Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 24.05.2023. 13:30

Oborine stvorile povoljne uvjete za bolesti - kako zaštititi vinograd?

Plamenjača se javila u svim vinogorjima u primorju, a u vrgoračkom kraju su zabilježene i sekundarne zaraze.

Foto: Depositphotos/JureDivich
  • 1.949
  • 135
  • 0

Cijeli primorski pojas Hrvatske obilovao je kišom u proteklom tjednu. Količine oborina su na svim područjima i do 70 mm u prosjeku, a ukupne količine kiše dosegle su i preko 200 mm u pojedinim vinogorjima.

Određeni vinogradarski položaji Vrgorca su pod vodom s tendencijom vrlo sporog povlačenja. Nestabilno vrijeme prema prognozi se i dalje nastavlja u ovom tjednu što će proizvođačima zadati daljnje probleme u svim agrotehničkim mjerama tako i u zaštiti vinove loze.

Baš u vrgoračkom kraju su vinogradari pribjegli ekstremnim mjerama zaštite potopljenih vinograda iz malih barki u namjeri da zaštite mladice iznad razine vode. Dnevne temperature su i dalje nižih vrijednosti, pa je na većini vinogradarskih površina Istre, Kvarnera i Dalmacije, loza i dalje bez porasta uobičajenog za ovaj dio vegetacije. Vegetacijski porast je neujednačen i dosta usporen.

Prijeti druga zaraza plamenjačom

I ovaj tjedan će vladati nestabilno vrijeme s mogućnošću daljnjih oborina. Infekcije plamenjačom su zabilježene u svim vinogorjima u primorju. Što je naročito izraženo u vrgoračkom, gdje su zabilježene već sekundarne zaraze tom bolešću koje su sporulirale i sposobne izvršiti sljedeću infekciju.

Sporulacija na listu vinove loze 

Iz razloga prisutne zaraze, teških vremenskih uvjeta, fenofaze loze i vremenske prognoze, preporučujemo svim proizvođačima obvezno tretiranje svojih vinograda čim to vremenski uvjeti dozvole. Ako ne spriječimo plamenjaču u ovom stadiju širenja, posljedice bi uistinu mogle biti vrlo ozbiljne.

Koja sredstva koristiti?

Preporuka je odmah krenuti s Mikal® Premium-om, koji će spriječiti daljnje širenje već ostvarene infekcije, suzbiti ju i ostaviti vinograd zdravim. Uvjeti za razvoj plamenjače su idealni. Kao partner Mikalu za suzbijanje pepelnice pridružujemo pripravak Prosper®, “nasljednika“ dobro poznatog Falcona kojeg više nema na tržištu.

Prosper® u sebi sadrži djelatnu tvar spiroksamin poznatu iz Falcona. U ovoj fazi razvoja loze i inokuluma pepelnice Prosper® bez problema sprječava razvoj te bolesti.

Ukoliko je pritisak pepelnice jak, što je za očekivati u lipnju, Prosperu® dodajemo 0,1 l/ha Folicura®, te tom mješavinom dobivamo učinkovitost Falcona.

Preporuka za primjenu zaštitnih sredstava

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se na mail: dean.crnosija@bayer.com ili broj: 098 419 229


Tagovi

Zaštita vinograda Plamenjača Pepelnica Oborine Poplavljeni vinogradi Zaštita bilja


Autor

Dean Crnošija

Više [+]

dipl. ing. agr., prodajni predstavnik tvrtke Bayer za vinogradarstvo i voćarstvo - Istra i Dalmacija


Partner