Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka izvornosti
  • 12.07.2017. 13:45

Odbijen slovenski zahtjev, Teran je i hrvatski

Hrvatski proizvođači vina imaju pravo označavanja vina nazivom sorte Teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra.

Foto: Bigstockphoto/CJ
  • 1.573
  • 158
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odbio je slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra.

"Protivim se bilo kakvom produženju roka kojim bi se dodatno odgodilo stupanje na snagu ovog delegiranog akta jer je Komisija donijela jedinu moguću odluku utemeljenu na pravu Unije te na praksi sličnih odluka koje je do sada već donosila. Uredba (EU) 607/2009 u Dodatku XV, Dijelu A, sadrži popis primjera izuzeća na razini EU u kojima je dozvoljeno korištenje naziva sorte u slučajevima njihove zaštite", rekla je uoči glasovanja hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Tražili za sebe, a nama žele onemogućiti

Na aktualnoj listi koja je dostupna u ovom trenutku, dodala je, navedene su 53 iznimke. Iznimka za teran bit će samo jedna od takvih iznimki.

"Tim više, sama Slovenija na tom popisu koristi takva izuzeća za sorte koja se pojavljuju i u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj (primjerice Franken (DE) (u varijanti - Modra frankinja, Frankinja (Blaufraenkish) te Bourgogne (FR) u varijanti (Weisser Brugunder - bijeli burgundac)). Stoga neprihvatljivim ocjenjujem stav Slovenije koja Hrvatskoj ne želi omogućiti ono što je već tražila za sebe", naglasila je Petir.

Hrvatska je, pojasnila je, svoj zahtjev podnijela prije pristupanja u punopravno članstvo te je ispunila sve postavljene uvjete za "otvaranje“ navedenog popisa.

Ne postoje utemeljeni razlozi za odgađanje donošenja akta jer je donošenje ovog akta usko vezano s obvezom Europske komisije da usvoji zaštićene oznake izvornosti koje su ugovorom o pristupanju priznate Hrvatskoj (među kojima je ZOI Hrvatska Istra unutar kojega je Teran), a krajnji rok iz Uredbe za donošenje akta je bio 01.07.2017.

Četverogodišnji spor oko Terana

Odgađanje ovog pitanja, podsjetila je, traje već četiri godine tijekom kojih su hrvatski proizvođači stavljeni u nepovoljan položaj i nanosi im se neprimjerena ekonomska šteta.

Informativni podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi:

  • Ukupno pod vinogradima u RH: 20.998 hektara.
  • Prijavljena proizvodnja grožđa u vinskoj 2016. godini: 93.107,67 tona
  • Podaci o prijavljenoj proizvodnji vina iznose 613.301,59 hektolitara
  • Površina pod Teranom: 260,23 ha (119 vinara; prosječna godišnja proizvodnja 6.679 hl)

Foto: Bigstockphoto/CJ


Tagovi

Teran Slovenija Vino Europski parlament


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).