Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki vinograd
  • 08.10.2017. 09:00

Njega ekološkog vinograda

Da bi vinograd rodio, potrebna mu je njega tijekom cijele godine. Predstavljamo vam fitotehničke mjere.

Foto: Suhica/Pixabay
  • 903
  • 63
  • 0

Pravilno i uredno izvođenje svih agrotehničkih, a posebno fitotehničkih mjera sigurnost su za uspjeh u ekološkom vinogradarstvu. Pod tim se podrazumijevaju: plijevljenje, uklanjanje zaperaka, defolijacija i zelena rezidba.

Plijevljenje i uklanjanje zaperaka

Plijevljenje predstavlja uklanjanje svih suvišnih mladih izdanaka u proljeće sa stabla i glave čokota. Ova mjera se izvodi ručno, dok su izdanci mali (1 cm - 5 cm). Uklanjanje zaperaka, posebno u fazi cvatnje ili grozdova, također se obavlja ručno.

"Razlog je što bolja oplodnja, osunčavanje grozdova, smanjenje vegetativne mase i redukcija uvjeta za razvoj patogena", piše stručnjak Nemanja Konstantinović.

Defolijacija i zelena rezidba

Prilikom izvođenja ove mjere, odnosno skidanja listova, treba biti vrlo oprezan. Preporučuje se rana defolijacija. Ona se može izvoditi samo u vrijeme sazrijevanja grožđa, u fazi grozdova, gdje su stariji listovi sa smanjenim intezitetom fotosinteze.

U zelene mjere spada i skraćivanje izdanaka, odnosno zalamanje, koje se izvodi ručno, uz primjenu odgovarajućeg alata. Obavlja se više puta tijekom vegetacije.

"Obično se izdanci skraćuju na 20 cm - 30 cm iznad gornje žice, to jest na dijelu gdje se savijaju i padaju prema dolje", objašnjava Konstantinović.

Dopunske fitotehničke mjere

U dopunske fitotehničke mjere spadaju: uklanjanje suvišnih cvjetova, kod stolnih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod bezsjemenih i stolnih sorti za ubrzavanje sazrijevanja i povećanja krupnoće bobica.

"Na slobodnim prostorima, oko vinograda, potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posijati razne korisne biljke cvjetnice, što potiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetnika i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosustava", savjetuje Nemanja Konstantinović.

Foto: Suhica/Pixabay


Tagovi

Vinograd Eko Plijevljenje Izdanci Zelena rezidba Zaperci Oplodnja Cvatnja


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.