Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okusi jeseni u Požegi
  • 16.11.2018. 15:00

Novi požeški vinski kum Juraj Vrdoljak: To je velika obaveza. Moram obići puno vinskih podruma!

U organizaciji Turističke zajednice grada Požege, održana je tradicionalna gastro manifestacija Okusi jeseni koja objedinjuje Kestenijadu, Bučijadu i Martinje. I ovogodišnje izdanje okupilo je u požeškoj pješačkoj zoni veliki broj posjetitelja i izlagača.

Foto: Youtube/screenshot
  • 183
  • 7
  • 0

U organizaciji Turističke zajednice grada Požege, održana je tradicionalna gastro manifestacija Okusi jeseni koja objedinjuje Kestenijadu, Bučijadu i Martinje. I ovogodišnje izdanje okupilo je u požeškoj pješačkoj zoni veliki broj posjetitelja i izlagača.       

"Itekako smo ponosni što smo ujedinili te tri manifestacije i to početkom jeseni, kada Slavonija uistinu ima brojne proizvode, koji su izuzetno vrijedni i koji su se odgajali cijelu godinu. Danas možete kupiti proizvode iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Imamo 60-ak izlagača", rekla je Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požege.

Vino ima dugu tradiciju u Požeško-slavonskoj županiji

Uz brojne prehrambene proizvode, odjeću i rukotvorine, na štandovima je bilo najzastupljenije vino koje ima dugu tradiciju proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji.    

"Martinje je jako bitno za nas vinare, to je krštenje gdje mošt prelazi u vino. Moramo krstiti vino da imamo dobru sezonu, prodaju i kvalitetu. Ove godine berba je bila dosta obilna, imali smo više grožđa no inače i kvaliteta je jako dobra. Lijepi su sladori i kiseline, vino polako završava s vrenjem i zadovoljni smo. Kvaliteta će biti vrhunska, kao i inače, ali to sve ovisi o vinaru i podrumaru koliko se potrudi u podrumu, a kasnije i na tržištu", rekla je Zorica Tandara, proizvođačica vina iz Kutjeva. 

Centralni događaj bio je stari običaj krštenja mošta u mlado vino. To je obavio vinski kardinal Vlado Bauer te imenovao ovogodišnjeg vinskog kuma Jurja Vrdoljaka, požeškog vinogradara s dugim iskustvom i jednim od rijetkih vinara požeško-slavonske županije koji je očuvao sortu vina Bouvier.

Juraj Vrdoljak ovogodišnji vinski kum

"Moja tradicija proizvodnje vina traje 50-ak godina. Ja sam to prihvatio od starijih i nisam mijenjao sortu, s kojom sam se jedini održao na ovom području. Tu sortu su vinari malo podcijenili jer danas svi žele veliku produkciju. Ja nisam išao na ekonomsku računicu, išao sam da imam za sebe. Biti vinski kum je čast, ali i velika obaveza. Moram obići puno vinskih podruma, a to će mi biti najteže", našalio se Juraj Vrdoljak

Asortiman svojih vina izložilo je i Veleučilište u Požegi. 

"Kvaliteta vina s Veleučilišta u Požegi je odlična. Urod nam je bio natprosječan ove godine, berbe su nam super prošle, evo sada je mošt postao već i mlado vino, koje je odlične kvalitete", rekla je Ana Pavić, studentica Veleučilišta u Požegi. 

A osim klasičnih vina dobivenih od grožđa, u pješačkoj zoni izloženi su fermentirani napitci od drugih vrsta voća. 

Bogata ponuda i drugih proizvoda osim vina

"Mi se bavimo proizvodnjom vina s funkcijom kao što su vina od kupine, maline i višanja. Vino od višanja mi radimo već deset godina, a proces proizvodnje je sličan bijelom vinu. Višnje se melju cijede se u preši, zatim se puštaju na fermentaciju u bačvama s vrenjačama bez pristupa zraka. U biti, proces je jednak  proizvodnji klasičnog bijelog vina", rekao je Goran Kolundžić, vinar iz Pleternice.

Na brojnim štandovima predstavila su se obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom lješnjaka, jabuka, čajeva, ljekovitih biljaka, aronije, lavande i meda. 

"Mi seleći pčelari idemo uvijek na područje gdje ima cvijeta, tako da smo gotovo svaku sezonu zadovoljni. Ove godine dobili smo 50-ak kilograma po jednoj zajednici, što je zadovoljavajuće", rekao je Ivica Targuš, pčelar iz Požege.


Tagovi

Požeško-slavonska županija Vino Martinje Okusi jeseni Poljoprivredni proizvodi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.