Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvat u Americi
  • 09.05.2018. 10:05

Miljenko Grgich, legendarni hrvatski vinar u Americi osvojio vinskog Oscara

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu James Beard 2018 je osvojio u kategoriji vrhunsko vino.

Foto: Facebook/Grgich Hills Estate
  • 2.173
  • 217
  • 0

Oscarom u svijetu hrane, tako nazivaju američku nagradu James Beard 2018 koju je ovoga tjedna u Chicagu imao čast dobiti legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko 'Mike' Grgich. Nagrada James Beard se u američkoj restoranskoj zajednici smatra nagradom s najvišim počastima, a dodjeljuje ju James Beard Foundation.

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu je osvojio u kategoriji vrhunskih vina..

Rođen u mjestu Desne, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Grgich je studirao vinogradarstvo i enologiju u Zagrebu. U Ameriku je preselio u svojim tridesetim godinama i to preko Kanade i Njemačke, a nakon što je iz vinarije u Kaliforniji primio ponudu za posao. 

Nakon rada u brojnim vinarijama u dolini Nape, Grgich je postao vinar i partner u vinariji  Chateau Montelena. Njegov Chardonnay berbe 1973., odabran je za natjecanje na povijesnoj pariškoj degustaciji vina 1976. godine gdje je u kategoriji bijelih vina osvojio prvo mjesto. 

Nakon toga osnovao je svoju vinariju, podrum Grgich Hills u kalifornijskom Rutherfordu. Posjeduje 366 hektara vinograda i svake godine proizvode preko 70.000 sanduka vina. Grgich je zbog svog doprinosa vinarstvu primljen i u Vinarsku kuću slavnih, američkog Kulinarskog instituta.  


 


Tagovi

Miljenko Grgich Mike Grgich James Beard 2018 Chardonnay Grgich Hills Vino Nagrada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.