Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 08.06.2016. 07:30

Plamenjača i pepelnica još uvijek prijete!

Daljnje učestalo nestabilno vrijeme i visoke temperature optimalne su za ostvarenje zaraze te pojavu plamenjače i pepelnice.

  • 2.900
  • 120
  • 0

Vinova loza se nalazi u vrlo zahtjevnoj i osjetljivoj fazi. Daljnje učestalo nestabilno vrijeme i visoke temperature optimalne su za ostvarenje zaraze te pojavu plamenjače i pepelnice.

U nadolazećem prskanju u fazi završetka cvatnje, za suzbijanje bolesti moramo svakako koristiti kombinirane fungicide sistemično-kontaktnog djelovanja koji će se nakon prskanja rasporediti po cijeloj lisnoj masi i bobicama.

Izbor sredstava koje primjenjujemo nakon cvatnje je vrlo važan, jer nam u ovo vrijeme prskanja i dalje bujna lisna masa ne dozvoljava kvalitetno pokrivanje svih listova i mladica (crna pjegavost), a unutar čokota razvija se mikroklimat pogodan za razvoj bolesti.

Pepelnica

Za suzbijanje plamenjače tvrtka Chromos Agro preporuča Forum Star (dimetomorf + folpet) u koncentraciji 0,175-0,2% (175-200 g na 100 l vode).

Za suzbijanje pepelnice preporuča se koristiti:

  • Fond 12 E (miklobutanil) u koncentraciji 0,025% (25 ml na 100 l vode) ili
  • Collis (boskalid+krezoksim metil) u koncentraciji 0,03-0,04% (30-40 ml na 100 l vode) ili
  • Postalon 90 SC ( miklobutanil+kinoksifen) u koncentraciji 0,1-0,125% (100-125 ml na 100 l vode) ili
  • Vivando (metrafenon) u koncentraciji 0,02% (20 ml na 100 l vode).
Plamenjača

Sistemičnom pripravku Fond 12 E preporučljivo je dodati Chromosul 80 (u koncentraciji 0,2%). Kombinacijom sredstava Forum Star + Collis kvalitetno suzbijamo tri najvažnije bolesti: plamenjaču, pepelnicu i sivu plijesan.

Siva plijesan

Za suzbijanje sive plijesni preporuča se koristiti Cantus (boskalid) u koncentraciji 0,1- 0,12% (100-120 g u 100 l vode). Bitno je aplicirati Cantus u vrijeme čišćenja grozdića (nakon cvatnje) jer uslijed kiše i rose nastupa primarna infekcija sivom plijesni (Botritysa). Sami grozdić je rastresit pa primijenjeni fungicid prodire duboko u unutrašnjost grozda osiguravajući odličnu zaštitu bobica i peteljki. U ovom slučaju će prskanje Cantusom polučiti vrlo dobre rezultate.

Poslije cvatnje, na kontinentu, a ponegdje i u Dalmaciji, javlja se druga generacija grožđanih moljaca. Stoga je fungicidima potrebno dodati insekticid kontaktnog djelovanja po izboru:

  • Chromorel-D u količini 0,4 l/ha - druga generacija grožđanih moljaca.
  • Fastac EC u količini 150 ml/ha - druga generacija pepeljastog grožđanog moljca.

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Vinograd Zaštita Plamenjača Pepelnica Siva plijesan Moljac


Partner