Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetska proizvodnja vina
  • 23.10.2016. 13:30

Loša godina, proizvodnja vina manja za 5%

Zbog loših klimatskih uvjeta predviđeno je da će proizvodnja vina biti na razini od 259 milijuna hektolitara. Time će se 2016. upisati među najlošije godine u proteklih dva desetljeća.

Foto: Bigstockphoto/Roberto Nencini
  • 642
  • 89
  • 0

Svjetska proizvodnja vina ove će godine biti 5% manja u odnosu na 2015. godinu, priopćila je u Parizu Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (The International Organisation of Vine and Wine).

Italija prestigla Francusku

Zbog loših klimatskih uvjeta predviđeno je da će proizvodnja biti na razini od 259 milijuna hektolitara. Time će se 2016. upisati među najlošije godine u proteklih 20 godina, prenosi guardian.

Najviše vina proizvest će Italija (48,8 milijuna hektolitara), a slijede je Francuska, Španjolska, Sjedinjene američke države, Australija i Kina. Francuska se s proizvodnjom od 41,9 milijuna hektolitara vina, unatoč očekivanom padu proizvodnje od 12% zadržala na drugom mjestu. Lani je, pak, bila vodeći proizvođač.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino, očekuje pak da će među vodeće tri države tek Španjolska ostvariti rast i to za samo 1% odnosno proizvest će 37,8 milijuna hektolitara vina. Povećanje bilježi i SAD za 2% s proizvodnjom od 22,5 milijuna hektolitara, a Australija rast od 5% s proizvedenih 12,5 milijuna hektolitara.

Loše klimatske prilike koje su ugrozile vinogradare i vinare rezultat su fenomena El Nino koji se dogodio prije pet godina, no koji je utjecao na padaline te je i danas uzrokom suša i poplava diljem svijeta.

Foto: Bigstockphoto/Roberto Nencini


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).