Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jovanin Plenković
  • 19.02.2019. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Svirče, Hvar

Neumorni Jovanin Plenković (87) orezuje lozu i masline, krči zemljište i podiže novi vinograd!

Poljoprivredno zemljište je važnije od građevinskog, jer živi se od proizvodnje, a ne od kuće.  Nije dobro posjedovati nekretninu, a ne raditi. Treba imati zemljište za izgraditi kuću, kaže neumorni Jovanin Plenković koji, iako ima 87 godina, ulaže napor u povećanje vinogradarskog fonda svog otoka.

Foto: Katica šimac
  • 3.781
  • 815
  • 1

Za zabilježiti sve što radi živahni 87-godišnjak Jovanin Plenković iz mjesta Svirče na otoku Hvaru trebalo je ubrzati korak u obilasku njegova gospodarstva. Hvarani ga poznaju kao vrijednog poljoprivrednika, ali i strica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. No, njegova jedina politika jest ljubav prema poljoprivrednom zemljištu, kojeg i dan danas sam obrađuje. Uzgaja 10.000 loza te još priprema teren za nove nasade.

Nedavno je iskrčio cca 5.500 metara terena na lokaciji Sv. Jelina u neposrednoj blizini Staroga Grada gdje namjerava podizati novi vinograd te zasaditi domaće bijele, autohtone sorte: Bogdanušu i Parč, s ciljem daljnjeg oplemenjivanja zemlje. Ima još 150 stabala maslina i drugih voćnih kultura, jer je za njega bavljenje poljoprivredom najprije poziv pa onda posao od kojeg živi. Godišnje proizvede cca 10 tona sa željom povećanja kapaciteta vinogradarskog fonda svog zavičaja.

Vrijedni Jovanin Plenković uzgaja 10.000 loza i priprema teren za nove nasade

"Uzgoj vinove loze za mene je ljubav i obveza", tvrdi ovaj vrijedni težak govoreći o tradiciji obitelji Plenković. 

Dio zarade izdvajao za kupovanje zemlje

"Moj djed je počeo stvarati zemlju, kao i otac koji se još bavio otkupljivanjem vina za druge, tako da smo samo nastavili obrađivati polje sve do današnjih dana.  Od četiri brata, ja sam kao najstariji prigrlio zemlju i nisam je napustio čak ni onda dok sam kao  mladić radio u SAD-a. Novčano sam pomagao obitelji te izdvajao jedan dio zarade za kupovanje kuće i novih površina. Nikad se ne smije potrošiti sve. Primjerice kad zaradiš tisuću kuna, tristo treba uložiti u neki posao", savjetuje govoreći o obiteljskoj crti svoje obitelji.

Ne smijem odustati od ove zemlje. Ona mi je dala život, produljujući njegov vijek, s obzirom da stalno crpim snagu iz nje pa je normalno da joj svakodnevnim radom zahvaljujem na tom blagoslovu.

"Mi godinama njegujemo korektne odnose i međusobno se podržavamo, što je uz obrazovanje, tajna obiteljskog uspjeha. Uvjeren sam da na otoku Hvaru, Plenkovići imaju najviše diploma i drugih titula. No, meni je ipak najdraže ono priznanje koje je vidljivo, opipljivo nakon svakog ostvarenog proširenja poljoprivredne proizvodnje", nastavlja Jovanin informirajući nas o još jednom zanimljivom planu kojeg je počeo provoditi ne terenu.

"Prošle godine mijenjao sam građevinsko zemljište za poljoprivredno na lokaciji Polonda blizu Jelse. Radi se o 3 parcele veličine cca 3.100 metara. Idućeg ljeta krećem s pripremom zemljišta, a nakon toga slijedi podizanje novog vinograda s Plavcem Malim", pojašnjava detalje i faze o realizaciji projekta, pritom otkrivajući razvidnu strast  prema uzgoju loze. "Poljoprivredno zemljište je važnije od građevinskog, jer živi se od proizvodnje, a ne od kuće. Nije dobro posjedovati nekretninu, a ne proizvoditi. Treba imati zemljište za izgraditi kuću", kaže. 

Život prema uzrečici: Sv. Antun opat, uzmi motiku i ajde kopat

Životni put Jovanina Plenkovića uistinu jest na tragu zemlje, kao da ga je odredila lokalna uzrečica u svezi  Sv. Antuna opata (17. siječnja), zaštitnika susjednog sela Vrisnik, koja glasi " Sveti Antun opat, uzmi motiku i ajde kopat". On uistinu kopa godinama ne posustajući, nego podižući kvalitetu svog stvaranja poput vina, što  stariji to bolji, učinkovitiji, iako je rođen davne 1931. godine. 

Poljoprivredno zemljište je važnije od građevinskog, jer živi se od proizvodnje, a ne od kuće. Nije dobro posjedovati nekretninu, a ne proizvoditi. Treba imati zemljište za izgraditi kuću, kaže.

"Kad gledam predivne južne padine otoka Hvara, koje posebno ljubi sunce, a čiji položaj je podatan za grožđe, sirovinu od koje se stvaraju vrhunska vina, onda shvatim da ne smijem odustati od ove  zemlje. Ona mi je dala život, produljujući njegov vijek, s obzirom da stalno crpim snagu iz nje, pa je normalno da joj svakodnevnim radom zahvaljujem na tom blagoslovu", kaže čovjek koji unatoč godinama ima energiju mladića i društveno je vrlo aktivan.

"Volim se družiti s ljudima pa mnogi misle kako ništa ne radim, iako sam više u polju od drugih. Tajna je u dobroj organizaciji i snalažljivosti, jer uvijek mi je u vozilu  čista odjeća, koju odjenem nakon posla, tako da sam spreman za izlazak s prijateljima, guštajući u dobroj spizi i pravoj kapljici".

Projekte sadnje financira sam bez poticaja

A ta dobra kapljica je uglavnom domaća, jer Jovanin ostvaruje jako dobre rezultate s Bogdanušom, ali vodi računa i o drugim sortama: Plavac Mali, Parč, Darnekuša i drugima koje su navikle na zemlju otoka Hvara, s dugom vinogradarsko-vinarskom poviješću starom najmanje 2.400 godina od dolaska Grka i osnutka kolonije Pharos.

Iako vrijedno radi, uvijek nađe i vremena za druženje

U novijoj povijesti možda bude mjesta i za Jovaninovo ime, s obzirom na njegov doprinos  u očuvanju tradicije i vrednovanja otočnog gospodarstva, a što je još zanimljivije, sve je ostvario pomoću vlastitih sredstava, bez potpora. Unatoč godinama, kod njega kao da nema stanke, jer on se radom odmara. Ovih dana sam orezuje masline i lozu, a ljudi mu pomažu kod većih radova u proljeće i za vrijeme berbe grožđa (jematve). A to što je stric premijera RH Andreja Plenkovića s početka priče, zanimljiv je podatak, no ovakav bi kreativac dao poseban biljeg svakoj obitelji i bila bi ga privilegija imati.


Fotoprilog


Tagovi

Jovanin Plenković Sadnja nasada Hvar


Autorica

Katja Šimac

Više [+]

Više je od 20 godina u novinarstvu, a emisiju Agrosvijet snima i uređuje duže od 15. U svom izričaju promiče ekologiju, zaštitu okoliša i vrednovanje tradicije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]