Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara trta
  • 13.09.2018. 15:00

Modra kavčina, najstarija loza na svijetu, upisana i u Guinnessovu knjigu, raste i u Splitu!

Prije četiri godine dobio sam dvije reznice Modre kavčine od svog prijatelja iz Maribora, trsja koje je 2004. službeno upisano u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu. Njena starost procjenjuje se na 440 godina, tvrdi Ivica Rubić.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.742
  • 108
  • 0

Ivica Rubić iz Splita, jedan je od rijetkih Hrvata koji u svom dvorištu u elitnom gradskom kvartu Bačvice uzgaja Modru Kavčinu, 2004 . godine službeno upisanu u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu. Starost njenih korijena, koji vuče iz susjedne Slovenije, točnije iz grada Maribora, procjenjuju se na oko 440 godina što su potvrdila i zajednička istraživanja slovenskih i inozemnih eksperata koji su sondažom i mikroskopskom analizom utvrdili njezinu starost. Modra kavčina je u Split stigla od prof. Andreja Vogrine s Agronomskog fakulteta u Mariboru, inače prijatelja obitelji Rubić.

"Prije četiri godine kao poklon dobili smo dvije reznice. Odmah smo ih posadili i kako vidite ove godine obilno su rodile. Njeno trsje raste u samom centru Maribora i krasi muzej "Hiša stare trte“, muzej podignut njoj u čast, inače ostaci starih srednjovjekovnih zidina. Stara trta je vrsta vina dobivena od Modre kavčine čije su kapljice prava blagodat koja se poslužuje samo iznimnim prilikama", tvrdi ponosni vlasnik.

Zakonom zaštićena vinova loza

Za njega to predstavlja iznimnu čast, vjerujući kako možda i jedini primjerak u Hrvatskoj raste upravo u njegovom dvorištu. Veli, dolaze, pitaju, fotografiraju, interesiraju se njegovi susjedi i prijatelji tražeći od vlasnika podrobnije informacije o čemu se tu zapravo radi. Oni najstariji Splićani sjećaju se nekada vinorodnog splitskog polja, danas mjesta apartmanizacije i urbanizacije nerijetko i divlje gradnje, kada se od grožđa i vina živjelo i obrađivala se svaka njivica. Danas je u Splitu i okolnim gradskim predgrađima tek stotinjak trsova, isključivo na visokim odrnama koje više služe za hladovinu limenih ljubimcima, nego za njegov iskonski produkt, dobru kapljicu.

Bilo kako bilo, on je jedan od rijetkih sretnika koji je imao čast dobiti reznicu ove u svijetu priznate vrste vinove loze. O njenoj važnosti i kvaliteti govori podatak kako u susjednom nam državi zauzima status prirodnog blaga pod kojim je i zakonom zaštićena. Svake godine u vrijeme obrezivanja u Mariboru se održava tradicionalna gradska manifestacija, a njezine reznice simbolično se uručuju predstavnicima različitig prijateljskih gradova.

Godišnje tek 20-ak litara vrhunskog vina

"Prema nekim saznanjima, sa stare Kavčine u središtu tog slovenskog grada, do sada je poklonjeno pedeset reznica, od kojih 18 raste izvan Slovenije. Nekoliko ih je po Europi, Aziji, pa čak i u dalekoj Australiji, a svoje korijene pružila je i u Argentini u gradu Mendozi, jednom od najznačajnijih vinogradskih centara Južne Amerike. Svake godine s ove stare loze u Mariboru ubere se simboličan urod za oko dvadesetak litara vrhunskog vina flaširanog u specijalno dizajniranim bocama od 2.5 dl.

Upravo zbog tako malog prinosa Gradski savjet Maribora služi ga samo u iznimnim prilikama", do u detalje je upoznat Ivica Rubić, dodajući "ako se može služiti u Mariboru, a zašto ne bi i u Splitu... I mi znamo feštati i na dostojan način veličati ovaj božanski napitak", veselo će naš sugovornik.


Tagovi

Ivica Rubić Split Modra kavčina Nastarija loza na svijetu Stara trta


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]