• AgroChem MAKS
  • 24.04.2020. 13:30

OPG Rončević: Promjenom navika u zaštiti vinograda do značajnih ušteda

Kako do cjelokupne zaštite, otkrili su stručnjaci tvrtke AgroChem MAKS kroz prezentaciju na OPG-u Rončević "Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde".

Foto: Depositphotos/NoamArmonn
  • 3.796
  • 244
  • 0

Stručnjaci iz tvrtke AgroChem MAKS organizirali su prošle godine u polju Jezero, u vrgoračkom vinogorju prezentaciju "Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde". Ondje se okupio značajan broj vinogradara iz cijele Hrvatske koji su došli vidjeti rezultate primjene ovog programa u praksi.

OPG Rončević Nedjeljka okuplja vinogradarsku obitelj koja u svojim nasadima obrađuje preko 20.000 čokota vinove loze. Na području Staševice oni su jedni od većih proizvođača vinskog grožđa, a o kakvoći koje dolazi iz njihovih vinograda najbolje govore zadovoljni kupci, koji se redovito vraćaju po kvalitetnu sirovinu.

Ovaj OPG prihvatio je u potpunosti prezentirani program zaštite te su promijenili ustaljene navike u zaštiti nasada. Zbog toga su njihovi vinogradi bili idealno mjesto za održavanje Dana polja.

Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde: Alfil Duplo, Cyclo R Liquido, Fantic F, Fantic M, Avaunt EC, Neoram WG, Megafol, Domark 40 ME, Karathane Gold 350 EC, Cosavet DF, Pyrus 400 SC

Zaštita u kritičnim uvjetima za razvoj plamenjače i pepelnice

Obitelj Rončević u zaštiti od peronospore najviše je koristila fungicide Fantic F i Fantic M, koji su odigrali najvažniju ulogu u periodu kada su zabilježeni kritični uvjeti za razvoj plamenjače. Osim ovih fungicida, koristili su i novi preparat, Alfil Duplo - kombinirani sistemik, fosetil aluminija i mankozeba, koji od 2018. odlično štiti vinograde od plamenjače. Alfil Duplo je pravi sistemik, koji dobro prati porast vinove loze i pruža zaštitu prije i nakon cvatnje. Dobro se miješa s ostalim zaštitnim sredstvima i cijenovno je povoljan.

vd
Dan polja na OPG-u Rončević (foto: AgroChem MAKS)

Budući da je u svibnju sve vinogradare vrgoračkog kraja iznenadila velika količina oborina, Rončevići su u tom periodu koristili sistemične pripravke za zaštitu od plamenjače, prvenstveno Fantic M i Curzate F. Uspješnu zaštitu nadopunili su fungicidima protiv pepelnice, prvenstveno sistemičnim Domarkom, ali i jedinstvenim sredstvom Karathane Gold.

Stručnjaci AgroChema naglasili su važnost korištenja biostimulatora Megafol, koji koriste i na OPG-u Rončević s višegodišnjim uspjehom, kao i folijarne prihrane NPK pripravcima Plantafol. Ove godine važno je bilo korištenje i pripravka Brexil Combi s velikim udjelom željeza. Za razliku od drugih načina primjene, kada se Brexil koristi folijarno uz zaštitu, rezultati su brzo vidljivi.

Za više informacija o zaštiti vinograda, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS Zaštita vinograda OPG Rončević Dan polja Plamenjača Peronospora Pepelnica


Autor

Igor Gomezelj

Igor Gomezelj je diplomirani inženjer agronomije. U Agrochem Maksu radi kao stručni savjetnik i tim se poslom bavi već 17 godina. Od toga 12 u Agrochem Maksu.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: [email protected] web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB