Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 07.04.2015. 13:30

Ne dajte peronospori na lozu!

Simptomi bolesti u obliku žućkastih uljnih pjega na listu poznati su gotovo svim vinogradarima, a pristup zaštiti mjera je koju treba provoditi već kod stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj bolesti.

  • 732
  • 41
  • 0

Za dobre rezultate i zdravo grožđe potrebno je pratiti vremenske prilike i uvjete razvoja bolesti na vinovoj lozi. Prošle su godine naročito opasni bili promjenjivi vremenski uvjeti sa iznimno obilnim količinama oborina, zbog čega su stvoreni izuzetno povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a onemogućena je pravovremena i kvalitetna zaštita.

Osobito je veliki problem vinogradarima prošle godine stvarala plamenjača koju se gotovo nije moglo obuzdati.

Plamenjača (Plasmopara viticola) je i u povoljnim godinama najznačajniji problem u proizvodnji vinove loze, a u protekloj je godini nadmašila sva očekivanja i proizvođači nisu bili spremni za tako intenzivan napad. Plamenjača je kozmopolitska bolest i ne postoji vinogarad koji je nepogodan za napad plamenjače, a uspjeh proizvodnje ovisit će o savladavanju ove, najznačajnije, prepreke u uzgoju vinove loze. Simptomi bolesti u obliku žućkastih uljnih pjega na listu poznati su gotovo svim vinogradarima, a pristup zaštiti mjera je koju treba provoditi već kod stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj bolesti.

Kombinacijom fungicida za dugotrajniju zaštitu

U kvalitetnoj zaštiti, za prva tretiranja posebno su zanimljivi sistemični fungicidi naziva FANTIC F u obliku granula i CURZATE F u obliku koncentrirane suspenzije. Radi se o fungicidima koji imaju izuzetno sistemično djelovanje pa se dobro kreću kroz biljku i štite od zaraze plamenjačom u najosjetljivijim fazama. Ovo su kombinirani fungicidi koji osim sistemične (cimoksanil u CURZATE F i benalaksil M u FANTIC F), sadrže i kontaktnu komponentu folpet koja kao dodatak u ovim pripravcima vrlo dobro štiti od nove zaraze, a djeluje i na botritis i crnu pjegavost. Primjenjuju se u koncentraciji 0,25% (250 ml/ 100 l vode).

Na ove fungicide do sada nikada nije zabilježena rezistentnost, upravo zbog tzv. 'multi-side', odnosno višestrukog djelovanja. Njihova sistemična komponenta zaustavlja formiranje intercelularne hife, spriječavajući širenje patogena u tkivu kulturne biljke i potiče vrlo brzu obrambenu reakciju domaćina, a njihova kurativna komponenta i nakon infekcija uzrokuje propadanje pojedinih dijelova patogena, onemogućujući njihovo daljnje širenje i razvoj za vrijeme inkubacije. Zbog kombinacije kontaktne i sistemične komponente, ovi fungicidi ostvaruju duže djelovanje u odnosu na ostale fungicide za istu namjenu.

U slučaju velike vlage, ponoviti zaštitu

Naročito je važno u vinogradu primjeniti sistemične preparate u slučaju nestabilnog vremena s čestim nepredvidivim oborinama zbog povećane opasnosti od izbijanja peronospore. U fazi bujnog razvoja mladica i lisne mase vinove loze, naročito ukoliko je stalno prisutna velika vlaga ili ukoliko padne veća količina oborina, potrebno je u kraćem vremenu ponoviti zaštitu vinograda.

Sve do perioda nakon cvatnje potrebno je posebno paziti na zaštitu od plamenjače. Vremenski uvjeti sa obilnim i čestim oborinama izuzetno pogoduju razvoju ove opasne bolesti. Ukoliko se u vremenu prije cvatnje, dok je porast mladica velik, često javljaju kiše, potrebno je skratiti razmake između prskanja. Naročito su opasne zaraze u cvatnji i odmah nakon cvatnje jer izravno utječu na rod i kvalitetu grožđa. Za ovakve pripravke, razmaci između prskanja trebaju biti 10 do 14 dana, a ukoliko je stalno prisutna velika vlaga ili ukoliko padne veća količina oborina, potrebno je u kraćem vremenu ponoviti prskanje.

Kako protiv pepelnice?

Istovremeno treba obratiti pažnju na opasnost od pepelnice koja, ako se pojavi na grozdovima, može dovesti u pitanje čitav urod. Štete su u zaraženim vinogradima znatne jer stradaju cijeli grozdovi, koje pokriva pepeljasta prevlaka pepelnice. Mnoge se bobe suše ili pucaju. To se ponavlja skoro svake godine, obično u istim vinogradima i područjima, dakako s različitom jačinom. Da bi se spriječilo ovakvo manifestiranje pepelnice treba provoditi pravovremenu preventivnu zaštitu kvalitetnim sumpornim fungicidima kao što je COSAVET DF ili naročito učinkovitim pripravkom KARATHANE GOLD 350 EC i to od početka kretanja vegetacije u vinogradu.

Autor: Igor Gomezelj, dipl.ing.agr.MBA


Tagovi

Agrochem Maks Sistemični fungicid Zaštita vinove loze Plamenjača Fantic C Curzate F Suspenzija Cosavet DF Karathane Gold Vegetacija u vinogradu


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]