori hife gljivice koje prožmu cvat i nepovratno ga unište.

Visoke vrijednosti relative vlage zraka u uvjetima noćne kondenzacije vlage, na listu stvaraju uvjete za sporulaciju plamenjače i izazivaju nastavak daljnjih šteta na svim zelenim dijelovima loze. Jednako tako, visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka ispunjava školske uvjete za razvoj pepelnice.

Pepelnica i siva plijesan

Ona sad može izvršiti infekciju, uvući se u vinograd i predstavljati permanentni izvor šteta na tek formiranim grozdovima. U određenim vinogorjima u cijelom primorskom pojasu je zabilježena pojava te bolesti.

Tako i dalje preporučujemo nastavak tretmana vinograda s dva najučinkovitija sredstava za zaštitu od ove dvije bolesti, a to su Mikal® Premium za plamenjaču i Luna® Experience za pepelnicu.

To su dva visokoučinkovita pripravka kompatibilna po učinku, ali i po dužini djelovanja u danima od primjene.

Za sorte koje su u fazi "čišćenja" grozdića, preporučujemo dodavanje botricida Teldor®. Teldor® SC 500 spada u najefikasnije proizvode u zaštiti od sive plijesni u svim stadijima razvoja.

Preporuka za primjenu zaštitnih sredstava

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri njihovom odabiru poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije. 

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se na mail: dean.crnosija@bayer.com ili broj: 098 419 229


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zaštita Vinogradi Vinova loza Plamenjača Pepelnica Bayer Siva plijesan


Autor

Dean Crnošija

Više [+]

dipl. ing. agr., prodajni predstavnik tvrtke Bayer za vinogradarstvo i voćarstvo - Istra i Dalmacija


Partner