Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kutjevački vinari
  • 02.07.2020. 16:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Kuća graševine i Vinska cesta - razvojni projekti Udruge Kutjevački vinari

Stvari se normaliziraju i mislim da ćemo prebroditi ovo razdoblje. Dalje radimo na kvaliteti i projektima, čulo se na skupštini Udruge Kutjevački vinari.

Foto: Vedran Stapić
  • 199
  • 15
  • 0

Udruživanje je i u normalnim situacijama veoma nužno u vinogradarstvu i vinarstvu, a pogotovo u jednoj neviđeno problematičnoj godini kao što je to 2020. Članovi Udruge Kutjevački vinari održali su redovnu godišnju skupštinu.

"Konačno smo došli do četiri klona kutjevačke graševine. Ove godine smo, kao udruga, naručili i posadili 36 tisuća trsova. To je jedna od jako bitnih stvari koje je udruga odradila. Također od redovnih radova udruge mogu reći da punilica radi, vrši usluge punjenja ne samo članovima udruge nego i ostalim zainteresiranim stranama. Također jedna od stvari koje nudimo kao udruga je enološka usluga laboratorija“, rekao je Ivan Grgić, predsjednik Udruge Kutjevački vinari.

Partner udruge Kutjevački vinari na projektu Klonske selekcije graševine, osim Agronomskog fakulteta u Zagrebu, je i Veleučilište u Požegi.

"Ove godine Veleučilište je i posadilo sva četiri klona i uključeno je u nastavak klonske selekcije. Riječ je o izolaciji graševina s najboljim svojstvima, odnosno superiornih trsova. Tijekom 15-ak godina su izdvojeni i proizvedeni prvi cijepovi i nastavlja se njihovo praćenje u smislu gospodarskih svojstava. Morfološke i fiziološke karakteristike grozda su analizirane, odnosno karakteristike koje ti trsovi daju. Od manje rodnosti, veće rodnosti, nakupljanja više šećera, manje šećera, većih kiselina te manjih kiselina, analiziramo s ciljem usmjeravanja proizvodnje ka željenom vinu“, pojašnjava mr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Iznesen plan rada za 2020. godinu

Uz izvješće o djelovanju članova u prošloj, na skupštini je iznesen i plan rada za 2020. godinu.

"Plan se odnosi i dalje na aktivnosti koje smo provodili dosadašnjih godina, festivali, ocjenjivanje, promicanje graševine, rad na kvaliteti, a tijekom rasprave dvije stvari se nameću. To su vinski turizam, fali nam strategija razvoja turizma u Kutjevu i kao to se nameće izgradnja Kuće graševine te izgradnja vinske ceste od Kutjeva do Vetova. Sada nam je bitna projektna dokumentacija i početak radova na tim projektima“, rekao je Krunoslav Sontacchi, potpredsjednik Udruge Kutjevački vinari.

"Kuća graševine, to je jedan veliki projekt koji se radi na razini grada i županije. Udruga Kutjevačkih vinara ima jedan mali objekt, veličine otprilike 400 četvornih metara gdje bi kompletirali laboratorij, do nekakvog izložbenog prostora, prostora za članove udruge gdje bi mogli održati svoje prezentacije, a također bi u tom objektu mogli održavati razna ocjenjivanja vina“, ističe Grgić.

Stvari se polako normaliziraju

Iza Vinara je, kada je riječ o tržištu, prva polovica 2020. godine iznimno teška zbog pandemije koronavirusa, koja je na neko vrijeme paralizirala cijeli svijet.

"Stvari se normaliziraju i mislim da ćemo prebroditi to razdoblje. Dalje radimo na kvaliteti. Mjere koje se po meni moraju uvesti, ne smiju biti nekako spasilačke, nego da vinari nastave svoju dosadašnju proizvodnju“, kaže Sontacchi.

A u sprječavanju i rješavanju problema, prema riječima članova udruge, uvelike pomaže zajedništvo. "Čim smo povezani, jači smo. Trudimo se da svaki član doprinese nekim svojim pozitivnim iskustvima i da nađemo rješenje u ovoj teškoj situaciji. Kuća graševine i Vinske ceste su jako dobri projekti, trebamo ih podržati i da povećamo kapacitete u turizmu te da prodamo što više vina na kućnom pragu. Vinske ceste dovode goste turiste i sve nam to treba. Moramo biti jaki i izdržati ovu tešku situaciju“, rekla je Zorica Tandara, vinogradarka i vinarka te članica udruge.

Sve o održanoj skupštini možete pogledati i u videu:


Tagovi

Kutjevački vinari Skupština Graševina Projekti Vinska cesta Koronavirus


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner