Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušci
  • 29.04.2022. 11:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Najavljeni pjenušavi doručci u vinarijama od Međimurja do Srijema

Ljubiteljima pjenušavih vina 5. Salon se predstavio u svojoj proljetnoj boutique verziji s manjim brojem izlagača pružajući im tako veću vidljivost i učinkovitost promocije.

Foto: Julio Frangen
  • 1.248
  • 50
  • 0

U velikoj dvorani restorana Maksimir održan je 5. Salon pjenušavih vina na kojem se predstavilo 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Mnogi vinari imali su više od dvije etikete, a na kušanju je bilo ponuđeno oko stotinu butelja. Salon se organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines koji se u Ljubljani organizira osam godina i na kojem su hrvatski posjetitelji uvijek rado viđeni gosti, baš kao i slovenski u Zagrebu.

Uz standardno kušanje, posjetitelji su u maloj restoranskoj dvorani mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se bave vinom.

Radionicu "Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija" moderirale su organizatorice, dr. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce Mreže (Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc) polaznici su prepoznavali šampanjske note, ali i nove utjecaje terroira što se posebnom ogledalo u slovenskim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i žametna črnina, nekad davno korištena u popularnom cvičeku.

Na drugoj radionici "Zagorski i istarski mjehurići: Kota & Degrassi" po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre.

"Salon je pokazao raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o  mjehurićima. Ove godine promijenio je datum i mjesto održavanja, a ljubiteljima pjenušavih vina predstavio se u svojoj proljetnoj boutique verziji s manjim brojem izlagača pružajući im tako veću vidljivost i učinkovitost promocije. Novi format, nova lokacija i novi partneri dali su posebnu draž“, kaže Marija Vukelić.

Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj raste, a koja je tajna ovih vina Istre i Bregovite Hrvatske?

Dodala je kako je to jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te podiže vidljivost “pjenušavim eno-gastro destinacijama” i najavila 8. Salonu penečih vin Ljubljana koji će se održati 6. svibnja. 

Tu si i ovogodišnji pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama: Međimurje (Vinariji Štampar, Mađerkin Breg, 14. svibnja), Zagorje (Vinariji Kota, 21. svibnja), Plešivica (Vinariji Braje, 12. lipnja), Srijem (Vinariji Papak, 2. srpnja), Slavonija, Erdut (Vinarija Siber, 10. srpnja).


Tagovi

Salon pjenušavih vina Pjenušci Pjenušavi doručak Marija Vukelić


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]