Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kraljić
  • 16.01.2016. 07:30

Mlad i uspješan vinogradar koji ne misli stati

Tridesettrogodišnji Ozren Kraljić iz Rešetara, inženjer poljoprivrede - smjer vinogradar, vinar voćar, uspješan je mladi vinogradar i već se može pohvaliti vrhunskim sivim pinotom iz 2014., ali i odličnom graševinom i cabernet sauvignonom.

  • 2.553
  • 836
  • 0

"Nakon što sam završio stručni studij na poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Požegi i stekao zvanje inženjera poljoprivrede, nije bilo posla i razmišljao sam što i kako dalje. Nisam htio ići od kuće trbuhom za kruhom, obitelj je imala nešto zemlje i odlučio sam se početi baviti vinogradarstvom i vinarstvom", počinje svoju zanimljivu priču Ozren Kraljić, mlad i poduzetan čovjek iz Rešetara kod Nove Gradiške.

Kaže da se nije pokajao, da je sretan što radi posao koji voli i da ima puno volje i energije za rad jer stižu i rezultati, a ima veliku potporu obitelji.

"Imali smo mali obiteljski vinograd, proizvodili vino na malo za obiteljska druženja, a dosta toga se i darovali prijateljima i rodbini. Ništa od toga nije bilo za tržište. Budući da su svi govorili kako moj otac Marijan proizvodi dobro vino, bio mi je to jak poticaj da iskoristim njegovo iskustvo i svoje stručno obrazovanje i da krenem u podizanje suvremenijih nasada. Razmišljao sam: Ako je otac sa skromnom tehnologijom proizveo dobro vino, idem pokušati njegovo iskustvo i svoje stručno znanje pretočiti u jedan dobar proizvod u dobru kapljicu".

Kupovao zemlju za širenje vinograda

"Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo čiji sam vlasnik osnovali smo 2006. godine, a godinu dana kasnije posadili prvi hektar vinograda uz pomoć državnih poticaja u sklopu Operativnog programa podizanja novih vinograda i vlastita sredstva. Godine 2008. posadili smo još 1,5 hektar, tako da sada imamo ukupno 2,5 hektara suvremenih nasada. Imamo bijele sorte pinot sivi i graševinu, a od crnih sorti cabernet sauvignon", priča Ozren o počecima i kaže da ne misli stati na tome.

Kupuju i pripremaju zemlju za širenje vinograda

Planira proširiti površine pod vinogradom pa je posljednjih godina kupovao zapuštenu zemlju i šikare oko vinograda. U međuvremenu je okrupnio gospodarstvo za još oko 3 hektara. Veći dio tih površina je iskrčen, preorane su i polako ih priprema za sadnju vinove loze.

"Ne žurimo sa sadnjom, najprije želimo pronaći svoje mjesto na tržištu sa kvalitetnim vinima koja su iz godine u godinu sve bolja kako bi naše gospodarstvo stvorilo zdrav temelj za veću proizvodnju. Želimo te poorane površine što bolje pripremiti. Želio bih saditi sorte koje su pogodnije za ekološku proizvodnju, a koje također daju grožđe za kvalitetna vina".

Spoj struke, prakse i obiteljske tradicije

Ozren je, kaže, i sretan i vrlo ponosan što je stručnu praksu za vrijeme studija odradio u vinogradima i podrumima na vinorodnim obroncima Krndije poznatog vinara i vinogradara Ivana Enjingija čija je velika iskustva i ideje upijao kao spužva. Spoj teorijskog znanja sa studija, prakse kod vrhunskog proizvođača i male obiteljske tradicije koju, kaže, tek stvara, uz puno ulaganja, rada, odricanja i razmjene iskustava s drugim kolegama vinogradarima i vinarima daju rezultate koji Ozrena ohrabruju.

"Mislim da dosta dobro radimo, proizvodimo kvalitetna vina što, među ostalim, potvrđuje da je naš pinot sivi iz 2014. godine kategoriziran kao vrhunsko vino. Vrlo smo zadovoljni, ali i naši kupci, i kvalitetom graševine i cabernet sauvignona. Sada vidim da sam odabrao pravi put - vinogradarstvo i vinarstvo su mi ušli pod kožu, to je moje životno opredjeljenje", kaže Ozren.

Podrum, kušaonica vina i mala vinska akademija

Usporedo s razvojem vinogradarstva Ozren je dio starog gospodarskog objekta u dvorištu prenamijenio u vinski podrum koji planira proširiti, jer već ima bačava za oko 20 tisuća litara.

Kraljići u rezidbu kreću nakon proslave Vincetova

Kraljići su uredili i kušaonicu vina. Za sada je to lijep i ugodan prostor za oko 25 osoba, ali planiraju i nju proširiti. S vremenom planiraju i izgraditi vidikovac, a možda i manji objekt za smještaj turista u vinogradu na lokaciji Raskršće, na brdu iznad sela Rešetari.

