Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Grabovac
  • 25.01.2021. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Donji Proložac

Obradili vjerojatno najveću zemlju u Imotskom kraju, najveći dio vinograda činit će kujundžuša

Ovo nije samo priča o našem novom vinogradu. Ovo je priča o životu u ruralnom kraju. O ostanku i opstanku, kaže Anamarija Grabovac.

Foto: Vinarija Grabovac
  • 921
  • 60
  • 0

Na Imotskom području vinova loza uzgaja se još od antičkih vremena, a obitelj Grabovac iskustvo u proizvodnji grožđa i vina već 200 godina prenosi s generacije na generaciju. Samu vinariju su otvorili 1994. godine koja je ujedno postala i prva privatna na tome području. 

"U našim vinogradima uzgajamo autohtone i internacionalne sorte podjednako. Od autohtonih najzastupljenije su kujundžuša, trnjak i vranac te u manjoj mjeri pošip, žilavka i tribidrag“, pojašnjava nam Anamarija Grabovac

Kada je riječ o međunarodnim sortama imaju cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, viognier, cabernet franc, sivi i crni pinot. Godišnja proizvodnja kreće im se od 40.000 do 60.000 boca, a prošle godine proizveli su oko 40.000 litara vina što će u konačnici rezultirati s 50-60 tisuća boca. 

Projekt Rekonstruiranje i konverzija vinograda

Do sada su, kaže nam, obrađivali 13 hektara vlastitog vinograda, a trenutno završavaju sadnju na položaju Čanjevice površine 12,5 ha. 

"Na ovoj je zemlji bio vinograd koji se godinama nije obrađivao. Sve je bilo zapušteno i obraslo, a mi smo zahvaljujući javnom natječaju obradili vjerojatno najveću površinu na Imotskom polju i vratili ju u život“, ističe.

Čanjevice do 2017. godine 

Zemlju su, pojašnjava, 2017. putem javnog natječaja dobili u zakup od države na 50 godina. Ukupna vrijednost projekta Rekonstruiranje i konverzija vinograda na tom području iznosi 3,5 milijuna kuna, od čega će 2 milijuna biti sufinancirano europskim sredstvima iz Vinske omotnice

"Projekt je koncipiran kroz tri faze. U prvoj se krči stari vinograd, zatim priprema tlo dok se u posljednjoj sade nove loze, a najzastupljenija će biti imotska kujundžuša“, otkriva nam.

Kao i u samim procesima proizvodnje, tako su i u ovom projektu, koristili koliko god su mogli domaću radnu snagu i lokalne ulazne proizvode. Tako svih 63.000 sadnica dolazi iz Hrvatske, točnije Metkovića.

Korona smanjila prodaju za 50%

"Stalno ulaganje u poslovne procese, kako vinogradarske, tako i proizvodne, logističke i prodajne jamči nam održiv razvoj“, dodaje. Od pet stalno zaposlenih njih troje je visokoobrazovano, a od toga su dva inženjera vinogradarstva s inozemnim radnim iskustvom. Također, napominje kako će povećanjem proizvodnje u dogledno vrijeme zapošljavati još ljudi.

Inače, za vrijeme turističke ponude svoja vina plasiraju u Dalmaciju kroz HORECA kanale prodaje, odnosno kroz ugostiteljski sektor. Također, u Imotskom imaju kušaonicu gdje su posljednjih godina prije izbijanja epidemije brojali i do 5.000 gostiju godišnje. 

"Nažalost, kao i cjelokupno gospodarstvo, vinski sektor jedan je od najpogođenijih epidemijom. Međutim, uz razumijevanje situacije od strane poslovnih banaka uspjeli smo prebroditi godinu uz pad prodaje od preko 50%, dok su troškovi proizvodnje ostali isti“, pojašnjava Anamarija. 

Kujundžuša, trnjak i vranac obitelji Grabovac 

Oba sektora zahtijevaju konstantna ulaganja u proizvodnju pa čak i onda kada prodaja padne s obzirom na to da se vino prodaje minimalno 6 mjeseci nakon berbe, a nekada proces odležavanja traje i preko 2 godine. 

Vinogradarstvo je, kaže, ljubav, ali i zahtjevna radno intenzivna djelatnost. Njihov ključ uspjeha je obitelj. Djeca i unuci rastu s vinogradima i razvijaju se s vinom, a uče ih ljubavi prema lozi od najmanjih nogu. "Zato ovo nije samo priča o novom vinogradu. Ovo je priča o životu u ruralnom kraju. O ostanku i opstanku“, zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Grabovac Javni natječaj Vinska omotnica Rekonstruiranje i konverzija vinograda Prodaja Korona Autohtone sorte


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]