Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 27.12.2013. 07:54

Lepršava i vitka vina s Malog brijega

Vinogradi su prilagođeni upotrebi kompletne moderne mehanizacije. Širina redova je 2,20 metara, a razmak trsova je na 80 cm jedno od drugog

  • 982
  • 104
  • 0

Put nas vodi kod Tase. Tako ga zovu prijatelji, ali kada kažemo Vina Kusić iz Zmajevca, već nam je mnogo znanije i šire. Kao što se i cijeli život borio, ovaj agronom, građevinac koji je kao mladić došao s hercegovačkog krša, tako se i sada bori s tržištem, bolestima grožđa, problemima u podrumu. I kada probate njegova vina i odmorite se u podrumu, jasno vam je da se borba isplati.

"Vinogradarskim rječnikom, imam najviše cabernet sauvignon", ističe Pero Kusić kojega smo prvi puta, tijekom berbe, prije dva mjeseca i posjetili. Tada je isticao kako se odnos kiselina i svih drugih elemenata jednostavno mijenja. Danas kada smo vidjeli što je napravio u vinogradu i podrumu i možemo reći da ima pravo s cabernetom biti jako zadovoljan. Redovito kušamo njegova vina u kultnom bifeu Dalmacija u osječkoj Županijskoj ulici i tamo provjeravamo kvalitetu.

"Jedna dobra plus trojka. Graševina je kod mene 1/5 i nju smo spasili na vrijeme. Sladori su na 17,5. I pokazalo se sada da je to dobro jer su i sve obrane bobice bile zdrave. I obrane su prije vremena čekanja sladora do 19. No, botritis je krenuo naglo. Više grožđa je kod mnogih bilo na zemlji. No, dobro je što smo ga na vrijeme pobrali. Ranije sorte sauvignon, chardonnay i pinot bijeli smo brali ranije, već početkom rujna", priča Taso hodajući s nama po svojim vinogradima na brdu upravo iznad gatera. Iznad podruma u surduku gdje je smješten.

"Gledam da ne budu visoki alkoholi. Dobijemo laganija vina s manjim alkoholom. Lepršavija i pitkija. Možda s malo više kiseline, ali to je danas trend. Može se reći da je zadovoljavajuća godina. Obećavala je u srpnju da će biti još bolja. No, ipak u pogrešno vrijeme je bilo kiše i poremetilo. U podrumu je u inoxu sve. I crna i bijela. Bijela ostaju u inoxu s tim da se pretaču kada je vrijeme za pretakanje. A crna se obavezno pretaču u drvenu i ostanu od šest mjeseci do godinu i pol dana. Burad su građena od slavonske hrastovine. Inače vina imaju dosta dobre ocjene na sajmovima, a idem na sva regionalna ocjenjivanja", kaže Kusić.

Zlato, visoko srebro, graševina i sauvignon. Ukratko, nagrade su stalno prisutne. U podrumu Kusić proizvodi se 40 tisuća litara vina a u vinogradima je 45 tisuća čokota. Vinogradi su prilagođeni upotrebi kompletne moderne mehanizacije. Širina redova je 2,20 metara, a razmak trsova je na 80 cm jedno od drugog. Pet tisuća ide tako po jednom hektaru. Za rad koristi traktor marke New Holland od 95 ks. Kako ističe, malo je jak za potrebe rada u vinogradu, ali može ga koristiti i za druge poslove i svojevremeno kada ga je kupovao polovnog to je bila dobra prilika. Sada je star osam godina i odlično služi u radu. Naš domaćin ističe kako bi mu trebala jedna kopačica međuredna.

"Valja istaći da se ti vinogradi nalazi na pravoj, vrhunskoj lokaciji brda Banska kosa. To je uzvisina na kojoj se stoljećima uzgaja vinova loza, proteže se u zapadno istočnom smjeru duž cijele Baranje, tog divnog područja u sjeveroistočnom kutu Hrvatske smještenog između Dunava i Drave. Tasini vinogradi nalaze se u području poznatom kao Mali Brijeg Banske kose i protežu se na površini od devet hektara. Zahvaljujući izrazito plodnom tlu i povoljnoj klimi uspješno proizvodi vrhunska vina.

Kušaonica u sklopu vinograda omogućiti će svima odličan komoditet uživanja u vinu te kratku prezentaciju o spoju iskustva i tehnologije. Obroke spremaju tradicionalnom recepturom, u kotliću ili na roštilju upravo pred gostima. U podrumu je, kao što smo rekli najviše cabernet sauvignona. Mistično je to crno suho vino, intenzivne crvene boje, punog okusa. Uspijeva u podnebljima sa umjereno toplom klimom. Grožđe se bere najkasnije od svih crnih sorti, praktično dan ili dva prije snijega - kad bobice “pucaju pod zubima”, jake i zdrave, stoji na Internet stranici podruma Kusić.

Iz njena grožđa proizvedeno rubinsko crveno obojeno vino bogato je kiselinama, primjereno alkoholno, puno i skladna okusa s karakterističnom aromom pa stoga i cijenjeno kod dobrih znalaca i izuzetno dobro paše uz sireve te plemenita jela od tamnog mesa, sa roštilja i ražnja. Kusić graševina je svježe i ugodno bijelo vino, žućkaste boje i voćne arome. Zbog optimalne neutralnosti preporučuje se kao prvo vino, vrlo je pitko, ističu u podrumu Kusić. Vrlo je prilagodljivo jer ga je moguće vrlo lako slagati s okusima najrazličitijih jela, jače i slabije začinjenih, tjestenine, domaće nareske.


Fotoprilog


Tagovi

Berba Kusić Graševina Traminac Pinot Zmajevac Suza Cabernet sauvignon Taso Gater Surduk


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!