Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martin Jušta
  • 04.10.2018. 09:00

Martin Jušta, vinar s đurđevačkih brega u čijim vinima uživa i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Njezin protokol nazvao me jedan dan i priopćio vijest da se predsjednici svidjela moja graševina te da bi naručili dva kartona. Sve ostalo je povijest, otkrio nam je kalnovečki vinar Martin Jušta.

Foto: Miroslav Mirković
  • 2.067
  • 160
  • 0

Martin Jušta, vinar i veliki zaljubljenik u vino, svoju karijeru gradio je u Hrvatskim cestama, ali srce i duša uvijek su mu pripadali na zemlji i među trsima, otvorio nam je svoj podrum i pokazao zašto ga kolege potiho nazivaju jednim od najvećih vinara na đurđevačkom području. 

Ovaj bonvivan i zaljubljenik u vino, nakon što ga je prerano napustila njegova supruga koja je bila duša obitelji, svu je svoju ljubav, zajedno sa svojim kćerima Adrijanom i Martinom, usmjerio u vinograde i danas proizvodi oko 8 tisuća litara vina. Najviše proizvodi cuveea i graševine, dok se ove godine odlučio malo poigrati s omiljenom sortom iz ovih krajeva kernerom. Kao šećer na kraju ostavio je Solaris - križanac bijelog grožđa stvoren 1975. u Državnom institutu za vinogradarstvo u Freiburgu. U stvaranju ovog križanca korištene su sorte plemenite loze rajnski rizling, pinot sivi te muškat ottonel.

Slučajna i najbolja promidžba

"Solaris je sorta ili hibrid koji je vrlo rijedak u Hrvatskoj, posebice u Podravini, no najčešće se sadi radi njegove otpornosti na najvažnije bolesti vinove loze poput peronospore i pepelnice. Ja sam ju posadio sebi za dušu, nemam velike količine, ali oni koji ga probaju najčešće se oduševe. Ima vrlo specifične arome gdje se elegantno prepliću muškat ottonel, rajnski rizling i pinot sivi. Kao da ste zagrizli neki aromatski bombon ili slasticu", našalio se s nama živahni Martin Jušta živopisno opisujući svoje doživljaje koje je proživio zadnjih par godina kada su njegova vina počela osvajati mnogobrojna priznanja i medalje. 

Zaljubljenik u vino Martin Jušta

"Prije nekih pet godina počeo sam se malo ozbiljnije igrati s vinima te sam sve više energije ulagao u graševinu. Za nju ipak smatram da ima najviše potencijala na ovom području, a i najviše se pije. Vina su mi postajala sve ozbiljnija i polako se počeo širiti krug kupaca dok danas neposredno pred novu berbu skoro više nemam ništa. Naravno uvijek ostavim jednu količinu za sebe, svoje pajdaše i vjerne kupce koji su već postali ovisni o mojim vinima", ispričao nam je Martin, istaknuvši i dogodovštinu koja mu se dogodila prošle godine kada se na njegova vina "navukla“ i sama predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

"Kako se u životu sve događa slučajno, tako je za vrijeme boravka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u našoj županiji među najboljim vinima iz našeg kraja ona odabrala baš moju graševinu da se toči za vrijeme njezinog posjeta. Njezin protokol nazvao me jedan dan i priopćio vijest da se predsjednici svidjela moja graševina te da bi naručili dva kartona. Sve ostalo je povijest. Nakon toga sam se i službeno upoznao s predsjednicom u Starom gradu u Đurđevcu te smo dogovorili i posjet mojoj vinariji nekad do kraja ove godine. Takvu promidžbu našem kraju, ali i vinu te ponos koji sam doživio nitko ne može platiti", uzbuđeno nam je prepričavao Martin koji nam je kasnije u razgovoru spomenuo da razmišlja i o smještajnim kapacitetima jer je sve veća potreba uz dobru vinsku priču imati i smještaj. 

Sljubljivanje s domaćim štruklima od sira

Nakon interesantnog solarisa i finog mlađahnog kernera gdje smo kušali mošt, najviše nas je osvojio Juštin cuvee koji nas je podsjećao na proljetnu cvjetnu rapsodiju u svojim mirisima. Harmoničan, idealan balans kiselina i aroma, elegantan s primjesama tropskog voća. Suho vino, ali dovoljno mednih aroma da ga se ne možeš zasititi. Jednom riječju vino koje će jednog dana postati veliko. Ovo vino domaćin je sljubio s pravom domaćom pekom od teletine i svinjetine s krumpirom i povrćem. Sve se je doslovno topilo u ustima, a nakon cuveea brzo smo se "preobratili“ na graševinu koja je bila toliko pitka i užitna da nam je odmah bilo jasno zašto je više skoro nema. U aromatici jedno elegantno vino i puno svježine. Mineralno, finih užitnih kiselina i aroma koje podsjećaju na zelenu jabuku. 

Martinov ponos 

Za kraj domaćin je izvadio crni cuvee koji čuva samo prijatelje i posebne goste. Izvanredna i nepretenciozna kupaža cabernet franca kao dominantna sorta uz gamay, muškat hamburg i frankovku bez koje se ne može u ovim krajevima. Tu voćnu i nadasve pitku poslasticu domaćin je sljubio s njegovim naširoko poznatim štruklima od sira koje vlastoručno radi.


Fotoprilog


Tagovi

Martin Jušta Vinar Kolinda Grabar-Kitarović


Autor

Miroslav Mirković

Više [+]

Miroslav Mirković je novinar i sommelier te se već preko 10 godina intezivno bavi marketingom vina i hrane. Kao novinar aktivno prati svjetske gastronomske i turističke trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?