Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 25.09.2020. 18:00

Određivanje šećera u moštu i kako ga došećeriti?

Potrebna količina šećera za popravljanje mošta može se odrediti na više načina, a minimalan sadržaj šećera u grožđu (moštu) mora biti 64 °Oe, napominje Marijan Čižmešija iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 18.819
  • 122
  • 0

Mjerenje šećera u moštu jedna je od najvažnijih operacija u vinskom podrumu jer vinogradari pri toj radnji mogu po prvi puta pobliže uspoređivati rezultate s ostalima. Upravo u ovoj fazi često dolazi do pogrešaka, a iz tog smo razloga razgovarali s dipl. ing. agr. Marijanom Čižmešijom iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

"U vinogradarskoj i vinarskoj praksi sadržaj šećera u grožđu, odnosno moštu se određuje na nekoliko načina: pomoću refraktometra, Oechsleovim moštomjerom, Baboovim moštomjerom (Klosterneuburgerova moštna vaga) i kemijskom analizom", započinje on. 

Refraktometar je optički instrument koji mjeri sadržaj suhe tvari u nekoj otopini. Pomoću njega se količina šećera određuje na temelju refrakcije, odnosno promjene loma svjetlosti na granici dviju različitih tvari.

"Najčešće sadrži tri skale: Oechsle, Baboo odnosno Brix“, govori on pojašnjavajući da, primjerice, 70 °Oe znači da je 1 litra možda 70 g teža od jedne litre vode, to jest da je gustoća mošta 1,070.

Kako došećeriti mošt?

Obično se pojačavanje izračunava na cjelokupnu masu masulja, a ponekad, što je lošije, na težinu ubranog grožđa. Pri tome treba voditi računa da se mošt previše nedošećeri, što ima za posljedicu prestanak vrenja i zaostajanje neprevrelog šećera, koji onda, po običaju, stvara probleme zbog mogućnosti naknadnog vrenja ili nekog drugog štetnog procesa.

Potrebna količina šećera izračunava se prema željenom sadržaju alkohola u budućem vinu, a za izračunavanje se koriste Saleronove ili Oechslove tablice.

Kako popraviti slatkoću mošta?

"Minimalan sadržaj šećera u grožđu (moštu) mora biti 64 °Oe”, napominje Čižmešija te dodaje da je pojačavanje, odnosno dodavanje saharoze radi povećanja alkoholne jakosti vina za 2 vol% dopušteno s maksimalno 3,4 kg na 100 l.

Izračun udjela alkohola 

Objašnjava i kako se radi okvirni izračun sadržaja alkohola u budućem vinu. Na osnovi izmjerenih Oechsleovih stupnjeva moguće je izračunati postotak šećera (kg/100 l) i sadržaj alkohola u budućem vinu pomoću sljedećih formula:

  • vol % alkohola = vol% šećera (g/l) x 0,59
  • volumni % šećera (g/l ) = (°Oe x 0,266) – 3

"Primjerice, kod mošta koji sadrži 92°Oe to se računa na sljedeći način: (92°Oe x 0,266) – 3 = 24,47-3 = 21,47 % šećera (214,7 g šećera na 1l) 21,47 x 0,59 = 12,66 vol % alkohola”, pojasnio je potupak izračuna.

Koji moštomjer koristiti i nije od tolike važnosti, to izbor svakog vinara prema njegovim navikama i potrebama, no važno je ne šećeriti mošt odoka. Najbolja bi računica bila da se vino pravilno došećeri i nakon pretakanja s dropa, odnosno završetka burnog vrenja, odnese uzorak na laboratorijsku analizu. Ondje će precizno odrediti jakost vina, ali i druge parametre bitne za njegovu kvalitetu.


Tagovi

Mošt Došećeriti ODređivanje šećera Vino Marijan Čižmešija Savjetodavna


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]