Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna zadruga Trs
  • 18.04.2018. 12:00

Od koštica grožđa radit će hladno prešano ulje, brašno i ekstrakt!

Koštice grožda dosad su prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Sada će istraživati mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa. 

Foto: Pixabay/_Alicja_
  • 631
  • 88
  • 0

Poljoprivredna zadruga Trs iz Iloka u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku na tržište planira staviti tri nova proizvoda - hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa! Zadruga je osmislila projekt kroz koji planiraju iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a jedan od koraka je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna, piše poslovni-savjetnik

Kako su doznali, do ideje su došli nakon što su tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji TRS opazili da je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su dosad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Sada će istraživati mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa. 

"Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta, rekla im je voditeljica projekta Martina Šaravanja

Za projekt su im, u suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 1.103.004,16 kuna. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi 1.499.606,55 kuna. Sirovine odnosno koštica u tom vinogradarskom kraju - ne nedostaje. 


Tagovi

Poljoprivredna zadruga Trs Ilok Grožđe Koštice grožđa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce