Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagorski bregi
  • 11.06.2020. 09:00
  • Krapinsko-zagorska, Vuglec Breg, Škarićevo, Krapina

Pjenušavi doručak i novi brend: zagorska vina više nisu kiseliši za gemište!

Udruženi vinari imaju odgovor na koronu i krizu koja je pogodila ovaj sektor. Stiže vino pod brendom 'Zagorski bregi' jer, naglašavaju, ova vina više nisu kiseliši najbolji za gemište.

Foto: Marinko Petković
  • 414
  • 88
  • 0

Na prvom 'Pjenušavom zagorskom doručku u vinogradu', na kojem su svoje pjenušce predstavile četiri poznate zagorske vinarije Bolfan, Bodren, Vuglec i Petrač, tamošnji su vinari prezentirali i novi brend, lagano ljetno vino kojeg bi proizvodili u bocama 0,75l svaki sa svojom etiketom, ali zajedničkim logom županije Bajka na dlanu i pod imenom 'Zagorski bregi'.

Domaćin Boris Vuglec istaknuo je kako su uz prezentaciju vina napravili i malu promociju pjenušaca jer je Zagorje idealna regija za njihovu proizvodnju.

Pohvalio je zajedničko vino pod brendom 'Zagorski bregi' istaknuvši kako ono ima lijepu budućnost, jer računa da ima i turistički potencijal, već ovoga ljeta na Jadranu. "To je jednogodišnje vino za širu potrošnju za ljetni period, idealno paše i uz ribu, tako da se i razmišlja i o plasiranju na more", kazao je Vuglec.

Zagorska vina više nisu kiseliši najbolji za gemište

Zašto je predložen naziv 'Zagorski bregi', koji je cuvee tradicionalnih sorti: graševina, kraljevina, zeleni silvanec, belina i dr.? "Zato jer je to vino od sorti koje imamo po našim bregima. Zagorje ima jako puno manjih vinara koji imaju od 500 do 1.000 trsova, od takvih mi i otkupljujemo grožđe i dodatno ga oplemenjujemo sa suvignonom, rajnskim rizlingom i graševinom i onda se dobije ta jedna prekrasna kompozicija", istaknuo je Vuglec.

Ovom projektu dao je podršku i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da je Zagorje definitivno jaka vinska regija koja sada proizvodi i pjenušce, ali i regija koja ima ekološkog vinara Bolfana, koji je imao službeno vino Wimbledona, a posebno Borisa Drenškog, 'tatu' sve boljih zagorskih vina jer za svoje prestižne ledene berbe, ima čak blizu dvadeset zlatnih, srebrnih i brončanih medalja Decantera iz Londona.

Pjenušavi doručak u vinogradu 

Vezano za vino pod brendom 'Zagorski bregi' Kolar je najavio da je u planu da Županija dizajnira posebnu bocu na kojoj će biti ugraviran logo županije te će s određenom količinom butelja, oko tisuću njih, pomoći u promociju zagorskih vinara i zagorskih vina i plasmanu van tržišta Krapinsko-zagorske županije.

Čeka se samo da se svi vinari usuglase oko imena, a župan vjeruje da bi prve butelje mogle na Jadran već u srpnju. "No, uvijek je cilj privući goste i turiste u naše Zagorje da posjete vinarije, toplice, muzeje, restorane i probaju naša sve bolja zagorska vina, koja već dugo nisu kiseliši najbolji za gemište", naglasio je.

Promet vina u koronakrizi - nula kuna  

Inače, vinarija Vuglec breg u Škarićevu kod Krapine ima turističke sadržaje, smještaj u obnovljenim zagorskim hižama, ali i one rekreativne pa je godišnje posjeti 25.000 gostiju, od kojih su većina stranci.  

Boris Drenški je istaknuo kako smatra da je ovo početak još jedne lijepe vinske priče i udruživanja i da će ovo biti najbolje vino. Njegova vinarija Bodren je skupa s Vuglec bregom već napravila pjenušac Jasminka, a sve to kako bi lakše prevladali veliku krizu uzrokovanu koronavirusom koja je dovela do 'nula kuna prometa vina', ističe Drenški. Vinarija Bodren je povećala i broj hektara po vinogradima, na ukupno šest, ali je kriza bila jača.  

Sve je naprosto stalo, kaže on. Još početkom godine se počelo pomalo osjećati, a onda je eskaliralo sredinom ožujka. Kako Bodren ima vrhunska predikatna vina, ledene i izborne berbe, koje su imala 'prozor u svijet' preko Dubrovnika, a radi se o luksuznim proizvodima, to prestižno turističko tržište sada tek treba vratiti. Osim toga, učestale klimatske promjene mogle bi zaustaviti tzv. ledene berbe, koje su posljednjih godina sve rjeđe, jer nema više toliko niskih temperatura u vinogradima.

Pravi domaći doručak 

Tomislav Bolfan, eko vinar iz općine Hrašćina, kojem je bolest zlatne žutice vinove loze prepolovila vinograd, zbog čega je morao iskrčiti čak 10 ha, kaže da  je nakon koronakrize došlo doba za nove vinske smotre jer kriza se može i mora prevladati, što znači da se mora i više raditi.

Nakon Zagorja, doručak u vinogradu održan i na Plešivici

Inače, i u jeku koronakrize, Bolfan je na Vinskom vrhu obnavljao iskrčene vinograde pa je tako u travnju, u skladu s državnim potporama, zasadio šest hektara vinograda. Računa i na veći izvoz ekoloških vina koji je do ove krize iznosio 20 posto ukupne proizvodnje, koja godišnje iznosi 100.000 litara.   

Uz pjenušac u vinogradu je poslužen i bogat doručak; šunka, špek, sir i vrhnje, jaja, luk, štrukli, kolači - kako bi rekli, pravi zagorski 'froštukelj'. Osim vinara, akciju su podržali i mljekara Veronika i mesnica Vugrinec.

Osim pjenušaca, na prvom En premeuru zagorskih vina, Bolfan je premijerno točio svoj macerirani sivi pinot orange (2017), Petrač novu Karizmu (2017), a Bodren je ponudio svojih nekoliko slatkih predikatnih vina.  

Prof. Marija Vukelić, autorica projekta, kaže da ideja za ovakav način predstavljanja vina nije nova, ali da je sada pravo vrijeme, nakon nekoliko mjeseci zatišja, za njezinu realizaciju. Tako je nakon prvog vinskog doručka u Zagorju, drugi održan uz pomoć TZ Zagrebačke županije prošli vikend na Plešivici, kod obitelji Košćak.  

Zagorje ima što ponuditi 

Ovu prestižnu pjenušavu regiju su predstavile četiri plešivičke vinarije Braje, Jagunić, Kurtalj i Ivančić, koje su donijele i ukusne proizvode iz svojih kušaonica, uz domaće plešivičke trešnje i trešnjino vino PG Smetko te slastice i dvije vrste kruha Nade Golojuh.


Fotoprilog


Tagovi

Zagorski bregi Novi brend Vinari Pjenušci Bolfan Bodren Vuglec Petrač


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]