Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušci
  • 02.07.2016. 16:30

Penina Hugo - svježa poput alpske klime

Stari podrum, pjenušci koji se proizvode više od 160 godina i odlična vina iz vinograda s najboljom klimom - garancija su uspjeha!

  • 926
  • 92
  • 0

Iznad rijeke Mure, u Gornjoj Radgoni, odmah iznad mosta kojim se iz Slovenije prelazi u Austriju podrumi su starih iskusnih vinara vinarije Radgonske gorice d.d. U starom zdanju i jako starim podrumima dozrijevaju vrhunska vina, a posebni adut su penine, kako Slovenci kažu za pjenušce. Rijetko tko zna tako dobre pjenušce za napraviti kao oni. Preuzimanje grožđa i vinarija je u biti s druge strane brda, a zanimljivo je da svojevrsnim vinovodom čak kilometar vino putuje do starog podruma.

Bogata povijest vinarije

Početak je još u razdoblju od 1792. do 1835.godine kada je brat cara Franje, Janez, osnovao svojevrsno poljoprivredno društvo. Odnosno društvo je bilo u Grazu, ali podružnica u Radgoni. I danas spominju još pjenušac Kleinošek iz 1852. godine koji je prvi poslan na tržište. Nekada je vlasnik ove vinarije bila švicarsko-francuska obitelj Bouvier koja je izgradila još uvijek iskoristiv podrum.

Nekoliko dana prije imali su svoju manifestaciju Dana otvorenih vrata gdje su pokazali svu raskoš svojih vina. Poznavatelji vina dobro znaju i za njihove pjenušce, kao i za ostala vina. No, ako netko ne zna za ove šampanjce, onda je dovoljno reći da je to onaj koji nakon pobjeda otvaraju slovenski šampioni u skijaškim skokovima.

Osim po pjenušcima, ili penini kako ih zovu, svakako nam se svidio njihov Traminac koje također spada u legendarna slovenska vina. No, onako nenajavljeni doslovce smo banuli u podrum. Izuzetno prijazno osoblje nije se štedilo da nam ispriča sve što nas zanima. Ali iskreno, mi smo došli zbog Huge. Što je Hugo? O Hugi nam je pričao čovjek koji nas je i doveo u ovaj raj. Gospodin Slavko Kralj iz Radgone, nas je ipak ugodno iznenadio što nas je proveo tim zdanjem.

Šampanjac za mlađe generacije

Hugo je u biti šampanjac za mlađe generacije koji je i osvajač brojnih nagrada. I kako kažu na svom fb profilu, Hugo je užitak bez presedana - ugodno, mirisno, ukusno i svježe. Ili kako naši domaćini kažu, HUGO je užitek brez primere - prijeten, dišeč, okusen in svež. Proizvodi se metodom charmat u kojem dominira Sauvignon i neke vrste tipičnih štajerskih vina. Lakoća piće se ogleda u niskoj razini alkohola od 4,5% vol., ali mjehurići daju dodatnu svježinu.

No, tu su i drugi aduti. Pjenušci Radgonski biser, i Penina traminec primjerice. Pored Traminca, za istaći su i njihova vina Tigrovo vino, Janževec koje je mješavina vina. No, svakako istaći treba vino sorte Ranina, te njihov Sivi pinot i Souvignon koje sazrijevaju u vinogradima smještenim na brdima između Rijeka Ščavnica i Mure gdje se susreću alpska i panonska klima i tako vinu daju svoju posebnu kvalitetu i svježinu.


Fotoprilog


Tagovi

Slovenija Austrija Gornja Radgona Hugo Penina Pjenušac Mura


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]