Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zinfandel
  • 17.06.2015. 13:20

Misterij podrijetla Zinfandela u SAD-u

Ispitivanja domaćih i kalifornijskih stručnjaka dovela su do saznanja da je najrasprostranjenija sorta loze u SAD-u, odnosno Zinfandel, ustvari naša sorta Crljenak kaštelanski!

Foto: http
  • 990
  • 72
  • 0

Sorta Zinfandel najrasprostranjenija je sorta u Sjedinjenim Američkim Državama, a uzgaja se osobito na području Kalifornije. Nedavna istraživanja dovela su do saznanja da je Zinfandel ustvari hrvatska autohtona sorta naziva Crljenak kaštelanski.

Kako se dogodila slučajnost da upravo naša domaća sorta postane toliko važan dio američkog vinarstva?

Znaju stranci što valja

Područje Kaštela tradicionalno je bilo vinogradarski kraj u kojem je vinogradarstvo i vinarstvo bilo jedno od najvažnijih gospodarskih grana pa je tako na mnogim površinama vinograda uzgajana autohtona sorta Crljenak kaštelanski.

Riječ je staroj i gotovo zaboravljenoj hrvatskoj sorti, koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. 2001. godine potvrđeno je da Crljenak kaštelanski i američka sorta Zinfandel imaju identičan genetski profil, odnosno radi se o istoj sorti.

Crljenak kaštelanski ili Zinfandel

Crljenak kreće na put i postaje Zinfandel

Crljenak kaštelanski visoko je kvalitetna crna rana sorta vinove loze. Tijekom 15. i 16. stoljeća izvozi se na europska tržišta, a zbog napada filoksere skoro je nestala iz domaćih vinograda.

U SAD je sorta naime introducirana iz Beča, iz tadašnje Habsburške monarhije u ranim dvadesetim godinama devetnaestoga stoljeća. Tridesetak godina poslije sorta je prenesena u Kaliforniju, gdje se vrlo brzo širi, pogotovo za vrijeme Zlatne groznice. Tako Zinfandel osamdesetih godina devetnaestog stoljeća postaje najraširenija sorta u Americi!

Razriješen misterij podrijetla!

Do saznanja da su Crljenak kaštelanski i Zinfandel ista sorta došli u istraživači na Kalifornijskom sveučilištu uz pomoć proizvođača hrvatskog podrijetla Miljenka Grgicha, u suradnji sa stručnjacima Edijem Maletićem i Ivanom Pejićem, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nakon što je ispitano 150 uzoraka s područja srednje Dalmacije, uzorak koji je uzet iz vinograda Ivice Radunića iz Kaštel Novog analizom je pokazao identičan genetski profil Crljenka kaštelanskog i Zinfandela, što je konačno razriješilo misterij podrijetla najpopularnije sorte vina u Kaliforniji.

Suradnja američkog i zagrebačkog sveučilišta dovela do rješenja zagonetke o porijeklu Zinfandela

Nedugo nakon ovoga otkrića PZ Kaštela Coop, na čelu s agronomom Antom Vuletinom započeo je projekt obnove starih vinograda, kao i podizanje novih, a pri zadruzi pokrenuta je i proizvodnja loznih cjepova, koje su mogli dobiti kaštelanski vinogradari. Na ovaj se način u kaštelanske vinograde vraćaju visokokvalitetne autohtone sorte - Plavac mali, Babica, Crljenak kaštelanski.

Vina dobivena od Kaštelanskog crljenka meka su i pitka, s izraženom sortnom aromom. Kakvoća vina uvelike ovisi o starosti nasada, kao i lokalitetu. Registriranih proizvođača sada ima sve više i u Kaštelima. Kaštelanski prostor i vinova loza ovako su neraskidivo povezani već više od dva tisućljeća.

Foto: http://www.lodiwine.com


Tagovi

Crljenak kaštelanski Zinfandel Kalifornija Vinogradarstvo Edi Maletić Ivan Pejić Agronomski fakultet PZ Kaštela Coop Anto Vuletina Ivica Radunić


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.