AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Njega ekološkog vinograda

Njega ekološkog vinograda

Ekološki vinograd

Njega ekološkog vinograda

Datum: 08.10.2017. 09:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Da bi vinograd rodio, potrebna mu je njega tijekom cijele godine. Predstavljamo vam fitotehničke mjere.

Pravilno i uredno izvođenje svih agrotehničkih, a posebno fitotehničkih mjera sigurnost su za uspjeh u ekološkom vinogradarstvu. Pod tim se podrazumijevaju: plijevljenje, uklanjanje zaperaka, defolijacija i zelena rezidba.

Plijevljenje i uklanjanje zaperaka

Plijevljenje predstavlja uklanjanje svih suvišnih mladih izdanaka u proljeće sa stabla i glave čokota. Ova mjera se izvodi ručno, dok su izdanci mali (1 cm - 5 cm). Uklanjanje zaperaka, posebno u fazi cvatnje ili grozdova, također se obavlja ručno.

"Razlog je što bolja oplodnja, osunčavanje grozdova, smanjenje vegetativne mase i redukcija uvjeta za razvoj patogena", piše stručnjak Nemanja Konstantinović.

Defolijacija i zelena rezidba

Prilikom izvođenja ove mjere, odnosno skidanja listova, treba biti vrlo oprezan. Preporučuje se rana defolijacija. Ona se može izvoditi samo u vrijeme sazrijevanja grožđa, u fazi grozdova, gdje su stariji listovi sa smanjenim intezitetom fotosinteze.

U zelene mjere spada i skraćivanje izdanaka, odnosno zalamanje, koje se izvodi ručno, uz primjenu odgovarajućeg alata. Obavlja se više puta tijekom vegetacije.

"Obično se izdanci skraćuju na 20 cm - 30 cm iznad gornje žice, to jest na dijelu gdje se savijaju i padaju prema dolje", objašnjava Konstantinović.

Dopunske fitotehničke mjere

U dopunske fitotehničke mjere spadaju: uklanjanje suvišnih cvjetova, kod stolnih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod bezsjemenih i stolnih sorti za ubrzavanje sazrijevanja i povećanja krupnoće bobica.

"Na slobodnim prostorima, oko vinograda, potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posijati razne korisne biljke cvjetnice, što potiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetnika i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosustava", savjetuje Nemanja Konstantinović.

Foto: Suhica/Pixabay

Broj pregleda članka: 615; Uspješnost članka: 61.75

Tagovi: Vinograd, cvatnja, Eko, Zelena rezidba, Oplodnja, Plijevljenje, Izdanci, Zaperci

Ključne riječi članka: njega, ekoloskog, vinograda, uklanjanje, konstantinović, ručno, defolijacija, zaperaka


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.