Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.11.2008.

Na Hvaru kod Zlatana Plenkovića

ZLATAN OTOK D.O.O. JE PRIVATNA VINARIJA KOJA JE SRUŠILA SVA PRAVILA O MALIMA - POSTALA JE POZNATA DILJEM SVIJETA

  • 10.765
  • 460
  • 0

Put nas obavezno od Jelse do Svete Nedjelje vodi kroz jedinstveni tunel na svijetu u kojem se ne mogu mimoići dva auta. Tu ne može ni veći kamion proći. Uostalom, to je jedna prilično jaka granica koja odvaja jedno vinogradarstvo od drugog. Ono ekološko i s južnih padina otoka Hvara, od onog konvencionalnog i iz središta otoka. Svako ima svoju prednost, ali ipak ono s padina prema Svetoj Nedjelji, Zavali, Ivan Dolcu, Bojanić Badu su ipak nešto jedinstveno. Nevjerojatna količina vjetra i sunca sa zemljom kakva je tamo daje uspjeh. A vlage nema, nema ni bolesti. Upravo to sunce i vjetar to učine na takav način da nema potrebe ni za zaštitom, priča nam Zlatan Plenković u svom restoranu u maloj lučici u Svetoj Nedjelji. Svi su čuli za to malo mjesto isključivo po Plenkoviću, po mnogima vodećem hrvatskom vinaru. Ali, doslovce je riječ o selu vinogradara i turističkih djelatnika. I upravo je i to dobitna kombinacija za turistički uspjeh. Vino i more. A vino čuva pod morem, sazrijeva i odležava duboko u kamenu. Na lokalitetima Sveta Nedjelja i Zavala, modernim pristupom, ali i uz uvažavanje tradicije, rađaju se vina obitelji Plenković, Područje Svete Nedjelje carstvo je plavca malog, iznimne južnodalmatinske autohtone crne sorte grožđa, što daje tamnocrveno, gusto, snažno vino s naglašenom individualnosti. Zavala je pak sjajna oaza bijelih sorti grožđa, poput bogdanuše, palaruše, mekije, parča i muškata.

KRENULI 1985, A PRVU BOCU PRODALI '89-te

Zlatan Plenković i njegova obitelj intenzivnim vinogradarstvom i vinarstvom počeli su se baviti 1985. godine, da bi 1989. godine prodali prvu bocu vina, a danas su proizvodnju već proširili na 400.000 butelja vina godišnje, spravljenog isključivo od grožđa s južne strane otoka Hvara, s njihovih, i vinograda kooperanata. Dobili su certifikat ekološki čistog proizvoda od Bioinspekta iz San Galena, čime su njihova vina postala i prva takva hrvatska vina.
Plenkovići uglavnom izvoze polovinu ukupne godišnje proizvodnje, dok drugu polovinu prodaju u Hrvatskoj.
Cijela obitelj Plenković vezana je uz vino i turizam. Stariji sin Plenkovićevih završio je srednju poljoprivrednu školu i studira Agronomiju u Zagrebu, a kćerka je završila ekonomski fakultet, dok mlađi sin također studira ekonomiju. Sinovi su se uhvatili i u koštac s podizanjem vinograda na prostoru Primoštena.
- Dugogodišnja mi je želja bila izgraditi malu marinu budući da sam se napatio povlačenjem brodova na obalu kako bih ih zaštitio od snažnog juga. I tako sam počeo graditi marinu i pritom se pobrinuo i za svoje sumještane, sagradivši čak 50 vezova. Kako je investicija financijski strahovito narasla, morao sam nešto smisliti što će moći vraćati za njezinu gradnju podignute kredite. Tako je stvoren taj, u svijetu jedinstven, objekt - reći će Plenković o jedinstvenom podrumu s arhivskim vinima na svijetu.
Inače, treba istaći i da Zlatan Plenković njeguje vina u 70 metara dubokom podrumu u brdu podno vrha Sveti Nikola koji pitome dijelove Hvara dijeli od divljih „plaža“ na kojima su ponajbolji vinogradarski položaji.
I tamo se stvara legendarni Zlatan plavac koji ima četiri inačice. Osim bazičnog, Plenković svoje zlatnike njeguje i u barriqueu, a ponajbolji mu je onaj s oznakom Grand cru, kojeg radi od probranog grožđa iz vinograda starijeg od 30 godina. Ima i neobičan poluslatki Zlatan plavac kasne berbe, a od plavca malog radi i Zlatan rose. Plenković dosta polaže i na bijela vina, a trenutno mu je najzanimljivija Zlatan otok Zavala, vino koje uz 50 posto bogdanuše, ima i po 20 posto maraštine i pošipa, te 10 posto prča iz novog vinograda u selu Zavala.
U restoranu Bilo Idro u samoj lučici, gdje smo i mi razgovarali s ovim majstorom vinarskog posla, i sam Zlatan ponekad peče netom ulovljenu ribu. No, nije on majstor samo za vina s Hvara. Na Biokovu ima nasade plavca, zinfandela, a posadio je cabernet sauvignon, cabernet franco i syrahom. Riječ je o za sada nekoliko desetaka hektara na visinama i do 300 metara iznad mora od kojih su oni niži blažeg nagiba, oko 10 posto, a na višima nagib dosiže i 50 posto. Moramo samo reći - svaka čast - U unutrašnjosti Hvara, u mjestu Vrbanj, zasadio je chardonnay, merlot i cabernet sauvignon, a u vrijeme naše posjete krajem kolovoza brao se upravo chardoney
Vodeći privatni vinar u Hrvatskoj Zlatan Plenković, koji godišnje proda 400 tisuća butelja, i po kvaliteti i količinama svojih vina već nekoliko godina nosi epitet vodećeg privatnog vinara i u regiji. Svoja vina prodaje u Švicarskoj, Italiji, Americi, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Engleskoj, Nizozemskoj i Rusiji. Nagrade i priznanja više ne može niti nanizati I uvijek ističe kako je tradicija ovog dijela otoka Hvara vinogradarstvo i vinarstvo, a njegovi su ga preci među prvima naselili upravo radi vinograda još prije sedam-osam stoljeća. Imanje koje su imali bilo je jako veliko, ali se ono, dijeljenjem nasljedstva, generacijama smanjivalo pa je njemu pripala vrlo mala parcela. Turizam je bio i prvo Plenkovićevo poduzetničko iskustvo. Početni kapital dobio je od oca koji je njemu, bratu i sestri podijelio imanje kako bi mogli izgraditi kuće i početi primati prve goste.