Zanimljivo je da je Ozren u zimskom razdoblju u kušaonici počeo organizirati druženja zaljubljenika u vino i sve one koji žele nešto više saznati o dobroj kapljici pod nazivom mala vinska akademija. Cilj je, kaže, promocija vina, kako hrvatskih tako i vina svoga kraja.

"Mi tu ne nudimo samo svoja vina nego i vina svojih kolega vinogradara iz drugih dijelova Hrvatske, jer nam je svrha promoviranje vinarstva i edukacija naših gostiju o kulturi pijenja vina. Volim pričati ljudima o vinu, o vinskoj kulturi, educirati ih. Ja nemam veliko znanje, ali imam veliku volju nekome nešto pokazati, prenijeti.

Uzgajaju tri vinske sorte vinove loze

U našoj kušaonici skupimo do desetak ljudi koji vole i žele naučiti nešto više o vinskoj kapljici, na koji način kušati i piti vina, uživati, slušati i razmišljati vinski. Ulaz je 50 kuna, ili butelja vina hrvatskih vinara. Ako bude i dalje zainteresiranih krenut ćemo i na viši nivo, organizirati druženja na kojima ćemo predstavljati sorte hrvatskih vinara, govorit ćemo, primjerice, o plavcu malom, malvaziji, graševini i drugima, zatim upoznavanje vina po regijama: Moslavina, jastrebarsko vinogorje, Istra, Dalmacija."

Vrhunski pinot sivi

Zahvaljujući kvaliteti vina Kraljići do sada nisu imali većih problema sa prodajom svojih proizvoda. "Mi za sada vina prodajemo uglavnom na lokalnoj razini, nismo puno izlazili na tržišta izvan okvira Brodsko-posavske županije. Nismo do sada radili puno na marketingu, vina smo prodavali uglavnom na preporuku. No, kako povećavamo proizvodnju, ali i kvalitetu, moramo se ozbiljnije posvetiti širenju tržišta. Naš pinot sivi iz 2014. godine nam je kategoriziran kao vrhunsko vino. Ove godine ćemo ga uglavnom puniti u boce zapremine od 0,75 litre. Planiramo se ozbiljnije okretati zagrebačkom i tržištu na Jadranu. Za to se moramo moramo posebno marketinški pripremati - od redizajna etiketa do organiziranja promotivnih akcija i stvaranja prepoznatljivog branda".

Ozren ističe da su rad i trud njegove obitelji prepoznali mjerodavni u općini Rešetari i Brodsko-posavskoj županiji čiju imaju potporu pa im je i to svojevrstan vjetar u leđa.

Obiteljski posao - rade svi koji mogu

Vrijedno je istaknuti da u OPG-u Kraljić složno rade svi koji mogu. Ozren i njegov otac Marijan, također veliki zaljubljenik u vinogradarstvo, obavljaju teže poslove u vinogradu i podrumu, supruga Maja dosta pomaže u poslovima zakidanju zaperaka, rezidbi, ali radi i u podrumu na pripremanju i punjenju vina u boce i slično.

Majka Zdravka vodi knjigovodstvo, jer je OPG u sustavu PDV-a. Ozren u šali kaže da je i dvogodišnja kći Mija već sudjelovala na izložbama i ocjenjivanjima vina jer ih je prijavljivao i na njezino ime. A pomoć mu je potrebna, jer je 2011. godine dobio posao u Hrvatskoj pošti, pa je sada, kaže, prilično razapet između posla, vinograda i podruma. Nada se da će s vremenom moći živjeti samo od vina, pa će se svojoj ljubavi moći potpuno posvetiti.

Ozren vidi veliku šansu upravo u povezivanju vinarstva i ruralnog turizma, vjeruje da u tome ima šansu za razvoj vlastitog gopspodarstva, ali i u povezivanju slavonskih vinara s turizmom na Jadranu.

"Mi u Slavoniji moramo početi razmišljat i turistički i komercijalno. Slavonski seljak zna napravit dobar proizvod, ali ga ne zna prodati i, nažalost, najčešće ga nema kome prodati. Zato, u ovaj posao ne želimo ići stihijski, nego se probijanjem na tržištu želimo postupno gospodarski razvijati, a kasnije možda ući i u veće turističke projekte", optimističan je ovaj mladi čovjek koji je već s 33 godine ozbiljno zakoračio u svijet vinarstva.


Fotoprilog


Tagovi

Ozren Kraljić Marijan Graševina Cabernet Sauvignon Vino Gospodarstvo Ivan Enjingi Vinski podrum Rešetari Vrhunski sivi pinot Zdravka Kraljić Maja Kraljić Mija Kraljić Turistički projekti OPG


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.