Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jurica Škrapić
  • 29.04.2017. 07:30

Mladi upravitelj briše prašinu sa zadružnih polica

Premda su i selo i zadruga u sve težem stanju, Jurica Škrapić inovativnim vodstvom oživljava Poljoprivrednu zadrugu Kaštela Cop smještenu uz obalu Kaštelanskog zaljeva.

  • 6.171
  • 582
  • 0

U vremenu u kojem se događa sve veći egzodus mladih sa sela, u vremenu u kojem je zadrugarstvo na koljenima težeći rješenjima, mladim i obrazovanim zadrugarima, još uvijek zablistaju i rijetki primjerci samozatajnih ljudi velikih po svojoj ljudskoj dimenziji.

Mladi upravitelj vraća zadrugu u život

Premda su i selo i zadruga u sve težem i težem stanju, Jurica Škrapić inovativnim, hrabrim i racionalnim odlukama oživljava Poljoprivrednu zadrugu Kaštela Cop smještenu uz obalu Kaštelanskog zaljeva, između Kaštel Novog i Kaštel Lukšića, a sudeći prema broju osvojenih medalja pod njegovim vodstvom, dobro mu ide.

22 zadrugara nose veći dio poljoprivrede Škrapićeva sela

Ovaj mladi upravitelj koji je danas, u dobu ubrzanog života gdje se gotovo i nema vremena za tradiciju, druženja i baštinu, upisao 22 zadrugara u zadružni imenik te tako dokazao da zadruga može nositi veći dio poljoprivrede njegova sela.

Snaga je u zajedništvu, rješenje u dogovoru

Slikovito objašnjavajući, zadruga funkcionira tako da zadrugari ne kupuju svatko za sebe mehanizaciju zamašnih cijena, nego zajednički kupe npr. jedan traktor te naprave kalendar raspolaganja njime.

Jednom etiketom do prepoznatljivosti

Zaposle, primjerice, jednog zajedničkog računovođu koji će voditi računovodstvo i jednog "stručnjaka", ako je potrebno, koji će prodavati proizvode. Zajednički rade jednu etiketu, kako ne bi kupovali svi boce i etikete odvojeno te se tako diče većom količinom, osvajaju tržište i ostvaruju veći profit. Kada govorimo o zadrugarstvu, bitno je naglasiti da je takav model poslovanja izvanredan sam po sebi, no iako se radi o društvu osoba, a ne društvu kapitala, država ga kod nas baš i nije prepoznala. Je li to problem? Je.

Očuvanju zadružne tradicije najbolje pridonose mladi

"Odlučio sam očuvati sedamdesetogodišnju tradiciju Zadruge u Kaštelu te tako doprinijeti u plasmanu autohtonih kaštelanskih sorti od kojih osobito izdvajam Plavac mali i Babicu od Ive Medića kojih nam, kada govorimo o količinama nikada ne manjka.

Govorimo li o zadrugaru od kojeg otkupljujemo najveće količine Plavca malog, posebno bih istaknuo Marina Remetina kojemu se Plavac mali pokazalo kao kvalitetna sorta malih uzgojnih zahtjeva, redovite i sigurne rodnosti, male osjetljivosti prema bolestima i dobrom prikladnosti za škrta i suha tla", priča Škrapić koji je oplemenio otkupljeno grožđe u vino, a zahvaljujući tome, danas se može podičiti s više od 10. 000 boca vina kojima iz manifestacije u manifestaciju daje notu više.

Škrapićevo zadružno vino

"Uzimajući u obzir da je vino i Bog izabrao za proizvod koji se pretvara u njegovu krv, nazočili smo na najstarijoj proslavi druženja vinogradara i vinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova (Sabatini 2016.), jedanaestom zagrebačkom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb VINOcom koji je u zagrebačkom hotelu Esplanade okupio preko 300 izlagača vina iz Hrvatske i drugih vinskih regija te na 14. Večeri kaštelanskih vina koja je ove godine okupila zamašan broj uzoraka vina u kategorijama bijelo i crno vino, opolo i odležano crno vino, a gdje smo osvojili dva srebra. Time se osobito ponosimo", dodaje Škrapić u čijoj se zadruzi u ovo vrijeme nalazi više do 20.000 litara vina koje odležava u drvenim barik i inoks bačvama mlade berbe autohtone sorte Plavca malog i Babice.


Tagovi

Jurica Škrapić PZ Kaštela Cop Zadruga Zadrugarstvo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