Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Karaba
  • 15.07.2019. 09:00
  • Zadarska, Pakoštane

Napustio Ministarstvo vanjskih poslova i Carinu da bi radio na obiteljskom imanju!

Najbolje je kad si svoj na svome, kaže Šime Kurtov. On i njegova obitelj proizvedu 15.000 litara vina, sve prodaju u vlastitoj Vinoteci i po restoranima u Pakoštanima. Sredstvima iz fonda Ruralnog razvoja nabavio je mehanizaciju, posadit će još 5 ha vinograda, a iz Vinske omotnice podići novu vinariju vrijednu 9 milijuna kuna.

Foto: Obrt Karaba
  • 3.181
  • 459
  • 1

Imati najbolje vino i to od domaćih autohtonih sorti san je svakog vinara. "Meni se ostvario“, kaže Šime Kurtov, vlasnik obiteljskog Obrta Karaba iz Pakoštana. S osvojena 82 boda njegovo je vino, u kategoriji autohtonih Maraština, ponijelo titulu šampiona jubilarne 10. Manifestacije vina sjeverne i srednje Dalmacije - Vinfest Benkovac 2019. i to u prilično jakoj konkurenciji.

Iza Šimine, ostale su maraštine eminentnih vinara među kojima, primjerice, Tomislava Glavića, Stjepana Vučemilovića, Tonija Čolaka, pa i prošlogodišnjeg pobjednika Vina Fiolić.

Proizvode 15.000 litara vina

"Ovo mi je poticaj za dalje“, kaže mladi Kurtov. Cilj mu je, dodaje, proizvesti maraštinu najbolju od svih bijelih vina kao što to polazi za rukom Vinariji Jokić. "To je još jedna potvrda da maraština ima potencijal“, komentira Kurtov koji nastavlja obiteljsku vinogradarsku tradiciju.

Djed Šime je uzgajao vinovu lozu, nastavio je otac Milivoj, a sada palicu preuzeo on i njegova obitelj, uz pomoć sestre Petre i brata Ivana, te naravno oca Milivoja, aktualnog načelnika općine Pakoštane.

Did i majka, oko koje se sve vrtilo, nažalost više nisu živi, ali kao da i jesu. Uspomena na njih, pogotovo na majku jako me motivira da živim pošteno i radim što bolje mogu. Njoj posvećujem pehar i ovu šampionsku titulu, ponosno kaže Šime.

"Otac je pravi zaljubljenik, koristi svaki slobodni trenutak za rad u  vinogradima“. A Kurtovi na više lokacija u Pakoštanima imaju 12.000 panja u kojima su, od bijelih sorti, sve domaće i to Maraština, Debit i Pošip, a od crnih, uz autohtonu Plavinu, introducirane sorte Merlot i Cabernet sauvignon. "Godišnje u prosjeku uberemo oko 30 tona grožđa. Još dokupimo od kooperanta, zapravo od jednog prijatelja 10 tona koji po svim agrotehničkim kriterijima uzgaja Maraštinu, Debit, Crljenak, Plavac mali i Syrah“, otkriva  Šime. Od sve te “sirovine” u vlastitom podrumu proizvedu 15.000 litara vina i sve prodaju.

Nagradu za najbolje vino, Šime je posvetio prerano preminuloj majci Loreni

"Što ne popijemo i podilimo rodbini i prijateljima sve prodamo“, komentira mladi Kurtov uz karakterističan osmijeh.

Nagradu posvetio majci Loreni

S prodajom vina nemaju problema. U sklopu Obrta Karaba, a Karaba je obiteljski nadimak Kurtova, imaju vlastitu vinoteku, njihova vina se nude u pakoštanskim restoranima.

"Prodaju u trgovinama još ne prakticiramo“, kaže Šime koji u vinogradarstvu i vinarstvu vidi  budućnost. Radio je on i u “državnim službama”, u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu pa u Carini u Zadru, ali pravo zadovoljstvo je našao na obiteljskom imanju u vinogradarstvu i vinarstvu koje je zavolio još u djetinjstvu odrastajući uz djeda Šimu, majku Lorenu i oca Milivoja. "Did i majka, oko koje se sve vrtilo, nažalost više nisu živi, ali kao da i jesu. Uspomena na njih, pogotovo na majku jako me motivira da živim pošteno i radim što bolje mogu. Njoj posvećujem pehar i ovu šampionsku titulu“, ponosno kaže Šime.

Prošao je on već puno toga u svom mladom životu, a najbolje je, veli, kad si svoj na svome. Uz vinograde sa suprugom Nenom  podiže obitelj, imaju kćer Cvitu (7) i sina Milu-Petra (2), a “na putu je i treće”.

Sredstva iz EU fonda i Vinske omotnice

"Ako se radi s ljubavlju i guštom sve se može postići“, govori Šime. On se pokazao uspješnim i u povlačenju sredstava iz  Programa ruralnog razvoja. Kao mladi poljoprivrednik aplicirao je na tip operacije 6.3.1. za male poljoprivrednike Programa ruralnog razvoja i dobio bespovratnih 15.000 eura koje je uložio u nabavku traktora, motokultivatora, atomizera i ostalih priključaka neophodnih za rad u polju. Uz vinograde imaju devedeset i tri mlade masline, orahe,  smokve.. 

Šime je  izradio i program koji je prijavio na natječaj za  sredstva iz nove Vinske omotnice. Podsjetimo, Natječaj za mjeru ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. –2023. vrijedan 63 milijuna kuna, raspisan je 18. ožujka  s rokom  za podnošenje prijava  do 30. travnja 2019. godine.

Budućnost je u domaćim sortama, označavanju i brendiranju naših, autohtonih vina po kojima možemo postati poznati. Kao što je primjerice Toskana po Chiantiju ili Burgundija po Pinotu. Pa kada turisti dođu na područje Zadarske županije neka odmah znaju da su u regiji Maraštine i Plavine, mudro poručuje.

"Javili smo se na vrijeme. Naš projekt  za izgradnju i opremanje vinarije je “težak” 9 milijuna kuna s time da polovicu ulažemo mi, znači Obrt Karaba, a drugu polovicu sufinancira država“, kaže Šime Kurtov, koji upravo ovih dana očekuje rezultate natječaja.

Nova vinarija i vinograd na krčevini

Uz novu vinariju on ima u planu podizati nove vinograde i to na krčevini između Pakoštana i Draga. "To je idealan teren, “izmišljeni” areal upravo za domaće sorte, a sada je zarastao u šikaru“, govori Šime. Namjera mu je zatražiti koncesiju od države i na pet hektara posaditi nove vinograde. "Ovo što sada imamo razbacano je na više lokacija. Gubiš vrime dok dođeš od jednog do drugog vinogarada, a na novoj lokaciji sve  će biti  na istom mistu“, govori Šime i razgovor opet usmjerava na Maraštinu, ali i na Plavinu, Crljenak i ostale domaće sorte.

Vizual nove vinarije - Izgradit će je vlastitim i sredstvima iz nove Vinske omotnice

"Budućnost je u domaćim sortama, označavanju i brendiranju naših, autohtonih vina  po kojima možemo postati poznati. Kao što je primjerice Toskana po Chiantiju ili Burgundija po Pinotu. Pa kada turisti dođu na područje Zadarske županije neka odmah znaju da su u regiji Maraštine i Plavine, mudro poručuje mladi Šime Kurtov, dobitnik šampionske čevulje na 10. izdanju Vinfesta u Benkovcu.


Fotoprilog


Tagovi

Vina Karaba Šime Kurtov Vinska omotnica Nova vinarija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."