Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikorizna gljiva
  • 29.09.2015. 12:35

Mikorizna gljiva ublažava stres loze na sušu!

Kako bi ostvarili što bolji urod, Veleučilište u Požegi provodi istraživanje učinka mikorizne gljive koju su cijepili na korijen graševine, pinota crnog, chardonnaya, merlota i syraha.

  • 280
  • 44
  • 0

Količina i kvaliteta ovogodišnjeg grožđa razveselila je brojne proizvođače, ali i profesore te studente Veleučilišta u Požegi koji brinu o 4,5 hektara vinograda.

"Vrijednosti šećera od 92 do 105 eksla i kiselina od 5,5 do 6,5 grama po litri su savršene. Ti parametri bi trebali dati alkohole oko 14%, što znači da ćemo dobiti malo snažnija bijela vina. Za pinot crni izmjerili smo šećere između 98 i 105 eksla, dok kiseline iznose od 5,5 do 6 grama po litri. Bobice nisu dehidrirale pa imamo dobru sirovinu za vino", kaže Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela.

Istraživanjem do još boljih rezultata u vinogradima!

Mikoriznom gljivom protiv suše

Prema riječima našeg sugovornika, iako je ovogodišnji prinos od dva kilograma po trsu odličan, rezultati bi bili još bolji da suša nije utjecala na razvoj vinograda. Kako bi ostvarili što bolji urod, Veleučilište u Požegi provodi istraživanje učinka mikorizne gljive koju su cijepili na korijen graševine, pinota crnog, chardonnaya, merlota i syraha.

"U nepovoljnim uvjetima mikorizna gljiva ublažava stres biljke na sušu i omogućuje vinovoj lozi da nepristupačna hranjiva postanu pristupačna. U tlu se već nalaze mikroorganizmi, no na trsove su cijepljene izolirane, najpovoljnije gljivice", ističe Mesić.

U provedbi projekta, testiranju na mikorizu, sudjelovali su i sami studenti. Njihov prvi korak bio je brojanje grozdova po trsu. "Sve podatke zapisujemo, a nakon berbe deset trsova idemo na muljanje. Svaka kutija grožđa se mulja posebno jer imamo četiri skupine mikorize. Zatim grožđe još jednom istisnemo da dobijemo više soka koji tada iscijedimo u menzure. Jedan dio uzoraka koristimo za mjerenje šećera i kiselina, dok ostatak spremamo u plastične bočice, zamrznemo i šaljemo na analizu u Zagreb", naglašava studentica Ana Kelemenić.

Proizvode 30 različitih vina

Dajana Gecan, polaznica treće godine stručnog studija vinogradarstva-vinarstva-voćarstva istaknula je kako im je cilj dobiti što kvalitetnije grožđe, a time i vino. "Proizvodimo tri sorte: graševinu, chardonnay i muškat žuti. Svaki student ima svoju bačvu i mošt u koji dodaje kvasce kako bi potaknuo fermentaciju. Ja sam se odlučila za muškat žuti i Exotic kvasac stoga ću dobiti vino voćne arome izrazitog mirisa. Svakodnevno mjerimo kiseline i šećere te provjeravamo temperature. Budući da radimo prema raznim postupcima, proizvest ćemo 30-ak različitih vina", zaključila je Gecan.


Tagovi

Veleučilište u Požegi Josip Mesić Studentska vina Mikorizna gljiva Istraživanje Ana Kelemenić Dajana Gecan Vrijednost šećera


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]