RAZVIJENA KOOPERACIJA

“Kad sam počeo otkupljivati grožđe od malih vlasnika vinograda, moje veliko zadovoljstvo bilo je to što sam uspio tim marljivim ljudima vratiti vjeru da se vinogradarstvo isplati i da se od njega može živjeti. Na žalost pogrešna poljoprivredna politika desetljećima je uništavala vinograde u svim dijelovima Hrvatske. U Dalmaciji je prije Drugog svjetskog rata bilo posađeno oko 70 tisuća hektara vinograda, a danas nisam siguran ima li ih sedam tisuća, zna kazivati Plenković o svojim iskustvima u kooperaciji. ” Plenković je ipak, mora se to navesti, u Svetoj Nedjelji uspio zadržati sedam, osam obitelji, a i u tvrtki Zlatan Otok d.o.o. zaposlio je 20- tak ljudi.
Kao što je pronašao idealnu temperaturu od 12 do 16 stupnjeva u podmorskom podrumu, tako je velike inox bačve u kojima čuva vino prije desetak godina preselio u komore izgrađene kao prateći sadržaj uz spomenuti tunel prema Pitvama: “Tu je i jedna komora 12 metara visine, 10 širine i 20 dužine. Da bismo unijeli inox bačve za uskladištavanje ukupno 200 tisuća litara vina, morali smo ih unutra i zavarivati. Danas je i to svojevrsna atrakcija, jer se ova vina čuvaju na nadmorskoj visini od oko 450 metara, na konstantnoj temperaturi od 12 stupnjeva.”

Bogdanuša

Bogdanuša je bijela autohtona hrvatska sorta koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša. Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, sa više od 13% alkohola

Plavac mali

Najznačajnija autohtona sorta Hrvatske. Otpornost na napade glavnih gljivičnih bolesti je dobra. Bobica je debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na Bračkom i Viškom vinogorju. Dobivaju ime položaja ili se nazivaju nekim drugim imenom. Dingač je prvo a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crveno vino (1961/1967). Upornim nastojanjem hrvatskog vinara Miljenka Mike Grgicha koji živi i radi u Napa Valley u Kaliforniji, dokazano je da su sorte grožđa Primitivo i Zinfandel genetski rođaci Plavca Malog

Po njima je najčuveniji

Zavala 2005g, Zlatan plavac 1997, Zlatan plavac 2003, Zlatan plavac 2004., Zlatan plavac 2005., Zlatan plavac barrique 2001., Zlatan plavac grand cru 2001Zlatan plavac grand cru 2003 i još mnogo toga. Bijela vina su po mnogima perjanice. Imena su Zlatan otok, Zavala, Zlatan Otok Barrique, Tu je i vino pod imenom Rose, ali i Zlatan prošek. Spomenimo samo i zadnji Gast u Splitu. GRAND CRU 2003 - zlatna medalja, GRAND CRU 2001 - zlatna medalja, GRAND CRU 2004 - zlatna medalja , GRAND CRU 2005 - CHAMPION WINE, ZAVALA 2007 - SREBRNA MEDALJA, ZAVALA 2006 - SREBRNA MEDALJA i ZL.PLAVAC BARRIQUE 1997 - SREBRNA MEDALJA