Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 29.09.2015. 17:15

Odlična berba i izvozni optimizam

U Hrvatskoj je pod vinogradima gotovo 28 tisuća hektara, a zabrana sadnje novih površina, još uvijek se ne odnosi na našu zemlju.

Foto: feravino.hr
  • 170
  • 27
  • 0

Iako naša zemlja uvozi poprilične količine vina i ona hrvatska pronalaze put do kupaca. Enolog Slobodan Čapin iz iločke tvrtke Vino Ilok d.d. kaže kako su ove godine u Dalmaciji bila iznimno tražena bijela vina iz iločkih, baranjskih i slavonskih vinarija.

Hrvatska se vina sve više izvoze

U tvrtki FeraVino d.o.o. iz Feričanaca, osim što su, kao i u većini drugih vinarija, zadovoljni ovogodišnjom berbom, dodatni razlog za optimizam daje im i otvaranje novih tržišta. Tako su prve pošiljke njihovih vina nedavno otišle put SAD-a, Meksika i Japana. Voditeljica marketinga ove tvrtke Jenette-Marija Šimić, ističe kako se berba na 165 hektara vinograda polako privodi kraju. Kako bi se posao završio na vrijeme, angažirali su i više od stotinjak sezonskih radnika iz Feričanaca, Našica i okolnih sela od čega će korist i to onu novčanu, imati i brojne tamošnje obitelji.

U 2014. godini rješenje za stavljanje vina u promet dobilo je 1.520 proizvođača, za ukupnu količinu od 575.517 hektolitara od kojih se 68 odnosi na kvalitetna i pet na vrhunska vina.

Domaći kupci najviše traže bijela vina

Vinogradi tvrtke Kronos d.o.o. u kojoj se proizvode Vina Kalazić nalaze se na Banovom brdu odnosno Banskoj kosi, u neposrednoj blizini Dunava, koji značajno utječe na mikroklimu stvarajući, s pjeskovitim tlom, idealne uvjete za proizvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa. Na 18 hektara raste 118 tisuća trsova. Vlasnik vinarije Slavko Kalazić, ističe kako poprilične količina vina prodaju putem trgovačkih centara te također osjećaju povećanu potražnju za bijelim vinima. No sve više mjesta za svoje proizvode, pronalaze i na policama švedskih, belgijskih, nizozemskih i poljskih trgovina.

Svako naše vinogradarsko područje ima prepoznatiljiva vina

Stručnjaci zagrebačkoga Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo koji djeluje u sklopu Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo, kažu kako je, prema informacijama koje dobivaju s terena, ovogodišnji urod grožđa, puno bolji od prošlogodišnjeg. Berbe su počele već krajem kolovoza, no grožđe je zdravo i količine zadovoljavajuće. Zahvaljujući podneblju i raznolikim klimatskim uvjetima, naši proizvođači, ističu u zavodu, imaju uvjete za proizvodnju visoko kvalitetnih i vrhunskih vina, prepoznatljivih za svaki vinogradarski kraj.

Upravo te prednosti treba njegovati i gospodarski iskoristiti. Osim dominantnih sorti, naše graševine, plavca malog i malvazije istarske, u Hrvatskoj se proizvode i mnoge druge tržišno vrijedne sorte. S obzirom na zahtjeve europskog tržišta, naše bi autohtone sorte, trebale u budućnosti biti još bolje gospodarski iskorištene. Stoga, kažu, nastoje skratiti koliko god je moguće, proces izdavanja rješenja za promet vinima, na koja se sada u prosjeku čeka između 20 i 25 dana.

Foto: feravino.hr


Tagovi

Enolog Slobodan Čapin Vino Ilok d.d. Dalmacija Bijela vina FeraVino d.o.o. Feričanci SAD Meksiko Japan Jenette-Marija Šimić Sezonski radnici Našice Kronos d.o.o. Vina Kalazić Dunav Banovo brdo Slavko Kalazić Vrhunska vina Dominantne sor


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]